Στη λογική Νταβούτογλου για το Καστελλόριζο ο Ροζάκης

Στη λογική Νταβούτογλου για το Καστελλόριζο ο Ροζάκης, Γιώργος Αδαλής

Μπορεί να προκάλεσε σάλο η πρόσφατη συνέντευξη του Χρήστου Ροζάκη στον Γιώργο Σαχίνη, αλλά οι θέσεις του είναι γνωστές εδώ και χρόνια. O σάλος προκλήθηκε λόγω του ότι για πρώτη φορά ένας δημοσιογράφος του έκαμε ερωτήσεις που μέχρι σήμερα δεν του είχε κάμει κανένας άλλος, με αποτέλεσμα ο Ροζάκης να στριμωχτεί άσχημα. Αυτά που δήλωσε είναι πράγματι προσωπικές απόψεις, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ή μήπως έχει υιοθετήσει κι αυτός δόγματα που έχουν δημιουργήσει οι Τούρκοι;

Η βάση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στηρίζεται στην αρπαγή της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, έτσι όπως την ανέπτυξε ο ναύαρχος Γκιουβέν Ερκαγιά και σε ελεύθερη μετάφραση, λέει: «όπου βρούμε πλούτο, γκριζάρουμε τεχνικά τις θαλάσσιες περιοχές και αν χρειαστεί γκριζάρουμε και νησιά. Κι αν δεν γκριζάρονται στέλνουμε τα κανόνια μας». Η κατάργηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος έγινε κατ’ απαίτηση της τουρκικής πλευράς από τον Κώστα Σημίτη.

Η αλήθεια είναι ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα, χαλούσε τα σχέδιά των Τούρκων που ήθελαν να αρπάξουν ελληνικά κυριαρχικά και διοικητικά δικαιώματα ένθεν του 25ου μεσημβρινού. Κυρίως όμως χαλούσε τα σχέδια τους για την υφαρπαγή της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Από τη μία, η Τουρκία αδυνατούσε να κάνει κατακτητικό πόλεμο στην Ελλάδα, από την άλλη η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραδώσει τα νησιά της αμαχητί. Συνεπώς η στρατηγική των Τούρκων αναφορικά με τον εγκλωβισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έφτασε μετά από σχεδόν μισό αιώνα σε αδιέξοδο.

Αλλαγή πλεύσης από Νταβούτογλου

Λόγω της Συνθήκης των Παρισίων, που αναφέρει ρητά ότι το Καστελλόριζο πέρασε από την ιταλική στην ελληνική κυριαρχία, η Άγκυρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνικότητά του. Έτσι, όπως χαρακτηριστικά το έχει δηλώσει ο Νταβούτογλου, οι Τούρκοι εστιάζουν στη θέση ότι το Καστελλόριζο είναι αποκομμένο από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και ως εκ τούτου έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ό,τι αφορά την επήρειά του σε υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.

Μπορεί η Άγκυρα από τη δεκαετία του 1970 να ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά γνωρίζει άριστα πως αυτή η θέση δεν στέκει και πως εάν ποτέ το ζήτημα της οριοθέτησης με την Ελλάδα φτάσει σε διεθνές δικαστήριο, η θέση ότι το Καστελλόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα και σφήνα στα νότια του χερσαίου τουρκικού εδαφικού όγκου θα επηρέαζε.

Το 2011, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ο Νταβούτογλου επισκέφθηκε την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά του και τη Θράκη, όπως κάνουν όλοι σχεδόν οι Τούρκοι επίσημοι που επισκέπτονται την Ελλάδα. Το γεγονός ότι ο Νταβούτογλου πρόθυμα αναγνώριζε στις δηλώσεις του την ελληνικότητα του Καστελλορίζου χάιδευε τα αυτιά του ελληνικού πολιτικού συστήματος, παρότι η Άγκυρα δεν είχε ποτέ θέσει θέμα, ούτε και θα μπορούσε.

Η ουσία, όμως, ήταν στη δήλωση του τότε Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” είχε πει: «Δεν είπαμε ποτέ ότι το Καστελλόριζο είναι τουρκικό. Το νησί αυτό είναι ελληνικό. Απλά δεν ανήκει στο Αιγαίο. Ανήκει σε μια άλλη θάλασσα στη Μεσόγειο»! Απλά, η ουσία αυτή πέρασε μάλλον απαρατήρητη, αν και στο υπουργείο Εξωτερικών είχαν συνείδηση που το πάει η Τουρκία.

Αν συγκρίνει κανείς τις δηλώσεις Ροζάκη με τη δήλωση του Νταβούτογλου του 2011 θα διαπιστώσει ότι και οι δύο λένε επί της ουσίας τα ίδια πράγματα για απομακρυσμένα νησιά και δύο θάλασσες. Τα ίδια με τον Νταβούτογλου λένε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γιάννη Τσιρώνη, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η παγίδα Νταβούτογλου

O Νταβούτογλου μπορεί να διαχώρισε τη θέση του από τον Ερντογάν, αλλά είναι ο ιδεολογικός αρχιτέκτονας του νεοοθωμανισμού και του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, με το οποίο η Άγκυρα επιδιώκει να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε “τουρκική λίμνη”, αρπάζοντας την ΑΟΖ που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ελλάδα.

Το Καστελλόριζο λοιπόν ως έδαφος οι Τούρκοι το θεωρούν ελληνικό, αλλά το αποκόπτουν από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, τα οποία έτσι μετατρέπουν σε “Εντεκάνησα”! Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να μηδενίσουν εάν είναι δυνατόν την επήρεια του μικρού αυτού νησιωτικού συμπλέγματος σε ΑΟΖ. Και είναι ακριβώς σ’ αυτό το σημείο που ο Ροζάκης προσχωρεί εθελοντικά στην τουρκική θέση, έστω κι αν καταλήγει ότι πρέπει να του αποδοθεί μερική κι όχι μηδενική επήρεια.

Είναι προφανές, ότι στην Άγκυρα ακούνε με μεγάλη ικανοποίηση φωνές, όπως αυτή του Ροζάκη. Κι αυτό φάνηκε και από τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η τουρκική διπλωματία θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δήλωση Ροζάκη, περιφέροντάς την μέσω των τουρκικών πρεσβειών από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα σαν διπλωματικό τρόπαιο.

Οι ερωτήσεις του Γιώργου Σαχίνη αποκάλυψαν επιπροσθέτως και κάτι εξόχως μοναδικό. Ότι ο καυγάς εδώ και χρόνια, δεν διεξάγεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, μιας και το Διεθνές Δίκαιο είναι αναφανδόν με το μέρος της Ελλάδας. Το εκπληκτικό είναι ότι η Άγκυρα και πριν τον Νταβούτογλου έχει καταφέρει να χωρίσει τους Έλληνες πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους σε οπαδούς της αξιοποίησης του “παπλώματος” και σε οπαδούς της παραχώρησής του στους γείτονες!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx