Στα περάσματα των παράνομων μεταναστών στον Έβρο – Ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή
24/11/2020Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, παράλληλα με τον μεταλλικό φράχτη και την δημιουργία των αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων, προκειμένου να τεθεί οριστικά φραγή στην άφιξη παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.
Η αποτροπή των προσφυγικών ροών τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είναι απλή υπόθεση, απαιτεί αυξημένη ετοιμότητα του έμψυχου δυναμικού, στρατού, αστυνομίας, συνοριοφυλακής, Frontex και των απαραίτητων υλικοτεχνικών μέσων και εξοπλισμού σε διαρκή βάση. Oι Τούρκοι δουλέμποροι από την άλλη πλευρά, με την συμπαράσταση και την ανοχή της Πολιτείας διακινούν ανθρώπους σε περάσματα που βρίσκουν πιο χαλαρά.
Καθημερινές είναι οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται στο ελληνικό έδαφος, οι οποίοι ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια τις διαδρομές που τους δίνουν μέσω GPS, προκειμένου να βρεθούν στα ενδότερα, να κάνουν αιτήσεις πολιτικού ασύλου και να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα. Συνεργάτες τους κυρίως αλλοδαποί αλλά κι εγχώριοι που εξασφαλίζουν χοντρά ποσά, για να τους μεταφέρουν από τα σύνορα προς την Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Και ανάμεσα τους Πακιστανοί, Αφρικανοί, Τούρκοι που δηλώνουν Γκιουλενιστές, Τούρκοι αγνώστου προελεύσεως και πεποιθήσεων που έρχονται σε μικρές ομάδες, αλλά σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας πιεστικές καταστάσεις στα κέντρα προσωρινής κράτησης. Και όλη αυτή την περίοδο με τα κρούσματα κορονοϊού στους μάχιμους αστυνομικούς του Έβρου, που είναι εκτεθειμένοι και στους κάθε λογής παράνομα αφικνούμενους. Η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική για να βγουν οι βάρδιες, οι περιπολίες, οι υπηρεσίες για να γίνεται ο έλεγχος μιας μεγάλης και δύσκολης περιοχής κατά μήκος του ποταμού, τώρα που τα νερά σε ορισμένα σημεία έχουν πέσει και η “διέλευση” είναι παιχνιδάκι.
Στα περάσματα τα ίχνη των παράνομων μεταναστών είναι εμφανή. Σωρηδόν οι πλαστικές βάρκες που χρησιμοποιούνται, πεταμένες και ξεφούσκωτες, αφού πατήσουν στο ελληνικό έδαφος, ακυρώνονται για να μην ξαναχρησιμοποιηθούν. Η εικόνα προκαλεί από μόνη της καταδεικνύοντας αυτό που συμβαίνει ασχέτως, αν θέλουμε να αποσιωπηθεί. Αν θέλουν κάποιοι να μην δουν κατάματα την πραγματικότητα, εμφορούμενοι μόνο από ανθρωπιστικά αισθήματα που τα έχουν όλοι, τότε θα έχουμε πιο χοντρό πρόβλημα.
Η διακίνηση παράνομων μεταναστών κατάντησε μάστιγα όχι μόνο στο νότιο Έβρο αλλά σε όλο το νομό όπου υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις με επιθέσεις σε χωριά, με εισβολή σε μαντριά, με άγνωστες βίαιες συμπεριφορές σε ανθρώπους που μέχρι τώρα βοηθούσαν πρόσφεραν φαγητό ρούχα στους ταλαίπωρους, γιατί είχαν βιώσει την προσφυγιά. Τώρα όμως υπάρχει ένα διαφορετικό κύμα. Πέφτουν θύματα ληστειών, ξυλοδαρμών αδίστακτων εισβολέων, που δεν σέβονται περιουσίες και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Απέναντι από τον Έβρο
Η θωράκιση του νομού ήταν επιβεβλημένη και η αντανάκλασή της στην θωράκιση της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τουρκική πλευρά δεν αντιμετωπίζει αμήχανη αυτή την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων. Ήδη δημιούργησε νέα ταξιαρχία καταδρομών στο Τσόρλου αυξημένης ευθύνης με 8.000 ένστολους κοντά στο Τεγκιρντάγκ στην Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, σε νέα κτίρια και υποδομές μετά φανών και λαμπάδων δίνοντας την δική της σημειολογία.
