Στο πλευρό της Λευκωσίας ο ευρωπαϊκός Νότος
15/06/2019Τo τουρκικό γεωτρύπανο ‘Πορθητής’, που είναι εγκατεστημένο δυτικά της Κύπρου, έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είναι προφανές πως η δήλωση αυτή είναι κατά έναν τρόπο απάντηση στα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία εναντίον όσων συμμετέχουν στην παράνομη γεώτρηση. Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός Νότος, με την Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα στέκεται στο πλευρό της Λευκωσίας.
Το ‘Med7’ (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία) είναι ένας θεσμός εντός της ΕΕ που παγιώνεται πλέον. Ξεκίνησε με τη σύνοδο στην Αθήνα και αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα. Στην Κοινή Διακήρυξη εκφράστηκε «η πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».
Οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου κάλεσαν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της, αλλά και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης». Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν: «Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και τον σεβασμό στης κυριαρχία της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο, διαμηνύοντας ότι έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ. «Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας, όμως, δεν ήταν το μοναδικο θέμα συζήτησης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόσο στην σύνοδο όσο και στις δηλώσεις του μετά, αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή της «έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη σταθερότητα της περιοχής μας και η υποστήριξη της Ευρώπης είναι σημαντική». Δεν είναι μυστικό ότι επικρατεί απογοήτευση στα Σκόπια μετά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και την άρνηση να δοθεί στη γείτονα χώρα ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Το πιθανότερο είναι ο Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο. Η Αθήνα φαίνεται αποφασισμένη να στηρίξει με νύχια και με δόντια την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αποσυνδέοντάς την από την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Η πολιτική κρίση που συγκλονίζει την Αλβανία αναμένεται όχι μόνο να εμποδίσει την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά να προκαλέσει πρόβλημα και στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας. Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, όμως, έχει πέσει βαριά η σκιά από τις εκρήξεις σε δύο τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.