Στο πόδι Παναγιωτόπουλος και Φλώρος – Ενημέρωση Αμερικανών για τουρκική επιθετικότητα από Αθήνα
21/07/2020Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ανεβάζει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από νωρίς το απόγευμα, υπήρξε μια συσσώρευση πολεμικών πλοίων στην θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και νοτιότερα. Περίπου 18 πολεμικά πλοία του Τούρκικου στόλου έχουν αποπλεύσει από την ναυτική βάση του Ακσάζ, που είναι ακριβώς απέναντι από τη Ρόδο. Την είδηση μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, όμως δεν την επιβεβαιώνει επισήμως το ΓΕΕΘΑ, αλλά ούτε και την διαψεύδει. Πάντως, στην ίδια θαλάσσια περιοχή, βρίσκονται πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Νωρίτερα είχαμε στην περιοχή του Καστελόριζου, υπερπτήσεις οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία όμως αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Περίπου 10 υπερπήσεις πάνω από την Μεγίστη, τη Στρογγύλη και τη Ρω. Την ευθύνη της αεροπορικής κάλυψης της περιοχής έχει η 115 ΠΜ του Ηρακλείου Κρήτης. Υπάρχει έντονη κινητικότητα και στην περιοχή του Έβρου.
Η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, εξέδωσε navtex με την οποία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά του Καστελόριζου, για σεισμικές έρευνες από σήμερα μέχρι τις 2 Αυγούστου. Στην περιοχή έχει ανακοινωθεί από την Άγκυρα ότι θα πλεύσει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, με την συνοδεία πολεμικών πλοίων. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν φέρεται, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, να έχει δηλώσει ότι «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμογραφικά σκάφη μας, ούτε για τα γεωτρύπανα».
Η θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου “ενώνει” την ελληνική ΑΟΖ με την κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ. Μάλιστα από εκεί θα περάσει ο αγωγός φυσικού αέριου EastMed, που είναι ζωτικής σημασίας. Στην περίπτωση αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ του Καστελόριζου, η Ελλάδα, δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα ούτε με την Κύπρο , αλλά ούτε και με την Αίγυπτο.
Εκτιμάται, ότι πιθανή έμπρακτη αμφισβήτηση της επήρειας του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλόριζου στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, από την Τουρκία, έχει ως στόχο να προλάβει την κυοφορούμενη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την –μάλλον μερική–οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ. Βέβαια, η Ελλάδα, δεν έχει ανακηρύξει ακόμη την δική της ΑΟΖ, δηλαδή, δεν έχει καταθέσει τα αναγκαία έγγραφα και τις γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ. Με αποτέλεσμα, ως μοναδική συμφωνία ρύθμισης θαλασσίων ζωνών και σημείο αναφοράς στην ανατολική μεσόγειο να είναι το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο ή η ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.
Ενημέρωση Ουάσινγκτον
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε λεπτομερώς, για την κατάσταση που επικρατεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και για την ετοιμότητα των ενόπλων Δυνάμεων από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και αντιμετωπίζουν την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία και αν χρειαστεί και με αποφασιστικότητα.
O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε το απόγευμα, 21 Ιουλίου 2020, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Δρ. Μαρκ Έσπερ (Dr. Mark Thomas Esper, U.S. Secretary of Defence). O Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελλορίζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε, ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί. Δεν έγινε γνωστή η απάντηση του Αμερικανού υπουργού άμυνας, στα όσα του εξέθεσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, για την τουρκική προκλητικότητα.