ΣΧΟΛΙΟ

Στην απέξω αφήνει την Κύπρο η Αθήνα στις σχέσεις της με την Άγκυρα

Στην απέξω αφήνει την Κύπρο η Αθήνα στις σχέσεις της με την Άγκυρα, Κώστας Βενιζέλος

Πολύ λόγος γίνεται για τη νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ίδια ώρα που γίνεται ένας αγώνας δρόμου για εξοπλισμούς από Αθήνα και Άγκυρα, με τις ΗΠΑ να κερδίζουν πουλώντας όπλα. Εκείνο που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες είναι να προμηθεύεται η Ελλάδα τα F-35 και η Τουρκία τα F-16. Κι αυτό σε συνεννόηση όλων των επηρεαζόμενων και εμπλεκόμενων.

Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, που είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, μεταβαίνοντας στην Άγκυρα, έριξε περισσότερες γέφυρες προς την κατοχική πλευρά, καθώς ο βασικός στόχος είναι να επαναφέρουν οι Αμερικανοί την Τουρκία στο δυτικό μαντρί. Κι αυτό θα γίνει με τον γνωστό τρόπο του κατευνασμού. Τούτο το γνωρίζουν οι Τούρκοι και το αξιοποιούν πλήρως.

Η κ. Νούλαντ, που σε αυτό το ταξίδι δεν ασχολήθηκε ως φαίνεται με την Κύπρο, είπε στο CNN Turk πως «εάν λύσουμε το θέμα των S-400, θα χαρούμε να χαρούμε να επαναφέρουμε την Τουρκία στην οικογένεια των F-35. Κι όταν το λύσουμε το θέμα αυτό, πρέπει να φροντίσουμε η Τουρκία να διαθέτει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα»!

Κι όλα αυτά ενώ στο Κογκρέσο έχει σταλεί επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδος (η Άγκυρα το διαψεύδει). Επιστολή έχει σταλεί προφανώς από τον αρχηγό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το θέμα είναι πως αυτή δεν πρόκειται να δεσμεύσει την κατοχική δύναμη, που τέτοιες συνεννοήσεις, εάν υπήρξαν, τις ξεχνά. Παθαίνει αμνησία!

Πάντως, ο Μάϊκλ Ρούμπιν, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο American Enterprise και διευθυντής Middle East Forum, σε άρθρο του (“Καθημερινή” Αθηνών), έθεσε ένα ερώτημα προς συγκεκριμένους αποδέκτες: «Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσαν επομένως να υποστηρίξουν στο Κογκρέσο ότι εάν ο Μπάιντεν επιθυμεί έγκριση για την πώληση των F-16, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνδέσουν την παράδοση των αεροσκαφών με την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Η Τουρκία θέλει 40 μαχητικά αεροσκάφη και διαθέτει 40.000 στρατιώτες κατοχής στο νησί. Γιατί να μη νομοθετηθεί ότι μπορεί να παραλάβει 20 F-16, όταν αποσύρει τα στρατεύματά της και τα άλλα 20 όταν επαναπατρίσει τους 250.000 Τούρκους που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, καθιστώντας τους γηγενείς Κύπριους μουσουλμάνους μειονότητα σε μια ζώνη που ο τουρκικός στρατός υποτίθεται ότι δημιούργησε για την προστασία τους».

Η Αθήνα, που συνομιλούσε με τους Αμερικανούς και συζητούσε για τις αγοραπωλησίες των μαχητικών θα μπορούσε προφανώς να εγείρει το θέμα της Κύπρου. Μπορούσε αλλά δεν το κάνει. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πολλά-πολλά με την Κύπρο και πρωτίστως δεν επιθυμεί να εμπλέκεται το Κυπριακό στα άλλα ζητήματα, «στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας», που συζητεί η Αθήνα. Όμορφος κόσμος, αθηναϊκά πλασμένος!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι