Στημένη παγίδα για Αναστασιάδη-Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Ιγνατίου Μιχάλης
2185

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο ακόμα και σήμερα στη Λευκωσία μερικοί πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι τον εμπιστεύονται, ήταν αποκαλυπτικός στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή. Μελετώντας αυτή τη συνέντευξη οι πλείστοι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η Τουρκία εάν δεν αποσπάσει ότι θεωρεί «στρατηγικό της δικαίωμα» στην Κύπρο, δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό που ονομάζουμε «λύση» του εθνικού προβλήματος μας, και το οποίο πρόκειται για καθαρή διάλυση του κυπριακού κράτους.

Η κατοχική δύναμη επιδιώκει να ελέγχει το νησί με την υπογραφή μας. Αυτός είναι ο στόχος της και δεν το κρύβει. Βεβαίως, όπως πάντα σε τούτο τον τόπο, αλλά και στην “Μητέρα Πατρίδα Ελλάδα”, υπάρχουν και αυτοί που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι για τη σημερινή κατάσταση της Κύπρου, την συνεχιζόμενη κατοχή δηλαδή, ευθύνεται η ελληνική πλευρά. Και βρήκαν επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν τον Τσαβούσογλου, ένα πολύ επικίνδυνο ισλαμιστή και ανθέλληνα, που παρουσιάζεται ως …Ευρωπαίος και μεταρρυθμιστής!

Οι Γκιουλενιστές υποστηρίζουν ότι είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που «τρέλανε» τον Ταγίπ Ερντογάν, αν και ο Τούρκος πρόεδρος είναι μία κατηγορία από μόνος του. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις προθέσεις της Τουρκίας. Και δεν χρειαζόταν καν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης, την Πέμπτη, για να ξυπνήσουν από το λήθαργο και οι τελευταίοι «τουρκολάγνοι» στο νησί και στην Αθήνα. Δημόσια συνεχίζουν το ίδιο παραμύθι. Ότι εμείς ευθυνόμαστε για την κατάσταση μας.

Αλλά ιδιωτικά όλο και περισσότερο παραδέχονται ότι έχουμε να κάνουμε με μία τουρκική ελίτ, η οποία είναι εθνικιστική, ακραία επιθετική, και έντονα ανθελληνική, επειδή η πλειοψηφία στο νησί δεν είναι μουσουλμανική. Οι ισλαμιστές του Ερντογάν δεν έχουν μεγάλη διαφορά στις απόψεις τους με αυτές άλλων ισλαμο-φασιστοειδών στη Μέση Ανατολή. Εχθροί τους είναι οι Εβραίοι και οι χριστιανοί. Βέβαια, πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι αυτό που λέμε «θρήσκοι».

Όμως, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει σαρώσει και τα κατεχόμενα η ισλαμική λαίλαπα. Δεν είναι μόνο τα πολλά τζαμιά που φύτρωσαν, αν και δεν τα …τιμούν οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι, αλλά η ισλαμική κατήχηση που έχει εισβάλει στη ζωή τους. Το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει, πέραν της κατοχής, στην κατεχόμενη Κύπρο είναι η εισβολή του Ισλάμ. Ο κ. Τσαβούσογλου, λοιπόν, που στη διάρκεια της συνέντευξης δείχνει να διακατέχεται και από τη γνωστή τουρκική αλαζονεία, είναι μέρος αυτής της ισλαμικής ελίτ… Και θα συμφωνήσω με φίλους καθηγητές ότι με τον τρόπο που αντιδρά όταν πρόκειται για την Κύπρο, θεωρεί πως το νησί είναι δικό του τσιφλίκι.

Πρέπει να συμφωνήσουμε, επιτέλους, στην Κύπρο ότι όταν λέμε πως τη θέλουμε τη λύση, αυτό δεν εξαρτάται καθόλου από τους Ελληνοκύπριους και τους ηγέτες τους. Πρέπει να συμφωνήσει και η Τουρκία. Και ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι στην πλειοψηφία τους -και θα το δεχθώ για χάρη της συζήτησης- επιδιώκουν την επανένωση, πως θα ξεπεράσουν τον σκόπελο της Άγκυρας.

Έχουν περάσει 45 χρόνια και δεν μας έδειξαν ποτέ τι επιθυμούν. Και φωνάζουν όταν τους λέμε πως μια χαρά την έχουν, διότι έχουν εξασφαλίσει τα καλά που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία, και βολεύονται με την κατοχή. Κανονικά, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, και από τη στιγμή που επέλεξαν να μείνουν στα κατεχόμενα, θα έπρεπε να ανασταλεί η κυπριακή υπηκοότητα. Διότι αυτό θα έκανε κάθε σοβαρή χώρα στην περίπτωση μας. Οι δικοί μας πολιτικοί νομίζουν πως με το «καλόπιασμα» θα επαναστατήσουν οι Τουρκοκύπριοι. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Hellasjournal

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.