Μάλιστα το λάβαρο της νέας μονάδας επέδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε και προβλήθηκε σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να τονιστεί το έργο και η διάρθρωση της 1ης στρατιάς, ενός εξαιρετικά ισχυρού επιχειρησιακού σχηματισμού που είναι ταγμένος καθαρά επιθετικά κατά της Ελλάδας.
Σε όλα τα τουρκικά παρατηρητήρια απέναντι από τον Έβρο στην περιοχή του Πόρου, του Τσιρόζη Φερών, του Μελισσοκομείου τοποθετήθηκαν υψηλοί πυλώνες πάνω από 50 μέτρα με κάμερες και αισθητήρες, για να ξεσκονίζουν οπτικά τις κινήσεις και την εικόνα της ελληνικής όχθης κι όχι μόνο. Η δυνατότητα να βλέπουν κατά πολύ στα ενδότερά μας είναι μεγαλύτερη, τώρα που κοπήκαν όλα τα δέντρα στην ελληνική πλευρά και αποψιλώθηκε η περιοχή μας.
Δείχνουν και από την πλευρά τους οι Τούρκοι, την διαρκή ετοιμότητα και το ότι παρά τα πολλά εσωτερικά μέτωπα που έχουν -τις επιχειρήσεις στα κατεχόμενα, στην Αν. Μεσόγειο, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Αιγαίο, στο Κουρδιστάν, στα νότια σύνορα, δεν αγνοούν το “μέτωπο” στον Έβρο, προσβλέποντας στον αιφνιδιασμό μας κάτι που όσες φορές το επιχείρησαν, διαψεύσθηκαν .
Πάντως η προσπάθεια να μπει τάξη στα ευαίσθητα σύνορά μας φαίνεται να πρωταγωνιστεί στις προτεραιότητες των επιτελών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έτσι ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης στην συνοριογραμμή με τα έξι κέντρα ελέγχου, που θα διαθέτουν αυτοματοποιημένο σύστημα με θερμικές κάμερες υψηλής ευαισθησίας, που θα σκανάρουν μόνες τους την περιοχή του Έβρου, ειδοποιώντας με τα δεδομένα τους, τους υπεύθυνους των κέντρων ελέγχου για να πράξουν αναλόγως.
Ενίσχυση στρατιωτικού προσωπικού
Η τεχνολογία λοιπόν καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση και ελαχιστοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τον ποταμό Έβρο. Παράλληλα στην ενίσχυση του ακριτικού νομού Έβρου αναμένεται να συμβάλλουν τα 80 τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας “Μ1117” που υπηρετούν στην Γερμανία και θα τα αποσύρουν οι ΗΠΑ για να δοθούν στην Ελλάδα.
Η παράδοση των οχημάτων στη χώρα μας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην εκπνοή του 2020 ή στις αρχές του 2021 και ο αριθμός τους θα καλύπτει τις ανάγκες ενός Συγκροτήματος Αποβατικού Τάγματος, με 18 οχήματα τυπικής διαμορφώσεως, ένα διοικητικό και ένα περισυλλογής.
Οι προσλήψεις ΕΠΟΠ και νέων συνοριοφυλάκων επίσης καταδεικνύουν την προσπάθεια που γίνεται για την ενδυνάμωση του έμψυχου δυναμικού με επαγγελματικά στελέχη σε μια περιοχή στόχο των ορέξεων της γειτονικής χώρας, που επιλέγει τον Έβρο για τα περάσματα στην Ευρώπη και όχι την Βουλγαρία, επίσης χώρα της ΕΕ που από την πρώτη στιγμή έδειξε πολύ σκληρή στάση σε όσους επιχείρησαν να μπουν. Εκεί τους ξεγύμνωσαν και τους πέταξαν έξω από την χώρα τους, χρησιμοποίησαν τον στρατό για την αποτροπή τους και πέρασε το μήνυμα ότι τα πράγματα είναι δύσκολα… και η αντιμετώπιση ανάλγητη.
Όλοι περιμένουν με τα έργα που είναι σε εξέλιξη, τα μονοπάτια στο Δέλτα του Έβρου, τα κανάλια και τα σημεία που βοηθούν στο πέρασμα τους να σφραγισθούν, έτσι που εικόνες όπως αυτές με τις δεκάδες παρατημένες βάρκες των λαθροεισερχομένων, τους μπόγους με τα ρούχα που αλλάζουν, τις αυτοσχέδιες σκηνές στους καλαμώνες και τα προσωπικά αντικείμενα που εγκαταλείπουν, να είναι όχι απλά σπάνιες αλλά να αποτελούν οριστικά παρελθόν.