Σε εξέλιξη η τουρκική πρόκληση – Πλέει νοτίως της Λέσβου το “Γιουνούς”
25/05/2022Νοτίως της Λέσβου πλέει από νωρίς το πρωί της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό “Γιουνούς”, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη ελληνική αεροναυτική άσκηση “Καταιγίδα”. Η Τουρκία μεθοδεύει τρόπους για πρόκληση κρίσης στο Αιγαίο καθώς ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, στέλνει το ερευνητικό σκάφος “Γιουνούς” στην καρδιά του Αρχιπελάγους για έρευνες και ήδη πλέει νοτίως της Λέσβου. Η ανησυχία στην Αθήνα είναι έντονη για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας αφού πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος έκλεισε όλους τους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα και ακύρωσε ακόμα και την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Με ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούς στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί την Τετάρτη και την Πέμπτη σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.
Το «Γιουνούς» απέπλευσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης από τα τουρκικά παράλια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται νοτίως της Λέσβου. Στο μεταξύ είναι σε πλήρη εξέλιξη η ελληνική αεροναυτική άσκηση «Καταιγίδα» με τα περισσότερα πλοία του στόλου να είναι ανεπτυγμένα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εστιάζοντας σε σενάρια ναυτικού αποκλεισμού και ανακατάληψης βραχονησίδων, κάτι που η Τουρκία παρακολουθεί στέλνοντας τόσο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών όσο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Χθες Τρίτη σημειώθηκαν 29 παραβιάσεις του ελληνικού FIR από 11 τουρκικά αεροσκάφη, ενώ την ίδια ώρα, πάνω από τα Ίμια, πετούσε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) το οποίο παρακολουθούσε τις κινήσεις του ελληνικού στόλου.
Ουσιαστικά η έξοδος του “Γιουνούς” συνιστά τρόπο πρόκλησης κρίσης στη καρδιά του Αιγαίου, γιατί ναι μεν το ερευνητικό θα κινηθεί , τουλάχιστον με όσα είναι γνωστά έως τώρα, σε διεθνή ύδατα , ωστόσο οι έρευνες του θα επικαλύψουν τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας που είναι εντός των ορίων του FIR Αθηνών. Η Τουρκική Navtex , είναι παράνομη γιατί έκδοση Navtex είναι αρμοδιότητα των Ελληνικών Αρχών, καθώς θα επικαλυφθούν τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε διεθνή ύδατα.
Ερευνητικό Γιουνούς
Επιπροσθέτως και αυτό είναι ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο ότι μεθοδεύει ένταση και κρίση η Τουρκία, το “Γιουνους”, είναι ερευνητικό παρωχημένης τεχνολογίας , τα όργανα του είναι ξεπερασμένα , όπως και ο εξοπλισμός του. Ωστόσο ο Ερντογάν επιλέγει να το στείλει στο Αιγαίο προκειμένου να ανεβάσει και άλλο το θερμόμετρο της έντασης και να μεθοδεύσει αν μπορέσει μια κρίση με την Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα μικρό σκάφος, μήκους 24 μέτρων, το οποίο συγχρόνως είναι και αρκετά γρήγορο. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του σκάφους, αρκεί να σκεφτεί πως το Oruc Reis που είχε προκαλέσει τεράστια ένταση στο πρόσφατο παρελθόν είναι σχεδόν τετραπλάσιο σε μήκος από το “Γιουνούς”.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα μπαίνουν στο τραπέζι όλες οι πιθανές κινήσεις της Τουρκίας που μπορεί να δημιουργήσουν ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο «Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Να σημειωθεί ότι σήμερα έφτασε εκτάκτως στην Αθήνα κλιμάκιο από το αμερικανικό Πεντάγωνο προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με τα F-35.
“Πόντιος Πιλάτος” η Κομισιόν
Η Κομισιόν εμφανίστηκε ως “Πόντιος Πιλάτος” απέναντι στη κλιμάκωση των προκλήσεων του Ερντογάν που ξέκοψε κάθε δυνατότητα διαλόγου και συνεννόησης με την Ελλάδα, κλείνοντας ουσιαστικά τους διαύλους επικοινωνίας Αθήνας –Άγκυρας και στο ανώτατο επίπεδο, αρνούμενος να ξανασυνομιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη και ακυρώνοντας την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Πάντως ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν έχουμε υπερπτήσεις. Το ερώτημα πάντως παραμένει μετά τις δηλώσεις Ερντογάν : τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα όταν η Τουρκία κλείνει όλα τα παράθυρα διαλόγου και συνεννόησης; Τι πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει ώστε σε πρώτη φάση να διασφαλίσει «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και την αποκλιμάκωση της έντασης.
Η Ευρώπη , η Κομισιόν, παρέμεινε ουσιαστικά άφωνη στη νέα πρόκληση και στην άρνηση της Τουρκίας προς ένα κράτος – μέλος της ΕΕ- να υπάρχει συνεννόηση και διάλογος. Η νωθρή στάση των Ευρωπαίων έναντι της Τουρκίας στην οποία δεν επέβαλλαν κυρώσεις όταν παραβίαζε την Κυπριακή ΑΟΖ και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, οδηγεί στο να εμφανίζεται σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» και να μην μπορεί έστω και φραστικά να επιπλήξει την Τουρκία που αρνείται να συνεννοηθεί και να συνομιλήσει με την Ελλάδα.
Στην πρόκληση Ερντογάν και στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του κ. Μητσοτάκη, η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναν περιορίστηκε στην εξής απάντηση: «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».
Εξίσου χλιαρή ήταν και στο θέμα των νέων προκλήσεων στα Βαρόσια (κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ) καθώς δήλωσε ότι «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία». Υπενθύμισε, ότι η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση της ΕΕ για τα Βαρόσια. «Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε., βάσει των οποίων η όποια απόπειρα για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης, από μη κατοίκους της, είναι μη αποδεκτή. Καμία δράση δεν πρέπει να αναληφθεί στα Βαρόσια, η οποία δεν είναι συμβατή με αυτά τα ψηφίσματα. Το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας, ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ υπογραμμίζει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να εκτροχιάσουν τις εν εξελίξει προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε.. Τέλος, σχετικά με το οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, η Επιτροπή ανέφερε τα εξής: «Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου είναι βασικά θεμέλια της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και η χρήση ενός ποινικού νόμου ως μέσου πίεσης σε επικριτικές φωνές είναι απαράδεκτη».
Τί απαντά ο Δένδιας
Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί στην παγίδα της όξυνσης. Πρόσθεσε ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, «επιβεβαιώνει αυτά που λέμε». Ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά πως «διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά». Πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις, ανέφερε.
Για τον Eastmed, με αφορμή και το ταξίδι Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, ο Δένδιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συνομιλεί με φίλους μας η Τουρκία, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τίποτα, αλλά πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Ο αγωγός θα κριθεί στη βάση οικονομικών στοιχείων. Το γεωπολιτκό επιχείρημα έχει απαντηθεί».
Κατέληξε σημειώνοντας ότι «δεν ζούμε την καλύτερη φάση στα ελληνοτουρκικά, είχαμε την προσδοκία ότι θα μπαίναμε σε φάση μη όξυνσης, αλλά οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν. Εμείς δεν θα ανεχθούμε την παραβατικότητα, θα υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θα προβάλουμε την τουρκική παραβατικότητα για να δείξουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα απειλείται».