Συμφέρει την Ελλάδα να συμμετάσχει στη “συμμαχία των προθύμων”;
18/03/2025
Στη συμμαχία των προθύμων συμμετέχουν οι πρόθυμοι. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία των προθύμων στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία που δεν είναι ευρωπαϊκές χώρες. Η συμμαχία των προθύμων που προτείνουν οι Βρετανοί προέκυψε λόγω της πολιτικής Τραμπ, που λέει δεν καλύπτω από κίνδυνο, με βάση τις πρόνοιες σχετικού άρθρου της νατοϊκής συμμαχίας, όσους από ευρωπαϊκή μεριά δεν βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τους και δεν αυξήσουν τα αμυντικά κονδύλια σε συγκεκριμένο επίπεδο.
Η Βρετανία πήρε αυτή την πρωτοβουλία γιατί δεν είναι μέλος της ΕΕ, όπου τελευταία παίρνονται κάποιες πρωτοβουλίες για διαμόρφωση κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, αύξησης των πόρων για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας κτλ. για τα καλά και συμφέροντά της. Στη φάση αυτή κάποιοι ζητούν η Ελλάδα να βάλει βέτο! Βέτο μόνο στην ΕΕ μπορεί να βάλει ή στο ΝΑΤΟ, όχι σε κάτι που βρίσκεται στη διαδικασία ίδρυσής του για αποκλεισμό κάποιας χώρας.
Αντί, λοιπόν, να μιλάμε για την ίδρυση μιας συμμαχίας των προθύμων με τα ίδια χαρακτηριστικά του ΝΑΤΟ είναι απείρως καλύτερα να συζητάμε, ως ΕΕ, με τους Αμερικανούς για να λύσουμε ένα πρόβλημα που προέκυψε ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων του Τραμπ, αφού, μάλιστα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποφασιστεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών, ενώ για τα κράτη μέλη της προβλέπει κατάργηση σχετικής οδηγίας που ήθελε να συμπεριλαμβάνονται οι αμυντικές δαπάνες στους σχετικούς προϋπολογισμούς, τηρώντας συγχρόνως τα ελλείμματα στα ορισμένα από την ΕΕ επίπεδα.
Ο δρόμος αυτός είναι και οικονομικότερος, πέρα από το ότι αυτή η πολιτική του Τραμπ δεν πρόκειται να κρατήσει και πολύ, γιατί σύντομα τα προβλήματα που θα προκύψουν στις ΗΠΑ θα τα βρει μπροστά της. Ήδη στο Ουκρανικό άρχισε να μαζεύει κάτι μεγαλοστομίες.
Είναι βέβαια σημαντικό αυτές οι εξελίξεις να αξιολογηθούν, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ειδικών, αλλά το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι η Ελλάδα ασχολείται με άλλα θέματα, σχετιζόμενα με την επιβίωση πολιτικών κομμάτων και τις φιλοδοξίες των αρχηγών τους, και η ανησυχία που προκαλείται σε μικρό ποσοστό πολιτών από την εικόνα ενός σκόρπιου και διχασμένου βασιλείου είναι ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βιώσει άλλη μια τραγωδία.
Ελλάδα και “συμμαχία των προθύμων”
Για την Ελλάδα, στη σημερινή συγκυρία, όπου εντός της ΕΕ υπάρχουν και παραφωνίες που συμφωνούν, συγχρόνως και με τον Πούτιν και τον Τραμπ είναι αναγκαίο, αφού μάλιστα η αμερικανική πλευρά είναι ικανοποιημένη, με βάση τις δηλώσεις του State Department με την εικόνα στην περιοχή μας, όπου Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος κτλ. αποτελούν πυλώνα σταθερότητας με χαρακτηριστικά στρατηγικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, να εξετάσει την αξία αυτής της δήλωσης σε συνδυασμό με τις προοπτικές του νατοϊκού μέλλοντος και να πάρει τις αποφάσεις της και να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στην βρετανική προσπάθεια ίδρυσης μιας συμμαχίας των προθύμων, η οποία, κατά την άποψή μου μοιάζει, προς το παρόν, με αυτή του ΝΑΤΟ αλλά με χαμηλότερες προδιαγραφές.
Για παράδειγμα, η νέα αυτή συμμαχία των προθύμων θα προβλέπει αλληλεγγύη ασφαλείας προς κάθε μέλος της που απειλείται από άλλο μέλος της συμμαχίας που παραβιάζει, μάλιστα, και το διεθνές δίκαιο και διεθνείς συνθήκες; Η επιλεκτική πρόσκληση της Βρετανίας, αγνοώντας την Ελλάδα και Κύπρο για συμμετοχή στη νέα συμμαχία των προθύμων με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και αυτή θα έχει τα χαρακτηριστικά του ΝΑΤΟ και προφανώς με χαμηλότερες ικανότητες προσφοράς των όποιων υπηρεσιών ασφαλείας σε σύγκριση με το ΝΑΤΟ.
Πέρα από το ότι σύντομα θα προκύψει ο διαγκωνισμός μεταξύ Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας στην προσπάθεια της κάθε μιας να αυξήσει την επιρροή και τις σχέσεις της με την Τουρκία για προσοδοφόρες δουλειές, αφήνοντας έτι περισσότερο την Ελλάδα και την Κύπρο εκτεθειμένες και ακάλυπτες στις τουρκικές απειλές. Κάτι που διαφοροποιεί την αιτία ίδρυσης της μιας εναλλακτικής, βρετανικής έμπνευσης, των προθύμων από αυτήν του ΝΑΤΟ, όπου η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή μας παραμένει μέχρι στιγμής αμετάβλητη.