ΕΘΝΙΚΑ

Στα όρια θερμού επεισοδίου λόγω μεταναστευτικού – Οι αναφορές του Λιμενικού

Στα "όρια" θερμού επεισοδίου η Άγκυρα με μοχλό το μεταναστευτικό- Οι αναφορές του Λιμενικού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Νέα “παιχνίδια προβοκάτσιας” και προκλήσεων από τον Ερντογάν μετά τις μαζικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά, αλλά και την υπέρπτηση στην Αλεξανδρούπολη. Η Τουρκία φαίνεται ότι προσπαθεί να ανοίξει και πάλι την «κάνουλα» στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα. Από το πρωί “στόλος” καϊκια και λέμβους φορτωμένα με μετανάστες και πρόσφυγες έφυγαν από τα τουρκικά παράλια με κατεύθυνση την Ελλάδα. Το Ελληνικό λιμενικό είναι σε επιφυλακή, ενώ ιστιοπλοϊκό γεμάτο μετανάστες επιχείρησε να εμβολίσει πλοίο του λιμενικού. Αυξημένες ροές μεταναστών-προσφύγων σημειώνονται και στον Έβρο.

Το Λιμενικό βρίσκεται σε επιφυλακή και μέσα σε λίγες ώρες απέτρεψε την είσοδο στην Ελλάδα σε 600 παράτυπους μετανάστες που ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια με ιστιοφόρα και λέμβους. Οι ροές όμως συνεχίστηκαν και λίγο νωρίτερα το Λιμενικό απέτρεψε ακόμη τέσσερις λέμβους με 140 μετανάστες από το να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.  Το μεταξύ Χίου και Σάμου εξελίχθηκε μεγάλη επιχείρηση αποτροπής εισόδου στη χώρα, ιστιοφόρου με μεγάλο αριθμό μεταναστών μεταξύ Χίου και Σάμου. Συνολικά από τα ξημερώματα την συγκεκριμένη περιοχή έχουν προσεγγίσει 5 ιστιοφόρα και 4 φουσκωτές βάρκες με το Λιμενικό να αποτρέπει την είσοδο σε περισσότερους από 600 παράτυπους μετανάστες.

Πάντως φαίνεται ότι επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια τα πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και οι τέσσερις λέμβοι, όπου επέβαιναν συνολικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 590 πρόσφυγες/μετανάστες και τα οποία επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου, με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί. Όλα τα σκάφη και οι λέμβοι ήταν υπό τη διαρκή παρακολούθηση πλωτών σκαφών και πλοίων ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να μην εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε η τουρκική ακτοφυλακή. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, σε μία από τις περιπτώσεις ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού αλλά αυτό δεν επετεύχθη.

Η ανακοίνωση από το Λιμενικό

Σε ανακοίνωση του το Λιμενικό καταγράφει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τα ξημερώματα στο Αιγαίο και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για απόπειρα εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκικό ιστιοφόρο. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε διάστημα λίγων ωρών από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα παρατηρείται ιδιαίτερη ένταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ν. Χίου και ν. Σάμου με πέντε (05) περιστατικά κατά τα οποία Ι/Φ σκάφη στα οποία επέβαινε ικανός αριθμός αλλοδαπών, επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα εν λόγω Ι/Φ σκάφη είχαν ως αφετηρία τα έναντι τουρκικά παράλια και τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές. Παράλληλα, εντοπίστηκαν στην εν λόγω περιοχή τέσσερις (04) επιπλέον φουσκωτές λέμβοι με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίες επίσης επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων στις συνολικά εννέα (09) περιπτώσεις με Ι/Φ σκάφη και λέμβους , φέρεται ότι ξεπερνάει τα πεντακόσια ενενήντα (590) άτομα. Σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά, Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξης των περιστατικών και τα παρακολουθούσαν στενά.

Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους και χρήσης φωτεινών και ηχητικών σημάτων από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., κανένα από τα παραπάνω σκάφη και λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα, σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ένα σκάφος εκ των προαναφερθέντων, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στις έναντι τουρκικές ακτές. Επισημαίνεται ότι και στα εννέα (09) περιστατικά ενημερώθηκε άμεσα η τουρκική ακτοφυλακή, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείρισή τους και να επιληφθεί, ως όφειλε, καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη και οι λέμβοι είχαν εντοπιστεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι επιβαίνοντες ενός εκ των πέντε (05) Ι/Φ, καθώς και των τεσσάρων (04) λέμβων, περισυνελέγησαν τελικά από τουρκικές ακταιωρούς, ένα Ι/Φ επιστρέφει με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού στις τουρκικές ακτές, ενώ τα υπόλοιπα τρία (03) Ι/Φ επέστρεψαν αυτοδύναμα στα τουρκικά παράλια. Το Λιμενικό Σώμα– Ελληνική Ακτοφυλακή λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών.»

  Ημέρες Μνήμης στην Τηλλυρία για τον Αύγουστο του 1964 (video)

Παράλληλα, «ασυνήθιστα αυξημένη» περιγράφεται και η μεταναστευτική πίεση στον Έβρο, με τις Ελληνικές Δυνάμεις να παραμένουν σε επαγρύπνηση και σε απόλυτη ετοιμότητα. Το τραγικά χαμηλό επίπεδο της στάθμης των νερών του ποταμού, δημιουργεί νέους «χώρους δράσης» με τους διακινητές να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία ώστε να περάσουν πολλές μικρές ομάδες μεταναστών στην πλευρά της Ελλάδας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι