Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα η Τουρκία
12/06/2022Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Τα διπλωματικά και στρατιωτικά αντανακλαστικά της χώρας μας δοκιμάζονται καθημερινά από την τουρκική επιθετικότητα. Με τη δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών η Τουρκία στοχεύει στη δημιουργία φοβικών συνδρόμων και στην ψυχολογική φθορά της ελληνικής πλευράς με σκοπό την αποδοχή των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων της ή ενός μέρους εξ΄ αυτών.
Η εμμονή Τούρκων αξιωματούχων στο θέμα της αποστρατικοποίησης και της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, χρήζει προβληματισμού. Η Τουρκία έχει ενδεχομένως αποφασίσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει μια προσχεδιασμένη κρίση και θα προσπαθήσει να επιρρίψει την ευθύνη γι’ αυτή στην ελληνική πλευρά. Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι η Τουρκία επιδιώκει οποιαδήποτε κρίση δημιουργεί να είναι ελεγχόμενης κλιμάκωσης, προκειμένου να μην εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση και να έχει οποιοδήποτε κόστος. Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί με σιγουριά ότι αυτή δεν θα “ξεφύγει”.
Σε περίπτωση λοιπόν που οδηγηθούμε σε στρατιωτική σύγκρουση, ενδεχομένως η Τουρκία έχει σχεδιάσει επιχείρηση εναντίον ελληνικού νησιού. Η μετακύλιση της απόφασης για κλιμάκωση στην ελληνική πλευρά μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους. Είτε με μια πρόκληση από την Τουρκία προκειμένου να αναγκάσει τη χώρα μας να αντιδράσει πρώτη στρατιωτικά ή με μια προβοκατόρικη ενέργεια επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ελλάδα. Όπως έχει εξαγγείλει η τουρκική πλευρά, το επόμενο διάστημα σκοπεύει να διεξάγει γεωτρήσεις σε χώρο της Ν.Α. Μεσογείου χωρίς να διευκρινίζει την περιοχή. Η εγκατάσταση πλατφόρμας εξορύξεων, προστατευόμενη από τουρκικά πολεμικά πλοία σε χώρο θαλάσσιας ελληνικής δικαιοδοσίας θα οδηγήσει σε κατακόρυφη κλιμάκωση. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιδράσει δυναμικά για να προασπίσει την εθνική της κυριαρχία, η Τουρκία θα κλιμακώσει ενδεχομένως με ενέργεια σε κάποιο νησί.
Η επιλογή πεδίου
Η Τουρκία γνωρίζει ότι η επιχείρηση εναντίον κάποιου ελληνικού νησιού με στρατιωτικές δυνάμεις επ’ αυτού δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και το τίμημα που θα πληρώσει θα είναι πολύ μεγάλο. Οι αποβατικές δυνάμεις αποτελούν εύκολο στόχο από τη φόρτωση στα μεταφορικά μέσα (πλοία, ελικόπτερα, κλπ) και μέχρι τη δημιουργία του αρχικού προγεφυρώματος, δηλαδή την κατάληψη και οργάνωση του εδάφους. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς που έχουν αναλάβει την άμυνα των νησιών έχουν ως βασική προτεραιότητα και επιδίωξη την καταστροφή των τουρκικών δυνάμεων στη θάλασσα.
Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι :
- Αν η Τουρκία σκοπεύει σε μια προσχεδιασμένη κρίση που ξεφύγει από τα όρια της ελεγχόμενης κλιμάκωσης, θα επιχειρήσει σε κάποιο νησί που αμφισβητεί την κυριαρχία του και το τελευταίο διάστημα αναφέρεται συνέχεια στο θέμα αυτό, προκειμένου να έχει επιφανειακή “νομιμοποίηση”.
- Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα επιχειρήσει σε μεγάλο νησί που είναι οχυρωμένο και με μεγάλη στρατιωτική δύναμη για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά σε κάποια βραχονησίδα ή ακατοίκητο νησί ή σε κάποιο που θα διαθέτει στρατιωτική φρουρά μικρής δύναμης.
Κατόπιν των παραπάνω, σε περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στα πρόθυρα μιας κρίσης και υπάρξουν πληροφορίες περί επικείμενης τουρκικής ενέργειας, τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σίγουρο ότι μπορούν να συλλέξουν, θα πρέπει η χώρα μας να βρει την αποφασιστικότητα να αιφνιδιάσει την Τουρκία με πρώτο πλήγμα, ή να προβεί σε ενέργεια ανάλογης ανταπόδοσης σε τουρκικό έδαφος. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δυνατότητες για κάτι τέτοιο και αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση χωρίς αμφιταλαντεύσεις για χρησιμοποίηση της στρατιωτικής ισχύος, προκειμένου να προασπίσουμε την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.