Σε πορεία εξόδου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Σε πορεία εξόδου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Προς εκτόνωση φαίνεται ότι βαίνει το θρίλερ που ξεκίνησε τα ξημερώματα, όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εντοπίστηκε να πλέει εντός του ελληνικού FIR. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο Όρουτς Ρέις κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ενημέρωση από πηγές του ΓΕΕΘΑ «γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ.»

Νωρίτερα και για αρκετές ώρες ήταν σε εξέλιξη ένα θρίλερ, καθώς πληροφορίες ήθελαν το τουρκικό πλοίο να έχει απλώσει δύο καλώδια μήκους 8 χιλιομέτρων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και την ελληνική πλευρά να αδυνατεί, προς στιγμήν, να προσδιορίσει με ακρίβεια αν το σκάφος πραγματοποιούσε σεισμική έρευνα ή απλώς κινήθηκε στην περιοχή εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα, πληροφορίες από τις ίδιες πηγές ανέφεραν ότι Oruc Reis εμφανιζόταν να έχει μαζέψει τις ηχοβολιστικές συσκευές του. Ο προβληματισμός παρέμενε, ωστόσο, στην ελληνική πλευρά, ειδικά από το γεγονός ότι τις δύο τελευταίες ώρες, δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος έπλεαν δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Η πρώτη μάλιστα βρισκόταν σε απόσταση μόλις 2 μιλίων από το Oruc Reis και η δεύτερη φέρεται να είχε προσεγγίσει σε κοντινή απόσταση την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία παρακολουθούσε διακριτικά και από μία απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων τη δραστηριότητα του τουρκικού ωκεανογραφικού.

Οι πληροφορίες αυτές είχαν αλλάξει δραστικά την εικόνα για τα τεκταινόμενα, καθώς νωρίτερα η εκτίμηση ήταν ότι το τουρκικό πλοίο δεν είχε ποντίσει καλώδια και δεν είχε  ενεργοποιημένες συσκευές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είχε ξεκινήσει έρευνες. Δεν υπήρχαν επίσης τουρκικά πολεμικά σκάφη κοντά, καθώς το πλησιέστερο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 μιλίων από το Oruc Reis.

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα πάντως, το Oruc Reis πήρε βορειοανατολική πορεία, πλέοντας με ταχύτητα 3,5 μιλίων και οι εκτιμήσεις από από το ΥΠΕΘΑ ήταν ότι κινείται για να εγκαταλείψει την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εκτιμούσαν επίσης ότι εάν συνεχίσει έτσι η όλη κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αργά το απόγευμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis κινείται πλέον ανατολικά και έχει κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους σε εκείνη τη θαλάσσια περιοχή δεν δικαιολογείται. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί, πάντως, ότι το περιστατικό συμβαίνει την 24η επέτειο από την κρίση στα Ίμια. Οι Τούρκοι κάθε χρόνο τέτοια ημέρα φροντίζουν να υπενθυμίζουν το “γκριζάρισμα” των βραχονησίδων.

Πως αντέδρασε η Αθήνα 

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το ερευνητικό πλοίο «πλέει σε διεθνή ύδατα, χωρίς να κάνει εργασίες και χωρίς να έχει εκδώσει NAVTEX», ωστόσο, ο πλους και η παρουσία του «Oruc Reis», μέσα στην περιοχή που ορίζεται από τα όρια του FIR Αθηνών, είναι πρόκληση. Και αυτό γιατί θέτει σε δοκιμασία τόσο την ετοιμότητα, όσο και τα σχέδια που έχουν εκπονήσει τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών για το πώς θα αντιδράσει η Αθήνα, αν ο Ερντογάν υλοποιήσει τις προκλητικές απειλές του για έρευνες σε περιοχές, όπου υπάρχει ελληνική κυριαρχία.

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού “Νικηφόρος Φωκάς” διατάχθηκε να αποπλεύσει από την Κάρπαθο για να παρακολουθήσει τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου. Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2018 η ίδια ελληνική φρεγάτα είχε παρεμποδίσει τουρκικό σεισμογραφικό να πραγματοποιήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πάλι νοτίως του Καστελλορίζου.

Η κυβέρνηση, με βάση τα δεδομένα της κατάστασης, κλίνει, για την ώρα, στην άποψη ότι η ελληνική απάντηση δεν πρέπει να είναι μια υπεραντίδραση, αφού το Oruc Reis δεν έχει προχωρήσει σε εργασίες, δεν έχει εκδώσει σχετική NAVTEX, πλέει σε διεθνή ύδατα και δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Oruc Reis” και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία και επισήμανε ότι ενεργοποιήθηκαν οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Η πρόκληση πάντως από την πλευρά της Άγκυρας γίνεται την ώρα που βρίσκεται στην Αθήνα ο ανώτατος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Tod D. Wolters, για συναντήσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx