ΕΘΝΙΚΑ

Στη μνήμη Γιάννου Κρανιδιώτη

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με πολύ περιεκτική πολιτική ανακοίνωση τιμά τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, πρωτεργάτη και θεμελιωτή της σημαντικής απόφασης να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ. Χωρίς να αμφισβητηθούν όλοι οι αγώνες του Κυπριακού λαού, με σεβασμό στον ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γιάννος μας, οραματίσθηκε την εγγύηση του μέλλοντος της Κύπρου μέσα στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Συναντίληψη επέτυχε με τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας και στη συνέχεια, όχι εύκολα, διαμορφώθηκε κοινή πολιτική με τις κυπριακές κυβερνήσεις και τον πολιτικό κόσμο στο μαρτυρικό νησί. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μυήθηκαν στην σύνθετη πραγματικότητα της ΕΕ και το 2004 τιμώντας το έργο και την προσπάθεια του Γιάννου Κρανιδιώτη με δημοψήφισμα επέλεξαν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν απόρριψη της συνολικής προσπάθειας του ΟΗΕ, για τερματισμό της παράνομης κατοχής, αλλά μία ισχυρή υπενθύμιση προς όλους ότι λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δεσμεύσεις της ΕΕ έναντι της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Κυπριακού λαού.

Με την ισχυρή εκλογή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επανέφερε στην πρώτη γραμμή της συνολικής πολιτικής του την Ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού για την πρόοδο στο επί μισό αιώνα εκκρεμούν πρόβλημα. Η Κύπρος τιμά το όραμα του Γιάννου Κρανιδιώτη σε κάθε ευκαιρία με αναφορές και πράξεις προσαρμοσμένες στο ιστορικό του έργο, που σηματοδοτεί τη σύγχρονη διπλωματική επιτυχία, Κύπρου και Ελλάδος, στα τραπέζια των διεθνών διαπραγματεύσεων, στα οποία κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα διαμορφώνεται το μέλλον του κόσμου.

Η πολυσήμαντη πολιτική ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη επιβεβαιώνει την ακλόνητη θέση της Αθήνας για επίλυση του Κυπριακού συντονισμένη με τις προτεραιότητες του Προέδρου της Κύπρου, όπως επιβεβαιώθηκε στις πολύ πρόσφατες συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επίσης και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η σημασία της ανακοίνωσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία επειδή προηγείται της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο περιθώριο της οποίας οι ηγέτες των δύο χωρών θα πραγματοποιήσουν σειρά σημαντικών συναντήσεων, που αφορούν στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, στην περιφερειακή πολιτική και την καλή γειτονία, αλλά και την μελλοντική ενεργειακή εξασφάλιση της Ευρώπης.

  Τί κρύβει η νέα υποθαλάσσια έρευνα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η σύμπτωση των αποφασισμένων πολιτικών ξεπερνά κατά πολύ το παρωχημένο πολιτικό μήνυμα της απλής συμπαράταξης των πολιτικών, επειδή προβάλλοντας την Ευρωπαϊκή πολιτική προέχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου,  ο σεβασμός στις παγκόσμιες αρχές και αξίες του ΟΗΕ και η απαρέγκλιτη αναγνώριση των κυρίαρχων κρατών μελών του.

Οφείλουμε πολλά…

Στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη παραβλέπουμε οτιδήποτε θίγει την ουσία της σημαντικής πολιτικής του, που από όραμα μεταβλήθηκε σε πραγματική πολιτική αποκλείοντας τη διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακυρώνοντας πολιτικές του εισβολέα, επιτρέποντας στον κυπριακό λαό κυρίαρχα να αποφασίσει για το πολιτειακό μέλλον της Δημοκρατίας, αποδεσμευμένος από ανεπιτυχείς και ξεπερασμένες εγγυήσεις και πολιτικές δηλώσεις, που εκβιαστικά επέβαλε κάποια στιγμή η παράνομη εισβολή, για διζωνική δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλα αλλάξανε ριζικά όταν η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, που αναδεικνύει την ενοποίηση των κ-μ και δεν ανέχεται διακριτικές, διαχωριστικές πολιτικές και παράνομες εισβολές, όπως αποδεικνύει η ενιαία και αλληλέγγυα πολιτική των Βρυξελλών έναντι της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη ρωσική στρατιωτική εισβολή. Ταυτοχρόνως η ΕΕ και ο ΟΗΕ διαπίστωσαν με πολύ σκληρό τρόπο ότι ανοχή σε εδαφικές προσαρτήσεις με επιβαλλόμενα δημοψηφίσματα σε στιγμές πολιτικών εντάσεων και εκδήλωση απειλών στρατιωτικών επιχειρήσεων όχι μόνο δεν αμβλύνει τις εντάσεις, αλλά αντιθέτως εκτρέφει παράνομες στρατιωτικές εισβολές, που πραγματοποιούνται σε πολιτικά “ανυποψίαστο χρόνο” από αυταρχικά καθεστώτα.

Οφείλουμε πολλά στο Γιάννο Κρανιδιώτη που μαζί με το Θεόδωρο Πάγκαλο οικοδόμησαν πολιτικά και ολοκλήρωσαν την ένταξη της Κύπρου στο ασφαλές περιβάλλον της ΕΕ.

Την απόλυτη τιμή απόδωσε με την ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Γιάννο Κρανιδιώτη διαβεβαιώνοντας τους λαούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο ότι επιτυχίες της Εξωτερικής μας πολιτικής δεν παραβλέπονται, δεν διαγράφονται και αξιοποιούνται, άλλοτε με πολιτικές δράσεις χαμηλών επιλογών και άλλοτε, όταν οι καταστάσεις το απαιτούν, με αποφασιστικές κινήσεις δημοσίων δηλώσεων, υψηλής πολιτικής αξίας, και ενεργειών ανωτάτου γεωστρατηγικού και ευρωπαϊκού επιπέδου.

Η μεγάλη επιτυχία της σύγχρονης διπλωματικής μας ιστορίας αντικατοπτρίζεται στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Χρωστάμε όμως την έμπνευση και την αποτελεσματική υλοποίησή της στην ξεχωριστή πολιτική και οραματική προσωπικότητα του ρεαλιστή πολιτικού Γιάννου Κρανιδιώτη. Με την άνεση θάρρους που μας εμπνέει ξεπερνάμε τις φοβικές προσεγγίσεις όλων που τόσο ανεύθυνα παραγράφουν την επιτυχία Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και των Ευρωπαίων ηγετών, κυρίως Γερμανών και Γάλλων, που στρατεύθηκαν επειδή αμέσως αντιλήφθηκαν την ευρύτητα του εγχειρήματος και την μελλοντική του αξία για την Ευρωπαϊκή και Ατλαντική γεωστρατηγική πραγματικότητα.

  Και ο Έλον Μασκ τραβούσε το νεοσουλτάνο από το μανίκι...

Αιώνιο τα έργο και παντοτινή η μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη για να μας εμπνέει ως προς την αποτελεσματική και επιτυχή επεξεργασία διπλωματικών πτυχών, που απαιτούνται, για τη  λύση θεμάτων που φαντάζουν ως ανυπέρβλητα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι