ΑΠΟΨΗ

“Σφαλιάρες” τρώει η Ελλάδα από Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια

"Σφαλιάρες" τρώει η Ελλάδα από Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια, Ανδρέας Σταλίδης

Οι αποφράδες ημέρες 17 Ιουνίου 2018 και 25 Ιανουαρίου 2019, όταν δηλαδή υπέγραψε και κύρωσε η κυβέρνηση Τσίπρα με τις παραφυάδες της τη Συμφωνία των Πρεσπών χαράχτηκαν βαθιά στη μνήμη μας, διότι τότε ακρωτηριάστηκε η εθνική μας συνείδηση και ένα τμήμα της παραδόθηκε σε τρίτους.

Έκτοτε τα Σκόπια μας ποδοπάτησαν κανονικά, όπως δείχνουν και οι 345 παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μακεδονία παντού, το επίθετο «μακεδονικός» εκεί που δεν τους επιτρέπεται, και συνεχής χρήση του Ήλιου της Βεργίνας σε παραβίαση της συμφωνίας.

Πολύ εύστοχα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΙΚΗΣ έκανε κοινοβουλευτική ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών γιατί αδράνησε απέναντι στις παραβιάσεις από τα Σκόπια, τις οποίες έχει καταγράψει η Επιτροπή Ελληνισμού, ενώ κατά το άρθρο 19(2) της Συμφωνίας προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία καταγγελίας των παραβιάσεων, η οποία απαρτίζεται από 5 βήματα. Πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης.

Η υποχώρηση απέναντι στα Σκόπια “προκειμένου να διοχετευθεί το διπλωματικό κεφάλαιο στην Τουρκία”, όπως παιδαριωδώς πίστευαν κάποιοι, εξέπεμψε στην Τουρκία σήμα αδυναμίας. Αυτή η αδυναμία εμπεδώθηκε από τη συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο το 2020, κατά την οποία, πρώτον, η Ελλάς δέχθηκε μερική και όχι ολική οριοθέτηση, και δεύτερον δέχθηκε μειωμένη επήρεια των νησιών της και πιο συγκεκριμένα μόνο το 90% στην Κρήτη και 70% στην γραμμή Κάρπαθος-Ρόδος. Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι 15 χρόνια νωρίτερα το ίδιο κράτος, η Αίγυπτος, έδωσε στην αδύναμη, ανίσχυρη και υπό κατοχή Κύπρο πλήρη επήρεια 100% στην αντίστοιχη συμφωνία ΑΟΖ.

Τα ίδια από Ερντογάν

Αυτό το πανηγύρι αδυναμίας της Ελλάδας αποθράσυνε την Τουρκία, η οποία τα επόμενα τρία χρόνια έκανε τις θάλασσές μας σουρωτήρι, με ερευνητικά και στρατιωτικά σκάφη και με οργανωμένες ροές λαθρομεταναστών. Η ένταση αυτή οδήγησε στην διαβόητη Διακήρυξη των Αθηνών στις 7 Δεκεμβρίου 2023 και στο πνεύμα φιλίας, το οποίο βεβαίως δεν άντεξε ούτε μία εβδομάδα, καθώς έκτοτε έγιναν τα εξής:

Επτά φορές έγιναν αναφορές σε «Γαλάζια Πατρίδα» (από τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και τον ίδιο τον Ερντογάν), μία φορά θυμήθηκε ο Ερντογάν ότι θα “μας ρίξει στη θάλασσα”, επανεργοποίησε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, επισκέφθηκε την Αίγυπτο πιθανώς προετοιμάζοντας ένα τουρκο-αιγυπτιακό μνημόνιο, εξέδωσε απανωτές NAVTEX σε περιοχές που είχε ήδη κλειδώσει η Ελλάδα για ασκήσεις και απείλησε ότι θα καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο, κάτι που “έπρεπε” να είχε ήδη κάνει η Τουρκία. Τέλος, υποδέχθηκε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προσφέροντάς του μία σειρά τουρκικών drones ως δώρο για διάφορες αμυντικές και άλλες διμερείς συμφωνίες.

Μετά τα Σκόπια και ο Ράμα

Στο σημείο αυτό ερχόμαστε στον τρίτο γείτονα που έχει εξευτελίσει την εθνική μας αξιοπρέπεια. Ο Φρέντι Μπελέρης κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος, με στόχο να σταματήσει την αρπαγή των περιουσιών των Bορειοηπειρωτών από τον εγκάθετο δήμαρχο του Ράμα. Φυλακίστηκε πριν τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε. Παραμένει φυλακισμένος και ο χαμένος δήμαρχος συνέχισε να ασκεί καθήκοντα και να αρπάζει περιουσίες της ελληνικής μειονότητας. Μετά την καταδίκη του, το ελληνικό υπουργείο Eξωτερικών εξέδωσε μία εξευτελιστική ανακοίνωση ότι σέβεται το κράτος δικαίου της Αλβανίας και ότι ελπίζει να αθωωθεί στο εφετείο!

Και σαν να μην έφταναν αυτά, δεν ακολούθησε μόνο η άρνηση διμερών μέτρων εναντίον της Αλβανίας και η συνεπακόλουθη εκ των πραγμάτων αποτυχία να απελευθερωθεί ο Μπελέρης ώστε να ορκιστεί δήμαρχος, αλλά φτάσαμε στο σημείο να δίνονται και δώρα στην Αλβανία! Η Ελλάδα δεν έβγαλε άχνα όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε να δώσει εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία, για να χτίσει σιδηρόδρομο 120 χιλιομέτρων! Η Ελλάδα δεν το εμπόδισε. Αναρωτιέμαι αν το πήρε χαμπάρι! Ποιος κάνει τη δουλειά του αλλού, για να την κάνει και στην Ευρώπη και να τα παρακολουθεί αυτά;

Και οι τρεις γείτονες έχουν κάνει κλωτσοσκούφι την εθνική μας αξιοπρέπεια. Η συνήθης απόκριση σε όλα αυτά είναι ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο της Δύσης και δεν έχει βαθμούς ελευθερίας. Μέγα λάθος! Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Αυτό θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε, ώστε να κρύβουν την ανικανότητά τους πίσω από μία δήθεν υπακοή σε τρίτους. Κανένα κράτος δεν είναι τόσο υπόδουλο στην Ευρώπη. Εμείς γιατί να είμαστε;

Η λύση βρίσκεται στην διαπίστωση ότι στην Ελλάδα πάσχουμε από την ασθένεια που λέγεται έλλειψη φρονήματος της πολιτικής ηγεσίας. Η Ελλάδα χρειάζεται στιβαρή φωνή αντίστασης. Η Ελλάδα χρειάζεται φρόνημα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι