Ερντογάν: “Στόχος να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους γείτονες” – Σκληρή επίθεση στο Ισραήλ
06/12/2023Για όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μιλάει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής “win-win”».
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην αυριανή επίσκεψη του στην Αθήνα: “Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονες μας”, είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: “Κάθε πρόοδος που κάνει η χώρα μας στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα στις διμερείς σχέσεις της, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Τουρκικό Αιώνα. Βαδίζουμε αποφασιστικά προς τους στόχους που έχουμε θέσει, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας σε κάθε πολίτη που υποστηρίζει το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας. Λύνουμε ένα προς ένα τα προβλήματα της καθημερινότητας… Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πίσω μας. Ελπίζουμε να γίνουμε καλύτεροι από εδώ και πέρα”.
Προηγουμένως ο Ερντογάν ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να προχωρήσει στην πώληση F-16 ώστε η Τουρκία να κάνει ταυτόχρονα τα βήματα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Οι ΗΠΑ έχουν το Κογκρέσο, εμείς το κοινοβούλιο μας. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε (για την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) μέχρι να βγει μια τελική απόφαση από εμάς», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τη διήμερη επίσκεψη στο Κατάρ.
Λέγοντας ότι έχει κάνει τη δουλειά του στέλνοντας το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ της Σουηδίας στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι περιμένει κάτι από τους ομολόγους του. «Ταυτόχρονα, περάστε αυτό (σ.σ. την πώληση F-16) από το Κογκρέσο σας και θα κάνουμε εμείς τα βήματα (για τη Σουηδία)».
Επίθεση στο Ισραήλ
Την ίδια στιγμή, νέες απειλές κατά του Ισραήλ, έμμεσες μεν αλλά ξεκάθαρες, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα. Το Ισραήλ θα καταρρεύσει όταν αντιμετωπίσει έναν πραγματικό στρατό, δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος. Υποστήριξε, δε, ότι «όσο το Ισραήλ κρύβεται κάτω από τις φούστες της Δύσης, όσο κλιμακώνει τις φρικαλεότητες, τόσο πιο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες».
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, δήλωσε πως η δολοφονία αθώων παιδιών, γυναικών, άοπλων και αβοήθητων ανθρώπων με τα πιο σύγχρονα μέσα πολέμου στον κόσμο, είναι μια αθλιότητα που αρμόζει μόνο σε δειλούς, σαν τους Ισραηλινούς ηγέτες. «Είναι βέβαιο ότι το Ισραήλ, το οποίο τρέμει σύγκορμο μπροστά σε μια χούφτα αμάχων στη Γάζα, θα καταρρεύσει όταν βρεθεί αντιμέτωπο με έναν πραγματικό στρατό, μια πραγματική δύναμη. Ελπίζουμε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα συνέλθει το συντομότερο δυνατό, χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί σε μια τόσο οδυνηρή μοίρα» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Το Ισραήλ, φυσικά, θα λογοδοτήσει» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, αναρωτώμενος: «Δεν ξέρω πού θα καταφύγει ο Νετανιάχου». Όπως υποστήριξε, «τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε θα έχουν ιδιαίτερη θέση στις δίκες του στο εγγύς μέλλον. Αργά ή γρήγορα θα κριθούν στο δικαστήριο της ανθρωπότητας». Παράλληλα, στράφηκε για μία ακόμη φορά κατά της Δύσης, λέγοντας πως «οι χώρες που έδωσαν στον Νετανιάχου αυτό το θράσος και συγκάλυψαν τα εγκλήματα θα έχουν την ίδια μοίρα».
«Αν η Αμερική και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν υποστηρίξει το Ισραήλ, αυτή η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να ενεργήσει τόσο αδίστακτα. Το παρελθόν τους είναι γεμάτο φρικαλεότητες» τόνισε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.
Η συνέντευξη στην “Καθημερινή”
«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», αναφέρει ο κ. Ερντογάν ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό, και συμπληρώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης». Σημειώνεται ότι η συνέντευξη έγινε με γραπτές ερωτήσεις και απαντήσεις και το κείμενο της συνέντευξης αποδίδεται όπως ακριβώς εστάλη στην εφημερίδα από το γραφείο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στο κατά πόσον είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο, ο κ. Ερντογάν στη συνέντευξή του διατυπώνει τη θέση ότι σε μία πιθανή προσφυγή πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερα θέματα.
«Oπως είπα, πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Οταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη. Εδώ η βούλησή μας για επίλυση των προβλημάτων θα είναι εξαιρετικά καθοριστική.
