Σενάρια στη σφαίρα της φαντασίας – Και αν φύγει ο Ερντογάν...

Βενιζέλος Κώστας
1906
Σενάρια στη σφαίρα της φαντασίας – Και αν φύγει ο Ερντογάν..., Κώστας Βενιζέλος

Κατά καιρούς επανέρχονται στη δημόσια σφαίρα φήμες για την υγεία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ενός από τους μακροβιότερους ηγέτες της Τουρκίας. Δημοσίευμα του Nordic Monitor υποστηρίζει  ότι ο Ερντογάν υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου ενώ πάσχει και από επιληψία, μεταξύ άλλων επιπλοκών που «μπορεί να εξηγούν καμιά φορά την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, τα ξεσπάσματα οργής και τα αντιφάσκοντα σχόλιά του, που μπερδεύουν πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μερικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν ότι ο Τούρκος ηγέτης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Αυτά, όμως, ήταν γνωστά. Βεβαίως κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα σε σχέση με την υγεία του Ερντογάν. Ο ιατρικός φάκελος ενός ηγέτη, αφορά ασφαλώς την κοινή γνώμη και συνήθως σε δημοκρατικές χώρες, οι πολίτες ενημερώνονται από τον ίδιον.

Στην Τουρκία δεν ισχύει το ίδιο, καθώς πρόκειται για μια χώρα με σοβαρά δημοκρατικά ελλείμματα. Την ίδια στιγμή ο ηγέτης της έχει μια αλαζονική προσωπικότητα, που επιβάλλει δια πυρός και σιδήρου, τόσο την παρουσία του, όσο και τις πολιτικές του. Η πολιτική του συμπεριφορά πρέπει να τυγχάνει πάντα ερμηνείας, βέβαια εκεί που είναι δυνατόν να δίνεται πολιτική ερμηνεία. Όσο δύσκολο μπορεί μερικές φορές να είναι τούτο!

Την ίδια ώρα είναι σαφές πως, αξιολογώντας την πολιτική διαδρομή Ερντογάν, εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως ο πυρήνας της τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο δεν έχει αλλάξει επί της εποχής του νυν προέδρου της Τουρκίας, σε σχέση με τους προκατόχους του. Οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας είναι διαχρονικές και ήταν πολλές οι φορές, κατά τις οποίες έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης.

Διαχρονικές οι τουρκικές βλέψεις

Είναι πρόδηλο πως ο Ερντογάν είναι πιο επιθετικός, αλλά και πιο αποφασιστικός, σε σχέση με την Ελλάδα και Κύπρο. Είτε λόγω συγκυριών (είτε γιατί είναι πιο αποφασιστικός από τους προκατόχους του), τα βήματα που γίνονται επί της εποχής του είναι πιο συγκεκριμένα και ξεκάθαρα στηρίζονται από τακτικές κινήσεις. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι προκάτοχοι του προκάλεσαν και πολέμους με τον Ελληνισμό.

Σημειώνεται συναφώς ότι μόνο κατά την πρώτη περίοδο της θητείας του, όταν ήθελε να προσεγγίσει το διεθνή παράγοντα και να οικοδομήσει την εικόνα του "ισλαμοδημοκράτη", παρουσιαζόταν προσεκτικός. Ποτέ, όμως, δεν είχε αλλάξει τους στόχους του. Ποτέ δεν είχε αποκρύψει τις επιβλητικές του βλέψεις και επιδιώξεις.

Όταν, μάλιστα, την πρώτη περίοδο παρουσιαζόταν η Τουρκία του Ερντογάν από τους τρίτους ως "μοντέλο" για τον μουσουλμανικό κόσμο, τα δώρα έφθαναν στην Άγκυρα με φορτία! Αργότερα, τα δώρα αυτά τα εκβίαζε, ενώ τώρα επιχειρεί να τα επιβάλλει δια της ισχύος. Υπάρχουν, βεβαίως και οι διάφοροι τρίτοι, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι γενναιόδωροι με την Άγκυρα.

Όσοι θεωρούν πως όταν θα φύγει ο Ερντογάν θα αλλάξει η τουρκική πολιτική, θα πρέπει να ζουν σε ψευδαισθήσεις. Υπενθυμίζεται πως αυτό λεγόταν κι όταν ο Ερντογάν ανερχόταν στην εξουσία, εξουδετερώνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Δεν άργησε να διαψεύσει όσους φλέρταραν με τον νέο ηγέτη της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών και κάποιοι αιθεροβάμονες σε Ελλάδα και Κύπρο! Ο Ερντογάν όμως δεν άλλαξε.

Κάποιοι συνεχώς αλληθωρίζουν προς την Τουρκία. Η υγεία του Ερντογάν, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έχει την ανθρώπινη διάσταση. Πολιτικά ερμηνεύονται οι πολιτικές δράσεις του Τούρκου ηγέτη, ακόμη κι εάν χαρακτηρίζονται αλλοπρόσαλλες, καθώς προφανώς και με αυτόν τον τρόπο θέλει να επιβάλλει τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.