Στην Άγκυρα ο Τσίπρας αλλά οι Τούρκοι τον χαβά τους

Στην Άγκυρα ο Τσίπρας αλλά οι Τούρκοι τον χαβά τους, Νεφέλη Λυγερού

Η Άγκυρα θα θέσει ζήτημα «μειονότητας στη Θράκη» και τα «νησιά», δήλωσε προκλητικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης – Στις 16:45 στο «παλάτι» του Τούρκου προέδρου η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν. Ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει σήμερα στην Άγκυρα με ευρεία ατζέντα, στο πλαίσιο «της ανάγκης οικοδόμησης μίας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης». Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ενόψει της διήμερης επίσκεψής του.

Είναι εμφανές, λοιπόν, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ετοιμάσει βαλίτσες, με εμφανή συμφιλιωτική διάθεση. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως μέσα σε αυτή τη γενικότερη ευφορία, φαίνεται να ξεχνά κάτι: Την αποτυχημένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου σε Αθήνα και Θράκη το 2017. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν ακόμα και διπλωματικό ναυάγιο! Τότε, όπως και τώρα, στόχος της Αθήνας ήταν να παραμείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί και οι θερμοκρασίες στις σχέσεις των δύο χωρών χαμηλές. Το αποτέλεσμα; Η διαρκής ένταση, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στον Έβρο να κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και μία διαρκή απειλή ενός θερμού επεισοδίου να κρέμεται πάνω από το Αιγαίο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, διαμηνύουν πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Άγκυρα με «ανεβασμένες μετοχές». Από τη μία ο Πάνος Καμμένος, που αντιμετωπιζόταν από τους Τούρκους ως βαρίδι δεν υπάρχει πια, ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Δύσης στο πρόσωπό του.

Αντιθέτως, για την Τουρκία τα πράγματα στη Βόρεια Συρία δεν έχουν πάει όπως θα ήθελε. Το κλίμα με την Ουάσινγκτον παραμένει τεταμένο και το Βερολίνο επίσης κρατάει αποστάσεις. Προβληματικές είναι και οι σχέσεις της με το Παρίσι. Αυτό, όμως, δεν έχει εμποδίσει την Άγκυρα να κάνει επίδειξη ισχύος τα 24ωρα που προηγήθηκαν της άφιξης του Αλέξη Τσίπρα.

Πάγια τακτική

Σταθερή στην πάγια τακτική της, επιχειρεί να θέσει στην ατζέντα ζητήματα που δεν αναγνωρίζονται από την Αθήνα, δυναμιτίζοντας το κλίμα. Ενδεικτικό πως λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση βρίσκονται η «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και τα «νησιά».

Πρόκειται για μια αναφορά που παραπέμπει στην πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που ακολουθεί επί χρόνια η Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο. Αναρωτιέται κανείς, τι γυρεύει, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη χρονική στιγμή; Τι θα κερδίσει από έναν προκλητικό και αμετανόητο ηγέτη που το καθεστώς του απειλεί και εκβιάζει συνεχώς την Ελλάδα; Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Όπως ανακοινώθηκε απ’ το γραφείο του πρωθυπουργού το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει ως εξής:

  • Τρίτη 5 Φεβρουαρίου
    16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.
    16:45 Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
    18:50 Δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
    19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.
  • Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου
    09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
    11:30 Μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
    18:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι η χώρα του στοχεύει στη «βελτίωση της φιλίας» και τη «μείωση της εχθρότητας» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα. Ωστόσο, τα μηνύματα των προηγούμενων ημερών δεν άφηναν πολλά περιθώρια για μια εύκολη συνάντηση. Την περασμένη Τετάρτη, η Τουρκία φρόντισε να στείλει μηνύματα προς την Αθήνα για το Αιγαίο και να επαναφέρει και το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι