ΘΕΜΑ

Σκληρό ροκ από την Τουρκία για την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Σκληρό ροκ από την Τουρκία για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, Κώστας Βενιζέλος

Γενική επίθεση εξαπέλυσε η κατοχική Τουρκία σε μια προσπάθειά της να προωθήσει την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, του ψευδοκράτους, με απώτερο στόχο την αναγνώριση. Την τελευταία περίοδο η Άγκυρα έχει ανεβάσει στροφές και ασκεί πιέσεις προς φιλικά κράτη, ώστε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο στόχος για την αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι προφανώς, σε αυτή τη φάση και με δεδομένα που υπάρχουν, δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, είναι σαφές πως η κατοχική πλευρά κινείται παρασκηνιακά και θεωρεί πως βαθμηδόν, με επιμονή και με πιέσεις, μπορεί να φθάσει στο στόχο. Είναι σαφές από τα όσα γίνονται πως στην Άγκυρα θεωρούν ότι ρόλο πρώτου βιολιού θα διαδραματίσει το Αζερμπαϊτζάν, ενώ στο παιχνίδι θα μπουν σιγά-σιγά κι άλλες χώρες του τουρκόφωνου μπλοκ.

Η Άγκυρα προφανώς και ελέγχει τον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών (ΟΤΚ) και μέσα από αυτόν θα επιχειρήσει να σπρώξει τις χώρες αυτές προς την ικανοποίηση των επιδιώξεών της και την υλοποίηση των σχεδιασμών της. Θεωρείται δεδομένο, με βάση και συναφείς πληροφορίες, ότι το Μπακού, με απαίτηση του Ερντογάν, φαίνεται να μπαίνει μπροστά σε αυτήν την τουρκική προσπάθεια, ώστε να παρασύρει και άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε επισκέψεις Αζέρων αξιωματούχων στα κατεχόμενα. Συστάθηκε Επιτροπή Φιλίας του κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν και της ψευδοβουλής του κατοχικού καθεστώτος. Πρόκειται για ένα βήμα, το οποίο τόσο το Μπακού όσο και το κατοχικό καθεστώς, το χαρακτήρισαν βήμα προς την αναγνώριση. Επισκέψεις πραγματοποιούν πολύ συχνά και αξιωματούχοι της αποσχιστικής οντότητας στο Μπακού, και μάλιστα προβάλλονται ως σημαντικό γεγονός.

Λεγόμενοι υπουργοί του κατοχικού καθεστώτος ταξιδεύουν τόσο συχνά στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στην Τουρκία. Όπως συναφώς αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι επισκέψεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες: εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα που διαμορφώθηκε στην Άγκυρα και υλοποιείται υπό την εποπτεία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι εντολές δίνονται από τον Ερντογάν και η υλοποίηση του σχεδιασμού παρακολουθείται από το προεδρικό.

Το τουρκικό λόμπι για την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Παράλληλα με τα πιο πάνω, είναι και οι παρεμβάσεις των τουρκικών λόμπι. Ένα ισχυρό τουρκικό λόμπι δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, το οποίο την τελευταία περίοδο έχει πετύχει δύο στόχους: Ο πρώτος είναι η πρόσφατη επιστολή 50 Βρετανών βουλευτών προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, David Cameron, για άρση της «τιμωρητικής και άδικης απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων προς το διεθνές αεροδρόμιο Ercan [σ.σ. εννοούν το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου] από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε σε ρεπορτάζ της πως η επιστολή στάλθηκε στον υπουργό Εξωτερικών ως μια τελευταία προσπάθεια πριν τη διάλυση του Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή εκλογών, και τυγχάνει στήριξης από τον Βρετανό πρώην υπουργό Εξωτερικών, Jack Straw, και τον πρώην πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος, Sir Iain Duncan Smith.

Ο δεύτερος είναι η μετάβαση στα κατεχόμενα, με απευθείας πτήση, του πρώην απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Στα κατεχόμενα συναντήθηκε με τον εγκάθετο της Άγκυρας. Μετά τη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο παράνομος Μπαϊράκ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ευτυχής(!) που επέστρεψε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», όπως φέρεται να αποκάλεσε την αποσχιστική οντότητα, το ψευδοκράτος.

«Εργάστηκα για λύση του Κυπριακού για έξι χρόνια. Οι ίδιες απόψεις επαναλαμβάνονται ακόμη στο Κυπριακό, και δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με αυτές τις απόψεις. Επομένως θα πρέπει να συζητηθούν νέες και δημιουργικές ιδέες», επισήμανε ο Ντάουνερ. Είναι σαφές τι εννοεί. Να μπουν στην εξίσωση των συζητήσεων οι τουρκικές αξιώσεις για «κυριαρχική ισότητα» και «ίσο διεθνές καθεστώς» ( Κυπριακής Δημοκρατίας και “ΤΔΒΚ”). Το “επιχείρημά” του είναι πως, επειδή διεξάγονται χρόνια συζητήσεις και δεν καταλήγουν, πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές επιδιώξεις στο νησί.

Ο φιλότουρκος Ντάουνερ 

Ο Αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος και κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του στα Ηνωμένα Έθνη και στο Κυπριακό προκαλούσε πολλές αντιδράσεις για τη φιλοτουρκική του στάση, χρησιμοποιείται από το τουρκικό λόμπι για εντυπώσεις. Προσθέτει κι αυτός στην πρωτοβουλία της Άγκυρας για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας. Είναι σαφές πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς το στόχο της, που είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο σκληρή παρουσιάζεται. Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει ώθηση στις προσπάθειες είναι στην περίπτωση κατά την οποία τα Ηνωμένα Έθνη αποφανθούν ότι το Κυπριακό έχει εισέλθει σε βαθύ αδιέξοδο, και δύσκολα μπορεί να επαναρχίσει νέα προσπάθεια από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή περιμένει η Άγκυρα για να αναβαθμίσει τις προσπάθειές της και να επιχειρήσει να επιβάλλει τις αξιώσεις της.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον “Δρόμο της Αριστεράς”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι