ΑΝΑΛΥΣΗ

Σε ρόλο “καλού” ο Φιντάν, σε ρόλο “κακού” ο Τατάρ στην Πενταμερή

Σε ρόλο "καλού" ο Φιντάν, σε ρόλο "κακού" ο Τατάρ στην Πενταμερή, Κώστας Βενιζέλος

Στη Νέα Υόρκη, στις 16-17 Ιουλίου, η όλη διαχείριση στη διάρκεια της Πενταμερούς, από τουρκικής πλευράς, θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος προσπαθεί να δείχνει καλό πρόσωπο, αφήνοντας το ρόλο του κακού στον Τατάρ. Είναι το γνωστό το παιχνίδι του “καλού” και του “κακού”.

Προφανώς και ο Φιντάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ούτε χιλιοστό τις τουρκικές αξιώσεις, τη θέση για δυο κράτη. Αναμένεται ότι θα τις διατυπώσει με ήπιο τόνο, αλλά ξεκάθαρο. Τον ενδιαφέρουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, πλην όμως για την Τουρκία “πολυτιμότερη” είναι η Κύπρος, όπως πολλές φορές το απέδειξε. Είναι δε σαφές πως το ρόλο του θορυβοποιού, θα αναλάβει κι αυτή τη φορά ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θα πάει στη Νέα Υόρκη φορώντας και το κοστούμι του υποψήφιου “Προέδρου”, ενόψει και των λεγόμενων εκλογών της 19ης Οκτωβρίου.

Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιόν θα στηρίξει στις “εκλογές”, κι αυτό καθιστά τον Τατάρ υπερβολικά υπάκουο και τους υπόλοιπους διεκδικητές να τον συναγωνίζονται με τον τρόπο τους. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, επιλεγεί να στηριχθεί ο Τουφάν Ερχουμάν, θα προτάσσει αυτός το πλαίσιο του ΟΗΕ και την ακολουθούμενη διαδικασία του ΟΗΕ, ωστόσο, με τις αξιώσεις που θα θέτει, άλλα θα λέγει και θα εννοεί προφανώς αυτά που ζητά η Άγκυρα.

Οι διώξεις των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών

Είναι σαφές πως στη Νέα Υόρκη, η κατοχική πλευρά, είναι αποφασισμένη να επιμένει και στο θέμα των συλλήψεων και διώξεων σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Το θέτει παντού. Θα το εγείρει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώπιον όλων των συμμετασχόντων, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές της ελληνοκυπριακής πλευράς δημιουργούν δήθεν εντάσεις και περιπλέκουν τις προσπάθειες του ιδίου στο Κυπριακό. Με τις παρεμβάσεις της Άγκυρας (ο Φιντάν είδε πρόσφατα τον κ. Γκουτέρες) και την επιστολή Τατάρ προς τον Γ.Γ. ασκείται πίεση προς τον ΟΗΕ, για να στραφεί προς τη Λευκωσία και να σταματήσει τις διώξεις.

Η αναφορά στην έκθεση Γκουτέρες, που γράφτηκε διά χειρός του ειδικού αντιπροσώπου του στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αποτελεί δείγμα ότι έπιασαν τόπο οι πιέσεις της κατοχικής πλευράς. Αν και στις κατ΄ ίδιαν επαφές οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αντιλαμβάνονται ότι οι διώξεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των δυο κρατών, που ακολουθεί η κατοχική δύναμη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx