Σε εθνική γραμμή Τσίπρας και Μητσοτάκης

Σε εθνική γραμμή Τσίπρας και Μητσοτάκης

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Η θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της εμπέδωσης μιας αναβαθμισμένης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ είναι πολιτικά βαρυσήμαντη. Η συμφωνία για τη βάση της Σούδας έχει, βεβαίως, μεγάλο ειδικό βάρος, αλλά είναι μόνο μία πτυχή. Το ίδιο και η ανάγκη για έναν οδικό χάρτη μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον οικονομικό-επενδυτικό τομέα, για τον οποίο, επίσης μίλησε ο αρχηγός της ΝΔ.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, παρά το κλίμα πόλωσης που επικρατεί, συγκλίνει όσον αφορά την ανάγκη διαμόρφωσης μίας στρατηγικής σχέσης με την Ουάσιγκτον. Οι βασικοί παίκτες, έστω και με καθυστέρηση, συνειδητοποιούν ότι το χάσμα που έχει ανοίξει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις συνιστά μοναδική ευκαιρία για την Ελλλάδα.

Ουσιαστικά, οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στέλνουν το μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα σ’ αυτό το ζήτημα είναι εθνική πολιτική. Οι όποιες συμφωνίες θα έχουν στρατηγικό ορίζοντα πέραν της εναλλαγής κυβερνήσεων. Η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση μπορεί να φθάσει μακριά, μέχρι και την άτυπη εγγύηση της εθνικής ασφάλειάς μας, επειδή θα εξυπηρετεί και τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη Τσίπρα δεν ήταν προϊόν της προσπάθειας κάποιων λόμπι για photo opportunity του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων Αθήνας-Ουάσιγκτον στο γεωπολιτικό και κατ’ επέκταση και στο οικονομικό επίπεδο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι