Quantcast
Σκοπιανοί, Μακεδόνες και Βορειοπεριοχίτες - Επιλεκτική αλαλία και νομική τρομοκρατία - slpress.gr
Σκοπιανοί, Μακεδόνες και Βορειοπεριοχίτες - Επιλεκτική αλαλία και νομική τρομοκρατία, Άγγελος Συρίγος

Όπως είναι γνωστό, από άγνωστό μου δέχθηκα μήνυση, επειδή χρησιμοποίησα τον όρο Σκοπιανοί. Το γεγονός δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία, εάν δεν ήταν η ακραία έκφραση ενός ευρύτερου κλίματος άσκησης ιδεολογικής τρομοκρατίας. Οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών χρησιμοποιούν με έμφαση στον δημόσιο λόγο τους τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”.

Εάν οι συνομιλητές τους δεν χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο, στην καλύτερη περίπτωση, με διάθεση διδακτισμού και εθνικής αυταρέσκειας επισημαίνουν ότι είναι προς το συμφέρον μας να τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Δεν εμφανίζουν, όμως, την ίδια ζέση όταν καλούνται να χρησιμοποιήσουν τον έτερο όρο που κατοχυρώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και αναφέρεται στους πολίτες της γειτονικής μας χώρας. Αποφεύγουν να τους αποκαλούν Μακεδόνες.

Αποκαλυπτική αυτής της επιλεκτικής αλαλίας είναι η 23 σελίδων μήνυση που δέχθηκα και στην οποία εγκαλούμαι που εξακολουθώ να χρησιμοποιώ και τον όρο “Σκοπιανοί”. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο μηνυτής μου στο κείμενό του αποκαλεί τους γείτονές μας κατά περίπτωση:

  • κάτοικους της Βόρειας Μακεδονίας
  • λαό της Βόρειας Μακεδονίας
  • Σλαβομακεδόνες
  • εντός εισαγωγικών “Μακεδόνες” τρεις φορές και “Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας” μία φορά.

Πώς, λοιπόν, πρέπει να αποκαλούμε τους γείτονές μας αλλά και τους εαυτούς μας, όσοι κατάγονται από τη Μακεδονία; Υπενθυμίζεται ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει ουδεμία ρητή αναφορά του όρου Μακεδονία ως προς την Ελλάδα. Στο άρθρο 7, αναφέρεται ως η «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους», όπου πρώτο μέρος είναι η Ελλάδα. Προκειμένου δηλαδή να μην αναφερθεί το όνομα Μακεδονία, επεκτάθηκε η Μακεδονία και καταλαμβάνει τη Θράκη και την Ήπειρο.

Για να είμαστε, λοιπόν, πολιτικώς ορθοί πρέπει εφ’ εξής να αποκαλούμε τους κατοίκους της γειτονικής μας χώρας “Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας” και τους κατοίκους της ελληνικής Μακεδονίας “κατοίκους της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους”, ή πιο απλά “Μακεδόνες” και “Βορειοπεριοχίτες”! Εάν τυχόν μας ξεφύγει και χρησιμοποιήσουμε τον όρο Σκόπια ή “Σκοπιανοί”, θα πρέπει να συνοδεύεται από την έκφραση “μετά συγχωρήσεως”, ή “με το συμπάθειο”, διότι κατά τη γνώμη κάποιων ενέχει ρατσιστικά υπονοούμενα.

Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι εκτός από τη μήνυση, εδώ και αρκετό καιρό δέχομαι συστηματικά επίθεση διότι εξ αρχής διαπίστωσα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μας δένει χειροπόδαρα και εφ’ όσον κυρωνόταν, τα προβλήματα από την απαλλαγή μας από αυτήν θα ήταν πολύ περισσότερα από τα όποια κέρδη μας. Κατηγορούμαι, λοιπόν, ότι όψιμα ανακάλυψα τα οφέλη από τη Συμφωνία, ή ότι δήθεν άλλαξα απόψεις μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας.

Πως η Ελλάδα θα αποφύγει την παγίδα των διερευνητικών

Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι προσπάθησαν να συνδέσουν την περιοδεία μου στη Βόρεια Ελλάδα με τη λειτουργία κάποιου φροντιστηρίου σλαβικών που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πέλλα. Θερμή παράκληση προς τους καταγγέλλοντες: Παιδιά συνεννοηθείτε μεταξύ σας: Ή είμαι εθνικιστής ή είμαι προδότης. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.