Σήμερα η κρίσιμη μέρα για τον Ζάεφ

Νεφέλη Λυγερού
441
Σήμερα η κρίσιμη μέρα για τον Ζάεφ, Νεφέλη Λυγερού

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια. Αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διαφανεί αν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία ή αν στην ΠΓΔΜ οδηγούνται εσπευσμένα στις κάλπες. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές. Με την πλάτη στον τοίχο συνεχίζεται να βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεφ, παρ’ ότι χθες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κατορθώσει να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος.

Κάλεσε, μέσω Facebook, τους βουλευτές να λάβουν τη σωστή απόφαση. «Συνάδελφοι, ας πούμε ΝΑΙ στην προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας. Η ιστορία μνημονεύει τις σωστές αποφάσεις» έγραψε στον λογαριασμό του, την ίδια στιγμή που –σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος– η κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα σήμερα στην Βουλή της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι χρειάζεται τη συγκατάθεση τουλάχιστον οχτώ βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρ’ όλα αυτά, το VMRO-DPMNE διεμήνυσε ότι και σήμερα κανείς βουλευτής του δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης του Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας. Κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να δεχθεί την ήττα του και να προχωρήσει σε εκλογές.

Εκτός από τη δύναμη της πειθούς του Σκοπιανού πρωθυπουργού, οι Αμερικάνοι σπεύδουν να συμβάλουν, στέλνοντας τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ. Ο Πάλμερ έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στις 22 Οκτωβρίου στα Σκόπια, με σκοπό να συζητήσει τη στήριξη των ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη σημασία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ΠΓΔΜ.

Την ίδια στιγμή, η γείτονα χώρα συνεχίζει να παρακολουθεί τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Παρ’ ότι, η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ως προς την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου η συμφωνία των Πρεσπών να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ο Ζόραν Ζάεφ ένιωσε πρόσθετη πίεση. Ακύρωσε, μάλιστα, προγραμματισμένη ομιλία του σε φόρουμ για την ασφάλεια στο Βελιγράδι, ενώ ένιωσε την ανάγκη να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη χθεσινή του συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα και την παραίτηση του Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στις προοπτικές των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα. Τα Βαλκάνια που θα κατασκευάσουν τη φιλία, η οποία θα προωθήσει τη συνεργασία και θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης των χωρών μας». Απ’ ότι φαίνεται, πάντως, η ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας αλλαγής του Συντάγματος επισπεύδεται.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η διακίνηση του άρθρου με την προσθήκη ενεργού link.