ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως αποτιμά το Μαξίμου την επίσκεψη Μπλίνκεν – Τί μεταδίδουν διεθνή μέσα

Πως αποτιμά το Μαξίμου την επίσκεψη Μπλίνκεν - Τί μεταδίδουν διεθνή μέσα,

Από τις 16:00 το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι Έλληνες πολιτικοί που θα πάρουν μέρος στη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν τους οποίους υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται ήδη στα Χανιά.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκληρώθηκε. «Με ευχαρίστηση σας υποδέχομαι εδώ στον κόλπο της Σούδας σε ένα μέρος που συμβολίζει ο βάθος της στρατηγικής μας συνεργασίας. Είναι μεγάλη η χαρά μου που σας υποδέχομαι σε ένα μέρος σαν κι αυτό σε μια στιγμή που οι διμερείς μας σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κύριο Μπλίνκεν.

Και συμπλήρωσε: «Είναι δύσκολοι καιροί γεμάτοι προκλήσεις για την περιοχή και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να σταθούμε δίπλα δίπλα και να εργαστούμε όχι μόνο για την στρατηγική μας συνεργασία ως σύμμαχοι αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψει στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι είναι χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ». «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα επαγγελματικά και προσωπικά και σημαίνει πολλά για μένα η υποδοχή στο σπίτι σας και σας ευχαριστώ πολύ. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις ΗΠΑ που ξέρουν τι σημαίνει φιλοξενία» είπε ο κύριος Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και τόνισε: «Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας για την σχέση των δυο χωρών. Κάνω αυτή τη δουλειά 30 χρόνια και έχω πει στον κ. Τσούνη και δεν θυμάμαι άλλη εποχή που η φιλία και οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ να ήταν πιο ισχυρές και αυτό οφείλεται στην καλή σχέση των δυο λαών αλλά και στην ηγεσία που έχετε επιδείξει. Είμαστε ευγνώμονες γι αυτό. Είμαστε μπροστά στις πιο δύσκολες προκλήσεις αλλά είμαστε ενωμένοι είτε για ον πόλεμο στη μέση ανατολή είτε στην Γάζα μας δίνει δύναμη για το μέλλον. Γι αυτό βρίσκομαι εδώ και θέλω να ακούσω την άποψή σας και η συνεργασία και η συμμαχία σας σημαίνουν πολλά για τις ΗΠΑ».

Τον κύριο Μπλίνκεν υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18.00 το απόγευμα, στην κεντρική είσοδο του σπιτιού του, στο Ακρωτήρι Χανίων. Νωρίτερα, τον είχε υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο κύριος Γεραπετρίτης και ο κύριος Τσούνης. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από ξένα ΜΜΕ, συνεργεία των οποίων βρίσκονταν έξω από το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη. Λίγο πριν τις 19.30 η συνάντηση ολοκληρώθηκε και ο κύριος Μπλίνκεν έφυγε από το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη. «Η Ελλάδα ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί» δήλωναν κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας της συνάντησης.

Να σημειωθεί πως το BBC δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα, κατά την διπλή επίσκεψη Μπλίνκεν στην τουρκική πρωτεύουσα και στα Χανιά, όπου εδρεύει η βάση της Σούδας. Tο πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως ο Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας για το πώς να φέρουν τις χώρες τους πιο κοντά. O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι συζήτησε στην Τουρκία για τα τελικά βήματα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις ερχόμενες εβδομάδες

Η επίσκεψη στην Τουρκία

Νωρίτερα, ο Άντονι Μπλίνκεν είδε στην Κωνσταντινούπολη τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.  Κατά τη συνάντησή του με τον ‘Αντονι Μπλίνκεν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Χακάν Φιντάν επισήμανε επίσης ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.

Ο Τούρκος υπουργός φέρεται να τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξουν εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ. Στη συνάντηση του ‘Αντονι Μπλίνκεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέρι Φλέικ.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα, με αποδέκτη την Τουρκία, είναι ότι η Ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται και ότι δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών. Κι αυτό, με φόντο και τις επιφυλάξεις που εκφράζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου για την πώληση των F16 στην Τουρκία.

Επιπλέον η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας – ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές – με προγράμματα άλλων χωρών (βλέπε: Τουρκία).

Σημειώνεται ότι μετά την κατά ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα – Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι