ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου μετά τις αντιδράσεις για το πρωτόκολλο

Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου μετά τις αντιδράσεις για το πρωτόκολλο,

Τα Κατεχόμενα θα επισκεφθεί την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για συναντήσεις με την διοίκηση του Ερσίν Τατάρ Τατάρ και διαβουλεύσεις με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, γύρω από το νέο πρωτόκολλο της Άγκυρας με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Το πρωτόκολλο υπογράφηκε στις 14 Απριλίου, αλλά κρατήθηκε μυστικό μέχρι τις 20 Μάϊου και περιλαμβάνει πρόνοιες που μεταφέρουν πρακτικές που εφαρμόζονται στην Τουρκία, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ουσιαστικά είναι άλλο ένα βήμα προς την προσάρτηση.

Το νέο πρωτόκολλο προβλέπει την προώθηση ρυθμίσεων για την παρεμπόδιση των ιδεολογικών δραστηριοτήτων των συντεχνιών, σωματείων και ενώσεων και τον περιορισμό στο δικαίωμα της συνάθροισης και διαδήλωσης. Επίσης φαίνεται ότι ο στόχος της επιβολής του πολιτικού Ισλάμ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εξυπηρετείται με προβλέψεις που αφορούν την προώθηση μέτρων για «ενίσχυση των δεσμών σε τομείς που πηγάζουν από κοινές ιστορικές, θρησκευτικές και πνευματικές αξίες».

Ενδεικτικές του πνεύματος του πρωτοκόλλου είναι και οι πρόνοιες που πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης. Χαρακτηριστική η πρόβλεψη για συνεργασία των Κατεχόμενων με την Τουρκία «ενάντια στην παραπληροφόρηση σε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αλλά και η ποινικοποίηση δημοσιογραφικών σχολίων που θα θεωρούνται προσβλητικά.

Πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις

Η αποκάλυψη των διατάξεων του πρωτοκόλλου προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για νέα παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά των Τουρκοκυπρίων. Η δήλωση του Τουφάν Ερχιουρμάν έγινε στην διάρκεια μια φορτισμένης συνεδρίασης στην λεγόμενη τουρκοκυπριακή βουλή όπου βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιάστηκαν στα χέρια με βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά την προσπάθεια βουλευτή του αριστερού ΡΤΚ να μιλήσει από το βήμα με φανέλα που έγραφε «όχι στο πρωτόκολλο».

Μεγάλες αντιδράσεις προκλήθηκαν και σε επίπεδο σωματείων, με χαρακτηριστικότερη την αντίδραση των δασκάλων οι οποίοι κάλεσαν την Τουρκία «να σταματήσει να ποδηγετεί τους Τουρκοκύπριους», ενώ το σωματείο των εργαζομένων στην υπηρεσία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε πως «δεν αναγνωρίζει το πρωτόκολλο της προσάρτησης και της προδοσίας».

Για τις διατάξεις του πρωτοκόλλου που αφορούν την ελευθερία του Τύπου τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την χρήση του ποινικού δικαίου ως εργαλείου άσκησης πίεσης σε επικριτικές φωνές και πρόσθεσε: «Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν απαραίτητα θεμέλια για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι