Στην Αθήνα ο Βορειομακεδόνας ΥΠΕΞ – Σε αναζήτηση στήριξης έναντι της Βουλγαρίας

Στην Αθήνα ο Βορειομακεδόνας ΥΠΕΞ – Σε αναζήτηση στήριξης έναντι της Βουλγαρίας, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι στην Αθήνα, χαρακτηρίστηκε από υψηλούς συμβολισμούς, καθώς εκτός από τις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία έχει ασκήσει βέτο και έχει “παγώσει” την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, εξαιτίας της διαμάχης τους για εθνικά, ιστορικά και γλωσσικά ζητήματα.

Οι συνομιλίες του Οσμάνι στην Αθήνα, σχετίζονται και με το βουλγαρικό βέτο, καθώς η Βόρεια Μακεδονία, αναζητεί στήριξη για να αρχίσουν όσο το συντομότερο δυνατόν, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο Οσμάνι στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συζήτησε για την πρόοδο των διμερών σχέσεων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την κατάσταση στην περιοχή και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Το ίδιο περιεχόμενο είχαν και οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κύριο αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Ο Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφή την επιτακτική ανάγκη της πλήρους, συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής της Συμφωνίας.

Οι  Δένδιας και Οσμάνι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους υπέγραψαν τρία μνημόνια. Το πρώτο για συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών, το δεύτερο στον τομέα της πολιτικής προστασίας και το τρίτο για συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων φορέων των δύο χωρών μας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η ανησυχία για Τουρκία 

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε, ότι «η Ελλάδα ιστορικά, αλλά και ενεργά υποστηρίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την ενταξιακή τους προοπτική… βέβαια βάσει των αιρεσιμοτήτων, της αξιοκρατίας και της μεθοδολογίας της ΕΕ». Ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να διατηρήσει την ευρωπαϊκή διεύρυνση στο τραπέζι».

Παράλληλα, επισήμανε με νόημα ότι «δεν μπορούμε επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή” των Δυτικών Βαλκανίων, προειδοποιώντας  “το κενό θα μπορούσε εύκολα να καλυφθεί από άλλες μη ευρωπαϊκές δυνάμεις που είναι υπέρ του αναθεωρητισμού».  Η δήλωση του Δένδια εμπεριέχει έμμεση αναφορά για την Τουρκία, η οποία έχει διεισδύσει στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των δυτικών Βαλκανίων, μέσω μορφών οικονομικής, πολιτιστικής διπλωματίας και δημιουργίας παράλληλων δομών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ επισκέφθηκε το Δεκέμβριο 2020 τη Βόρεια Μακεδονία και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι. Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ, υπογράμμισε όμως ότι «πρέπει να έχουμε εφαρμογή πλήρη συνεπή και καλή τη πίστει της Συμφωνίας των Πρεσπών για να υπάρξει πρόοδος». Επίσης επισήμανε ότι «δυο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια στην εφαρμογή της. Αλλά βεβαίως απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος».

Ένταξη στην ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας από την πλευρά του, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση που έχει επί της αρχής να στηρίξει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίας και την έναρξη των διαπραγματεύσεων της χώρας του. Δήλωσε ότι, «εκτιμούμε τη στήριξή σας. Αυτό αποτελεί τη βάση για μια μακρά φιλία μεταξύ μας…Αναμένουμε μεγάλη στήριξη από τους φίλους μας στην Ελλάδα στον αγώνα μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

»Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και με τη δέσμευση στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τη στρατηγική αυτή εταιρική σχέση. Πρόθεση των δύο χωρών είναι να υπερβούν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλουμε τις διμερείς μας σχέσεις να τις μετατρέψουμε σε μια ειλικρινή και στρατηγική εταιρική σχέση βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της υποστήριξης».

Η ερμηνεία των δηλώσεων του Οσμάνι δείχνει ότι αυτό που καίει την Βόρεια Μακεδονία είναι το πως μπορεί να αρθεί το βουλγαρικό βέτο στην ΕΕ. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει επενδύσει πολιτικά στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ και αντιλαμβάνεται ότι η καθυστέρηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει κόστος. Η Βουλγαρία επιδιώκει να κλείσει το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας με την υπογραφή ενός Σχεδίου Δράσης 12 σημείων, που προσφέρει οικονομικά κίνητρα, αλλά με αντάλλαγμα παραχωρήσεις της γειτονικής της χώρας, στα επίμαχα εθνικά, ιστορικά και γλωσσικά ζητήματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι