ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μητσοτάκης: Αγωνιζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου – Φιέστα μίσους από τον Ερντογάν

Μητσοτάκης: Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Στην Κύπρο βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε, κατά την ομιλία του στα Κατεχόμενα, πως «η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή για την Κύπρο».

«Δεν ξεχνώ» το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην αρχή της ομιλίας του και τόνισε πως γυρίζουμε στις στιγμές που τόσο ακριβά πλήρωσαν η Κύπρος και η Ελλάδα, επισημαίνοντας “να μην ξεχνάμε πως στο μισό αιώνα που πέρασε αυτό το νησί έγινε μια σύγχρονη Δημοκρατία” (επισυνάπτεται ο σύνδεσμος με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη):

Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ανέφερε «προσθέτω 3 λέξεις ακόμα: Ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από το προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας στην Κύπρο.

Δεν είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και να αγωνιστούμε προβάλλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής που στις ημέρες μας βρίσκει μιμητές, όπως στην Ουκρανία. Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί. Αργά η γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κύπρο.

«Έχουμε ακλόνητη πίστη μέσα μας. Συναντάμε τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής σε μια συγκυρία που μας καλεί να ζυγίσουμε τα βήματα που κάναμε μπροστά ώστε τα διδάγματα του χθες να γίνουν προστάγματα του σήμερα». Ο πρωθυπουργός μίλησε για αφετηρία νέας ορμής για τις μελλοντικές μας εθνικές διεκδικήσεις. Έκανε μια αναδρομή στην ιστορία και τόνισε ότι κοιτάμε μπροστά αντλώντας δυνάμεις από την οδυνηρή εμπειρία.

«Στον μισό αιώνα που πέρασε αυτό το νησί στην άκρη της Μεσογείου έγινε μια σύγχρονη δημοκρατία και στάθηκε όρθιο απέναντι στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα η Λευκωσία κράτησε ζωντανό το αίτημα επανένωσης της χώρας. Η Κύπρος με την βοήθεια της Ελλάδας έγινε μέλος της ΕΕ με την οικονομία της να αναπτύσσεται συνεχώς. Η πληγή ωστόσο εξακολουθεί να αιμορραγεί και ο Βορράς εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή. Η γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη και υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και πρόσφυγες.

Εδώ κοντά προκαλεί το μόνο τείχος του καιρού μας που διχοτομεί μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Μίλησε για την ανοχή που επιδεικνύουν κάποιοι «που δεν μπορεί να οδηγήσει σε λήθη. Απέναντι σε όλο αυτά δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα».

Η επιδίωξή μας είναι μια, κυπριακή δημοκρατία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, και μια ιθαγένεια σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα είναι και κύπριοι και Ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής. Όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι δυο εθνικοί πόλι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ κάτι που δεν ήταν ανέκαθεν σταθερό δεδομένο. Η εμπειρία μας χαλύβδωσε τη συνεργασία. Απορρίπτουμε το χρεοκοπημένο δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση. Ούτε συμβιβαζόμαστε με την μοιρολατρική διαπίστωση ότι κάθε νέος χρόνος θα είναι ίδιος ή χειρότερος από τον προηγούμενο. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και ο Κυπριακό και αναδεικνύουμε συστηματικά το εθνικό μας θέμα. Είμαι ειλικρινής προς την Άγκυρα: το γεγονός ότι συζητούμε σε σημαίνει και ότι συμφωνούμε.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτό που συμμετέχει και ο γ.γ. του ΟΗΕ της επανεκκίνησης των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει η κα Ολγκίν. Μόνο όποιος δεν έχει δίκιο αποφεύγει τον διάλογο και όταν προκαλεί επιβαρύνει το κλίμα. Δεν μπορεί να απουσιάζει η Ευρώπη γιατί η Κύπρος αποτελεί κομμάτι της. Κάθε απειλή εναντίον της γίνεται κίνδυνος για την ήπειρό μας και όλο τον δυτικό κόσμο.

Πριν από 50 χρόνια τα όμορφα νερά της Κερύνειας βεβηλώθηκαν και το χρυσοπράσινο φύλλο της μεσογείου πατήθηκε με χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνοκύπριους αποκλεισμένους από τον ίδιο τους τον τόπο και την Αμμόχωστο να ανασαίνει ακόμα βαριά. Όμως δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και για να αγωνισθούμε και να δικαιωθούμε προβάλλοντας το κυπριακό ως κάτι που προσβάλλει την διεθνή νομιμότητα.

Στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου δεν επιτρέπονται δυο μέτρα και δυο σταθμά. Καμία μάχη δεν χάνεται αν πρώτα δεν δοθεί. Έχω εμπιστοσύνη στις θέσεις μας. Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν δίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνισμού. Η διεθνής κοινότητα επίσης αντιδρά και δεν αναγνωρίζει αυτό το τεχνητό κατασκεύασμα, Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως οι φιλοδοξίες της δεν μπορεί να ταυτίζονται με μαύρες επετείους και με εμπρηστικές δηλώσεις παρουσιάζοντας την αποστολή στη γάζα ανθρωπιστικής βοήθειας ως δήθεν κίνδυνο.

Οφείλουμε να δούμε με πραγματισμό την κατάσταση σήμερα. Τα δυο κράτη μας ανήκουν στο δυτικό κόσμο συμβαδίζουν με πυξίδα τις αξίες του. Κάθε λύση προβλέπει γενναίες και τολμηρές αποφάσεις γι αυτό δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι αι για τον ίδιο σκοπό.

Κλείνοντας είπε ότι η Ελλάδα θα στέκεται δίπλα στην Κύπρο και υπογράμμισε: δεν θα κλείσω με ακόμα ένα σύνθημα αλλά με μια δέσμευση ότι ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος να επουλωθούν οι πληγές και να επιστρέψει η ειρήνη και η σταθερότητα στην Μεγαλόνησο.

Υπενθύμισε  επίσης δηλώσεις αυτή την εβδομάδα για την Κύπρο από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι «κάθε απειλή κατά της Κύπρου γίνεται και απειλή κατά της Ευρώπης». Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος και να επουλωθούν οι πληγές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό που συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη. Στη Κύπρο βρίσκονται επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νϊκος Ανδρουλάκης και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές φιέστες μίσους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας την ημέρα συμπλήρωσης 50 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή και καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι καταδικάζει επίσης τις «απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που προσβάλλουν, για άλλη μια φορά, την μνήμη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, των Αγνοουμένων, των Εγκλωβισμένων και των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Δυστυχώς, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όχι μόνο η Τουρκία αρνείται να εγκαταλείψει τα νεό-οθωμανικά της αφηγήματα και να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο, αλλά αντίθετα επιχαίρει για τις παράνομες ενέργειες της».

Ακολούθως καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και εξηγεί: «πρώτον, προβαίνοντας στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες προκειμένου η νέα αυτή τουρκική πρόκληση να έχει αντίκτυπο στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Και δεύτερον, τονίζοντας σε διεθνές και ευρωπαικό επίπεδο, τη σημασία που έχει για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ειρήνη στην περιοχή, ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων και η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, για λύση στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Η ομιλία Ερντογάν

Προηγουμένως ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας μάλιστα πως «στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μια κατεστραμμένη διοίκηση», ενώ εκτόξευσε αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε παράλογες δηλώσεις. Συναντηθήκαμε πρόσφατα με τον κ. Μητσοτάκη και του είπα: “Εμείς θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου και εσείς θα είστε στον Νότο, υποθέτω ότι δε θα μας πειράξετε από εκεί”. Είπε ότι δε θα το κάνει. Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα. Δεν μπορείς να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό», ισχυρίστηκε.

«Το να αγνοούμε τις πραγματικότητες στο νησί δεν οδηγεί πουθενά», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για να προσθέσει στη συνέχεια: «Πρέπει να έχουμε κατά νου γιατί πραγματοποιήθηκε η “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο και γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση».

Ο Ερντογάν είπε επίσης πως το ψευδοκράτος «είναι η κόρη του ματιού μας και μέρος της ζωής μας» και πρόσθεσε ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση του 1974, έφερε ελευθερία και ευημερία στους Τουρκοκύπριους. Βλέπουμε την 20η Ιουλίου ως σύμβολο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότητας. Στο Νότο υπάρχει μια λανθασμένη νοοτροπία ώστε να βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μόνο ιδιοκτήτη της Κύπρου».

Αναφερόμενος στην έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεγαλόνησο, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως έρχεται «για να τιμήσει τους τρομοκράτες της ΕΟΚΑ». «Η υποστήριξή μας παραμένει στην “ΤΔΒΚ”, η οποία ιδρύθηκε στο αίμα των μαρτύρων μας, να γίνει ένα ισχυρό, ευημερούν και αξιόπιστο κράτος», κατέληξε ο Ερντογάν.

«Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες», αναφέρουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, απαντώντας στα όσα ακούστηκαν από τον Ερντογάν και προσθέτουν ότι οι θέσεις «εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή».

Δήλωση Χριστοδουλίδη

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τα μνημόσυνα των πεσόντων και σχολιάζοντας την παρουσία Ερντογάν στα κατεχόμενα ανέφερε πως, ό,τι ειπώθηκε είναι «οι επαναλαμβανόμενες ρητορείες, οι προσπάθειες της κατοχικής Τουρκίας. Ό,τι και αν πράξει, ό,τι και αν πει ο κ. Ερντογάν και οι εκπρόσωποι του στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία, 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να έρθει κοντά στην ΕΕ, με ό,τι οφέλη συνεπάγονται και για την ίδια την Τουρκία, και αν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια των κρατών της περιοχής για περιφερειακή σταθερότητά και ασφάλεια, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο δρόμος για να το πετύχει», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τι είπε ο Τατάρ

Ο Ερσίν Τατάρ, στην ομιλία του, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς για «ειρηνευτική» επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 γιατί όπως είπε «η ελληνοκυπριακή ηγεσία με τη δύναμη των όπλων, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εφαλτήριο για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους από το κράτος που ιδρύθηκε το 1960».

Παράλληλα σημείωσε πως «οι Έλληνες εφάρμοσαν βάναυσα το σχέδιο “Ακρίτας”, που ήταν το σχέδιο καταστροφής των Τουρκοκυπρίων, με τα Αιματηρά Χριστούγεννα στις 21 Δεκεμβρίου 1963, έκαψαν και κατέστρεψαν 103 χωριά μας και ανάγκασαν τους ανθρώπους μας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Στη συνέχεια μίλησε για τα γεγονότα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και το «δικαίωμα» της Τουρκίας να επέμβει για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους.

Εξελίξεις στο Κυπριακό «βλέπει» ο Χριστοδουλίδης

Υπενθυμίζεται πως χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι σύντομα θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Είναι δύσκολη η μέρα που ξημερώνει αύριο, είναι δύσκολη για όλους μας και το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη πτυχή αυτής της συνεχιζόμενης κατοχής» δήλωσε σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγνοούμενους.

Πρόσθεσε, ότι «αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να υπάρχουν θεσμοί, πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες – δεν τις παραγνωρίζω, τις γνωρίζω από πρώτο χέρι – για να επαναρχίσει ο διάλογος. Και θεωρώ, στη βάση της πληροφόρησης που έχω, των δεδομένων που έχω ενώπιον μου, ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν και στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

«Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατάληψη και την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μεγαλονήσου από τον τουρκικό στρατό, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Η Ελλάδα στέκεται με σεβασμό στην ιερή μνήμη των πεσόντων, συμμερίζεται το δράμα για τους αγνοουμένους και τους εκτοπισμένους και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι πολέμησαν γενναία για την υπεράσπιση της Κύπρου. Και δεν αποδέχεται ανοίκειες απειλές, διχαστικά ψηφίσματα και τετελεσμένα επί του πεδίου».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, το Κυπριακό «παραμένει έως και σήμερα ένα ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Η διαιώνιση του σημερινού status quo, με την ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την εκκίνηση του διαλόγου με σκοπό την επανένωση της Κύπρου, στη βάση της μίας κυριαρχίας, μίας διεθνούς προσωπικότητας και μίας ιθαγένειας».

«Η επίλυση του Κυπριακού ήταν και θα παραμείνει ύψιστη εθνική προτεραιότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Δένδιας: Η Κύπρος κείται πλησίον, δεν ξεχνάμε, δεν συμβιβαζόμαστε

Στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αναφέρεται με ανάρτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι «δεν ξεχνάμε.Τιμάμε κι ευγνωμονούμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Μεγαλονήσου» και ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».

Παράλληλα σημειώνει με νόημα σε αντίστιξη με την φερόμενη φράση «η Κύπρος κείται μακριά» ότι: «για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η Κύπρος κείται πλησίον».

Αναλυτικότερα:

«50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Δεν ξεχνάμε. Τιμάμε κι ευγνωμονούμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Μεγαλονήσου. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η Κύπρος κείται πλησίον.

Αγωνιζόμαστε σε απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Επισυνάπτει δε φωτογραφία από το μνημείο Πεσόντων στην Κυπρο -που βρίσκεται στο Πάρκο Ελληνικού Στρατού στο Γουδή- όπου σε ξεχωριστή πλάκα αναγράφονται οι στίχοι του Γ. Σεφέρη:

«Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί,

ο ουρανός είναι λίγος, θάλασσα δεν υπάρχει,

ό,τι σκοτώνουν τη μέρα τ΄ αδειάζουν με κάρα

πίσω από τη ράχη…

Θα γίνει η Ανάσταση μιάν αυγή. Πώς λάμπουν

την ‘Ανοιξη τα δέντρα θα ροδαμίσει του όρθρου

η μαρμαρυγή. Θα ξαναγίνει το πέλαγος και πάλι

κύμα θα τινάξει την Αφροδίτη.

Είμαστε ο σπόρος που πεθαίνει».

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx