ΘΕΜΑ

Στη μάχη για τις αρπαγμένες ελληνοκυπριακές περιουσίες η Λευκωσία

Στη μάχη για τις αρπαγμένες ελληνοκυπριακές περιουσίες η Λευκωσία, Κώστας Βενιζέλος
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Το ακανθώδες θέμα του περιουσιακού επιχειρείται από τουρκικής πλευράς να επιβληθεί διά των τετελεσμένων, μέσα από την οικοδομική ανάπτυξη σε ελληνοκυπριακή γη και με παράνομες αγοραπωλησίες. Στόχος της κατοχικής πλευράς είναι να διαμορφώσει μη αναστρέψιμα τετελεσμένα. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια με την κυπριακή πλευρά να παρακολουθεί και να διαμαρτύρεται.

Τον τελευταίο χρόνο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δρομολογήσει δράσεις αποτροπής. Πώς; Με τη δίωξη σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, «τρέχει» από τη Λευκωσία η διερεύνηση πολλών υποθέσεων αναφορικά με το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι έρευνες αφορούν σε αυτή τη φάση πωλητές και μεσάζοντες και μέχρι στιγμής μόνο ξένους υπηκόους. Στη μεγάλη εικόνα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, είναι και αγοραστές, κάποιοι εκ των οποίων στις πρώτες υποθέσεις χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες κατηγορίας. Υπενθυμίζεται πως ένας Τουρκοεβραίος βρίσκεται υπό κράτηση όπως και μια Γερμανίδα. Οι κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης για αντιμετώπιση του σφετερισμού περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην τουρκική πλευρά.

Έχουν ανησυχήσει εργολάβοι, εταιρείες ανάπτυξης γης, μεσίτες αλλά και όλοι εκείνοι οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν κλεμμένες περιουσίες. Πέραν τούτου, υπάρχει και ανησυχία για τις συλλήψεις σφετεριστών. Και τίθεται συνεχώς το ερώτημα, ποιανού θα είναι η σειρά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα αξιολογείται τόσο από την Άγκυρα, Προεδρία και υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το κατοχικό καθεστώς.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον τέως λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα μετά από εντολές της Άγκυρας ενώ τη σκυτάλη έχει πάρει και ο νυν «πρέσβης». Ο τελευταίος έχει, όπως φαίνεται, και προσωπικό ενδιαφέρον καθώς έχει επενδύσει σε ακίνητα στα κατεχόμενα. Εταιρείες στις οποίες είναι μέτοχος έχουν αγοράσει κτίρια σε διάφορες περιοχές των κατεχομένων.

Οι ελληνοκυπριακές περιουσίες και η Επιτροπή Αποζημιώσεων

Στην Άγκυρα μελετούν διάφορες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) τόσο σε σχέση με την Κύπρο όσο και ευρύτερα.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του πρώην διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς, Κουντρέτ Οζερσάι, οι σχέσεις του οποίου με την Άγκυρα είναι γνωστές, η κατοχική πλευρά επενδύει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων. Επιχειρεί να αναδείξει αυτή την οδό. Αυτό υποδεικνύει γενικά η τουρκική πλευρά προς ξένους συνομιλητές της. Ζητούν να πιεστεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εγκαταλείψει την τακτική των διώξεων και να περιοριστεί στη λεγόμενη Επιτροπή.

Όχι τυχαία- και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη τούτο για τη συνέχεια- ο Οζερσάι επιχείρησε να αναδείξει και τα «δικαιώματα» των σφετεριστών και επικαλείται και αποφάσεις του ΕΔΑΔ ενώ βάζει στην εξίσωση και τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στις περιοχές, τις οποίες ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx