Στήνει βάσεις στα Κατεχόμενα και διαμαρτύρεται για το εμπάργκο όπλων!

Το χιούμορ Τσαβούσογλου - Στήνει βάσεις στα κατεχόμενα και διαμαρτύρεται για το εμπάργκο όπλων!, Κώστας Μελάς

Έχει τελικά και χιούμορ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αν και το… χιούμορ του είναι προκλητικό όπως η ρητορική που αναπτύσσει και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει. Την ώρα που στήνει δυο στρατιωτικές βάσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, μια αεροπορική στο Λευκόνοικο και μια δεύτερη, που θα κατασκευαστεί, ναυτική στο Μπογάζι, σπεύδει να διαμαρτυρηθεί για την άρση εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ για την Κύπρο. Για τις νέες αυτές ενέργειες της Άγκυρας, με την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Κύπρο, θα έπρεπε να υπάρξει εκστρατεία από τη Λευκωσία.

Σε ανακοίνωση του για το νομοσχέδιο που αφορά τις αμυντικές δαπάνες για το 2020 που πέρασε από την αμερικανική Βουλή των αντιπροσώπων και το Κογκρέσο το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως περιέχει και πάλι εχθρικά στοιχεία εναντίον της Τουρκίας. Σε ό,τι, όμως, αφορά την Κύπρο αναφέρεται στις προσπάθειες για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο σημειώνοντας τα εξής: «Όσο για τις προσπάθειες για άρση προς την κατεύθυνση της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ του εμπάργκο όπλων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην Κύπρο, δεν θα φέρουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να εμποδίσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και να ανοίξουν τον δρόμο για μια επικίνδυνη ένταση».

Είναι πρόδηλο πως η κατοχική Τουρκία δεν νομιμοποιείται να διαμαρτύρεται ιδιαίτερα σε σχέση με την άμυνα της Κύπρου. Οι δικές της δαπάνες και οι δικές της υπερβολές και κυρίως ο τρόπος συμπεριφοράς της, η επιθετική και επεκτατική της τακτική δεν επιτρέπουν ούτε για το θεαθήναι να σχολιάζουν το θέμα της άρσης του εμπάργκο. Το θέμα του εμπάργκο όπλων και η μεγάλη στρέβλωση σε βάρος του θύματος, της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η επιβράβευση του θύτη, της Τουρκίας, ισχύει από το 1987.

Είναι σαφές πως η άρση του εμπάργκο έχει περισσότερο πολιτική σημασία. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δαπανά ιδιαίτερα ποσά για αμυντικούς εξοπλισμούς, εάν ωστόσο τερματισθεί η απαγόρευση πώλησης όπλων, θα έχει και την αμερικανική επιλογή. Είναι σαφές πως η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που συνήθως όταν εγείρεται αντιμετωπίζεται με ένα φοβικό τρόπο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Οι εξελίξεις που σημειώνονται στην Ουάσινγκτον, με τα F-35, του εμπάργκο είναι αποτέλεσμα των μεγάλων προσπαθειών, των αγώνων που διεξάγει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). Ρόλο είχε και στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Το HALC, που ίδρυσε ο αείμνηστος Νίκος Μούγιαρης και ψυχή του παραμένει πάντα ο Έντι Ζεμενίδης, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τον ελληνισμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx