Quantcast
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Κυπριακό - Ο βρετανικός δάκτυλος - slpress.gr
Με ανοχή Μέρκελ και Γκουτιέρες ο εποικισμός της Αμμοχώστου, Κώστας Βενιζέλος

Συναγερμός σήμανε στη Λευκωσία ενόψει της συζήτησης για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα Πέμπτη 2 Μαΐου. Κι αυτό γιατί πρωτίστως στην κυπριακή πρωτεύουσα έφθασαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μεθοδεύεται δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα εκδοθεί μετά την ενημέρωση και τη συζήτηση και θα φέρει βρετανική σφραγίδα.

Ενόψει όλων αυτών αποφασίσθηκε η αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, του πρέσβη και διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η μετάβασή του στη Νέα Υόρκη κρίθηκε αναγκαία για πραγματοποίηση επαφών με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με αξιωματούχους της Γραμματείας του Διεθνούς Οργανισμού. Σημειώνεται συναφώς ότι ο κ. Μαυρογιάννης θα αναλάβει σύντομα Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ. Τούτο θα γίνει όταν θα υπάρξει αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να είναι ταυτόχρονα και διαπραγματευτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, παρασκηνιακά καταβάλλονται προσπάθειες από τη Βρετανία για την έκδοση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό μετά τη συζήτηση. Με βάση τις πληροφορίες που φθάνουν στη Λευκωσία δεν αποκλείεται να υπάρξουν διατυπώσεις στη δήλωση που δεν θα ικανοποιούν την Κυπριακή Δημοκρατία, ή που θα δημιουργούν τετελεσμένα στη διαδικασία, αλλά και επί της ουσίας.

Σημειώνεται συναφώς πως από την 1η Μαΐου του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προεδρεύει η Ινδονησία, η οποία δεν φαίνεται να ευνοεί τις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες. Είναι σαφές πως πάντα οι διεργασίες γίνονται σε επίπεδο των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ενίοτε πρώτο βιολί παίζει το Λονδίνο. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να γίνει αυτή τη φορά από την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, την Τζέιν Χολ Λουτ.

Όπως συναφώς επισημαίνεται, στην τελευταία έκθεσή του, ο Αντόνιο Γκουτέρες άφησε ανοικτό παράθυρο ευκαιρίας για νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες στο Κυπριακό. Μια τοποθέτηση που δεν ικανοποιεί την τουρκική πλευρά. Η Άγκυρα ήθελε (και επιχείρησε να το προωθήσει παρασκηνιακά) να κηρύξει ο Γκουτέρες αδιέξοδο και λήξη των προσπαθειών.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε να συνεχίσει τις προσπάθειές του στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχουν προοπτικές για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα σαφώς και υποβαθμίζει τον στόχο που είχε θέσει ως προτεραιότητα, στέλνοντας την τελευταία περίοδο στην περιοχή την Λουτ: Να διαμορφώσει ένα έγγραφο με «όρους αναφοράς». Να διαμορφωθεί, δηλαδή, η βάση των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας.

Το βρετανικό σχέδιο-παγίδα για το Κυπριακό

Κρατώντας εν πολλοίς το Κυπριακό στον αναπνευστήρα, ο Γκουτέρες έχει δυο επιλογές. Ή κάποια στιγμή να βγάλει την πρίζα και να κηρυχθεί τέλος των προσπαθειών, ή να καταβάλει μια ακόμη προσπάθεια στο Κυπριακό. Επέλεξε το δεύτερο. Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως στους σχεδιασμούς του Γενικού Γραμματέα είναι να συγκαλέσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, μια πενταμερή σύνοδο, στα πρότυπα των δυο που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη και τον Ιούνιο-Ιούλιο του ίδιου χρόνου στο Κραν Μοντανά.

Προσκαλώντας όλους τους εμπλεκόμενους, ο Γκουτέρες θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Εάν θα συγκληθεί ή όχι αυτή η Διάσκεψη (επίσημα ή με άτυπο χαρακτήρα), αυτό εξαρτάται από τους συμμετέχοντες στις προηγούμενες δυο Πενταμερείς.

Η Άγκυρα δεν φαίνεται να συζητά στην παρούσα φάση οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό, παραπέμποντας για τον Ιούνιο. Όχι τυχαία τότε θα συζητείται και η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλείας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ο Γενικός Γραμματέας, πάντως, έχει διαμηνύσει και μέσα από την έκθεσή του πως το πλαίσιο Γκουτέρες είναι στο τραπέζι και στη βάση αυτή να κινηθούν οι συζητήσεις σε μια τελική φάση της διαδικασίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.