Quantcast
Στο πόδι το Άμυνας για την κλοπή στη Λέρο - Φόβοι για συμμετοχή στρατιωτικών - slpress.gr

Η απώλεια, που διαπιστώθηκε κατά την καταμέτρηση, κρίσιμου στρατιωτικού υλικού, στη ναυτική βάση στη Λέρο, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Έχουν κλαπεί αντιαρματικά, νάρκες κατά προσωπικού, χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες και πυρομαχικά 7,62 χιλιοστών, καθώς επίσης και υλικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκρήξεις, όπως βραδύκαυστα ειδικά φιτίλια και αμυντικές χειροβομβίδες!

Τα υλικά αυτά στα χέρια τρομοκρατικών ή άλλων οργανώσεων, μπορούν να προκαλέσουν, όχι μόνο σημαντικές υλικές ζημιές, αλλά και ανθρώπινες απώλειες, με φρικτό τρόπο, όπως είναι οι νάρκες κατά προσωπικού, που θεωρούνται το πιο φονικό από τα κλαπέντα στρατιωτικά υλικά. Ο τρόπος κλοπής του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό του στρατιωτικού, δικαστικού και αστυνομικού προσωπικού, που διεξάγει τις έρευνες και συντονίζονται από τον αρμόδιο εισαγγελέα του Ναυτοδικείου.

Τα υλικά της συγκεκριμένης αποθήκης προορίζονταν για ειδική μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων και ήταν αποθηκευμένα σε ειδικό χώρο των αποθηκών, οι οποίες έχουν συναγερμό και κάμερες! Πρόκειται για αποθήκες “χωμένες” στη γη, που θεωρούνται απαραβίαστες και μπορούν να παραβιαστούν, μόνο “από μέσα…”. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν διαρροές για τα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά, εκτιμάται, ότι αυτές είναι εστιασμένες σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σε μικρό αριθμό στρατιωτικών, που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου.

Είναι πράγματι πολύ πιεστικό το ερώτημα, πώς εξαφανίστηκε τόσο μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών από μια αποθήκη με συναγερμό, διπλές πόρτες που διαθέτουν κλειδαριές με συνδυασμό, 24ωρη φύλαξη από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και επιπροσθέτως κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες που καταγράφουν όποιον μπαίνει ή βγαίνει στον χώρο. Επιπλέον, απομακρύνεται το ενδεχόμενο η «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού», να οφείλεται σε λογιστικό λάθος.

Για την κλοπή στη Λέρο

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος επισημαίνει: «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις, ότι η απώλεια του υλικού, εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου. Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες. Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Ποια όπλα θα μετατρέψουν το Αιγαίο σε ελληνικό "καφέ-γαλάζιο έδαφος"

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση, επισήμανε: «Απέχοντας συνειδητά και υπεύθυνα από οποιαδήποτε σκοπιμοθηρική μικροπολιτική αξιοποίηση, αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας και προσδοκούμε σε αντίστοιχη στάση, από την πλευρά της Κυβέρνησης. Το θέμα είναι σοβαρό. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη, αποτελεσματική και χωρίς σκοπιμότητες διερεύνηση και να προστατεύσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζητάμε υπευθυνότητα και πλήρεις απαντήσεις».

Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, είπε: «Εφόσον έγιναν οι πρώτες ενέργειες που έχουν οδηγήσει σε βάσιμες ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για κάποιο λογιστικό λάθος στην καταγραφή, αλλά μια απώλεια που προήλθε από αφαίρεση, πιθανότατα κλοπή. Προχωρούμε στην διαλεύκανση της υπόθεσης με τη συνδρομή και στρατιωτικού εισαγγελέα. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η απώλεια του υλικού έγινε σε χρόνο αρκετά προγενέστερο». Εκτίμησε μάλιστα ότι, «το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 φαίνεται ότι έγινε η απώλεια του υλικού και δεν φαίνεται ότι έγινε μια φορά».

Αν διαπιστωθεί ότι, η κλοπή έγινε με την συνεργασία στρατιωτικών, τότε ασφαλώς, θα πρόκειται για κολοσσιαίων διαστάσεων ζήτημα. Αρκεί να σκεφτούμε, ποιες θα είναι οι συνέπειες για το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων, αν διαπιστωθεί ενεργός συμμετοχή στρατιωτικού στην απώλεια του συγκεκριμένου υλικού. Η αντίστοιχη υπόθεση της κλοπής πολεμικού υλικού από τη στρατιωτική μονάδα στο Συκούριο της Λάρισας (Χριστούγεννα του 1989), από την οργάνωση της “17 Νοέμβρη”, συγκρινόμενη με την σημερινή της Λέρου, θα μοιάζει με κακόγουστη φάρσα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.