ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στήνει συνεργασίες η Τουρκία με ορίζοντα το ενεργειακό

Στήνει συνεργασίες η Τουρκία με ορίζοντα το ενεργειακό, Κώστας Βενιζέλος

Στα ενεργειακά γίνονται διάφορες κινήσεις, τις οποίες παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Λευκωσία, καθώς εκ πρώτης όψεως ενδέχεται να επηρεάσουν και τους δικούς της σχεδιασμούς στο πεδίο αυτό. Ενδιαφέρον έχουν οι τουρκικές κινήσεις, οι οποίες επιδιώκουν να αναδείξουν την κατοχική πλευρά ως ενεργειακό κόμβο.

Πρώτο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η αθηναϊκή εφημερίδα “Καθημερινή”, στο “νέο περιβάλλον” του Βίλνιους, από την Τουρκία έχει τεθεί το ζήτημα του αγωγού ΤΑΡ, με την Άγκυρα να φιλοδοξεί μελλοντικά να διοχετεύσει φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Ιδανικός τρόπος γι’ αυτό είναι ο αγωγός TAP, ο οποίος –όπως είναι γνωστό– διασχίζει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία προτού φθάσει στην Ιταλία για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη…

Eνα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «διασφαλίζει τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα και εκ των πραγμάτων διαμορφώνει ένα σκηνικό εντός του οποίου είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας η αναζήτηση ευρύτερων συγκλίσεων και ενδεχομένως συνολικών λύσεων με την ελληνική πλευρά. Είναι, επίσης, απολύτως σαφές ότι ένα τέτοιο σενάριο έχει την πλήρη έγκριση και υποστήριξη από τις ΗΠΑ».

Δεύτερο, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε πρόσφατα να αναφέρει πως ο μόνος τρόπος για να φθάσει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι με αγωγούς μέσω Τουρκίας. «Ελπίζω ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι η αρχή μιας πολύ πιο θερμής περιόδου στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ», είχε πει ο Ερντογάν, που ανέμενε την περασμένη εβδομάδα τον Βενιαμίν Νετανιάχου στην Άγκυρα, αλλά η επίσκεψη, ως γνωστό, αναβλήθηκε για λόγους υγείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλό και η παράδοση του αερίου θα πρέπει να γίνει μέσω Τουρκίας.

Η Αίγυπτος στο ενεργειακό σκάκι

Στο μεταξύ, ένας λόγος για τον οποίο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Άγκυρα, φέρεται να είναι και οι τουρκικές μεθοδεύσεις στα ενεργειακά. Όπως μεταδόθηκε από διεθνή ΜΜΕ, οι προσπάθειες της Τουρκίας να συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ για το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν και ο άμεσος αντίκτυπός αυτού στα σχέδια της Αιγύπτου σε αυτό το πλαίσιο, διαδραμάτισαν ρόλο.

Γιατί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, το Ισραήλ δεν επιτρέπει στην Αίγυπτο να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο, λόγω της αδυναμίας της να καταβάλει τις πληρωμές. Βασικότερος, ωστόσο, λόγος της αναβολής είναι η προσπάθεια παρέμβασης του Ερντογάν στο Παλαιστινιακό, που προκαλεί την αντίδραση του Καίρου.

Πάντως, παράλληλες κινήσεις γίνονται από ελλαδικής και κυπριακής πλευράς. Σημειώνονται τα πρόσφατα ταξίδια του προέδρου Χριστοδουλίδη σε Ιορδανία και Παλαιστίνη, καθώς και το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αίγυπτο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι