Στη Μόσχα ο Τσίπρας για αποκατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων
06/12/2018Αποφασισμένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση να αφήσει πίσω της την ένταση που έπληξε το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας. Υπενθυμίζουμε ότι η ένταση αυτή είχε πυροδοτηθεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τους χειρισμούς του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με αποκορύφωμα την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών. Το Κρεμλίνο, επίσης, επιθυμεί να αλλάξει σελίδα χωρίς, όμως, να ξεχνά τι έχει προηγηθεί.
Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η δήλωση του συμβούλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, ο οποίος μιλώντας προς τους δημοσιογράφους -μία ανάσα πριν από την πρωθυπουργική επίσκεψη- επέλεξε να υπενθυμίσει τους πρόσφατους τριγμούς. «Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς προσβλέπει στο να κλείσει μια ταραγμένη περίοδο στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Υπονοώ την απέλαση των αντίστοιχων συνεργατών της πρεσβείας μας στην Αθήνα, της τράπεζας εμπορίου και ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα δύο πρώην δικών μας διπλωματών. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί ανησυχία, επειδή τέτοιου είδους δυστοκίες είχαμε ένα δούμε από παλιά στις σχέσεις μας», είπε μεταξύ άλλων.
Ανέφερε, μάλιστα, και την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε. Όπως και να έχει, ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών. Εξάλλου, ο Νίκος Κοτζιάς, που κατά κάποιον τρόπο αποτελούσε persona non grata για τους Ρώσους, δεν βρίσκεται πια στο διπλωματικό «κάδρο», γεγονός που ασφαλώς και διευκολύνει την όλη διαδικασία γεφύρωσης των σχέσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη, στη Μόσχα και θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, βρίσκεται, ήδη, στη ρωσική πρωτεύουσα ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για τις εργασίες της 11ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας. Αυτός είναι που συμπροεδρεύει από κοινού με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας Γεβγένι Ντίτριχ στις συζητήσεις που, ουσιαστικά, αποσκοπούν στην προώθηση διμερών δράσεων.
Εκτός από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, υπάρχει και μία άλλη ατζέντα. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε ρώσικες επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Το μείζον, όμως, θέμα είναι τα ενεργειακά και όλο το ενεργειακό παιχνίδι που στήνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η ελληνική πλευρά δείχνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στα έργα υποδομής που σχετίζονται με τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω της νότιας διέλευσης.
Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί η δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία έφερε στα πρόθυρα διπλωματικής σύγκρουσης τη Λευκωσία και τη Μόσχα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το Κρεμλίνο προειδοποίησε για λήψη μέτρων, σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο. Η δήλωση βασίστηκε σε πληροφορίες του πρακτορείου Tass και οδήγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις και να πέσει η θερμοκρασία.