»Η δική μας θέληση είναι ισχυρή. Κοιτάζοντας τις προσπάθειές μας για την επίλυση των συγκρούσεων στο περιβάλλον μας και την ικανότητά μας να διατηρούμε τις αποστάσεις, μπορείτε να δείτε την αντίληψη της Τουρκίας και τις δυνατότητές της να επιλύει τα ζητήματα ειρηνικά. Η ειλικρίνεια και το κάλεσμά μας είναι ξεκάθαρα. Πιστεύω ότι εάν η Ελλάδα υιοθετήσει μια παρόμοια προσέγγιση, κλειστή σε εξωτερικές παρεμβάσεις, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή προς την οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος για τις χώρες μας» ήταν η χαρακτηριστική απάντησή του.
Μια νύχτα ξαφνικά…
Ακολούθως τονίζει ότι η δήλωσή του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας». Συγκεκριμένα σημειώνει ότι «όπως μόλις ανέφερα, μόνο αυτοί που μας απειλούν πρέπει να μας φοβούνται. Είπαμε ότι θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά στα τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας και κάναμε αυτό που έπρεπε. Καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας. Αυτή ήταν πάντα η απάντηση που έλαβαν από εμάς όσοι αμφισβητούν την εδαφική μας ακεραιότητα, την ενότητα και ομόνοια, και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε από εδώ και στο εξής. Η υπεράσπιση της πατρίδας μας και η διατήρηση της ειρήνης του έθνους μας είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα και κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το δικαίωμα στο έπακρο εναντίον όλων των τρομοκρατικών κέντρων.
Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας, αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας στην οποία είμαστε μέλη. Επιπλέον, είμαστε γείτονες, θα παραμείνουμε γείτονες, πρέπει να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα ο ένας του άλλου. Ο ελληνικός λαός, με τον οποίο ζούμε μαζί εδώ και αιώνες, γνωρίζει καλά πόσο στοργικοί είμαστε όταν απλώνουμε το χέρι φιλίας. Γνωρίζει πολύ καλά την ανοχή και την ειλικρίνεια στην κουλτούρα μας. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και να ζήσουμε ειρηνικά σε αυτή τη γεωγραφία. Είμαστε μια χώρα που έχει αποδείξει πολλές φορές ότι όταν το λέμε αυτό δεν το λέμε για να πούμε απλά κάτι. Τα μέσα της Δύσης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου».
Η Αγία Σοφία
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά, και οι εικονογραφίες δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».
«Θα ήθελα να εκφράσω ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας, η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ανοχής και του εναγκαλισμού διαφορετικών πολιτισμών, διατηρεί ουσιαστικά ένα σύστημα που μεταφέρει τόσο τους θεσμούς των βακουφιών όσο και τα δικαιώματα και τη νομοθεσία που τα αφορά στο μέλλον. Το καθεστώς του βακουφιού που ανήκει το Τζαμί Αγιά Σοφιά Κεμπίρ διατηρείται και ισχύει ακόμη και σήμερα. Η ιδιοκτησία της Αγίας Σοφίας, που ανήκει στο Ιδρυμα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον σκοπό για τον οποίο αφιερώθηκε. Στην Ιδρυτική Πράξη, που αποτελεί το καταστατικό του Ιδρύματος Αγία Σοφία, το οποίο, όπως κάθε ίδρυμα, έχει το προνόμιο ασυλίας, εγγυάται ότι η δομική ακεραιότητα του Τζαμιού της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά και ότι οι εικονογραφίες και πάσης φύσεως στοιχεία τέχνης δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν. Προστατεύουμε αυτόν τον διακεκριμένο ναό με μια σχολαστικότητα και σεβασμό που σπάνια παρατηρείται στην ανθρώπινη Ιστορία και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλη την ανθρωπότητα να επωφεληθεί υλικά και πνευματικά από αυτό το υπέροχο μνημείο. Οι προσπάθειες υλοποίησης και συντήρησης των τελευταίων 570 ετών είναι απόδειξη της σχολαστικής προσέγγισης του κράτους μας στο θέμα σε κάθε περίοδο της Ιστορίας. Τώρα, ξεκινήσαμε τις μεγαλύτερες, μετά τις εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν κατά την εποχή του Μιμάρ Σινάν, ολιστικές εργασίες στο Τζαμί Αγιά Σοφιά Κεμπίρ. Το Τζαμί της Αγίας Σοφίας, ως σύμβολο ειρήνης και ανεκτικότητας, θα συνεχίσει να είναι ανοιχτό σε επισκέπτες όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ολόκληρη η συνέντευξη Ερντογάν στην Καθημερινή.