ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στον κόλπο της Αττάλειας το “Αμπντούλ Xαμίντ” – Σε επιφυλακή η Αθήνα

Στον κόλπο της Αττάλειας το "Αμπντούλ Xαμίντ" – Σε επιφυλακή η Αθήνα

Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στα όρια του κόλπου της Αττάλειας, στο κοίτασμα Yorukler-1, βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο “Αμπντούλ Xαμίντ Χαν”, αποφεύγοντας (μέχρι στιγμής) να στοχεύσει στις θαλάσσιες ζώνες της “Γαλάζιας Πατρίδας”, όπως απειλούσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, ακόμα και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Ο εμπνευστής και θεωρητικός της “Γαλάζιας Πατρίδας”, ο απόστρατος Τζιχάτ Γιαϊτζί, άφησε ευθέως αιχμές για την απόφαση Ερντογάν να “τρυπήσει” το “Αμπντούλ Xαμίντ Χαν” εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε» ήταν το πρώτο σχόλιο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του “Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής”, μιας δεξαμενής σκέψης με επικεφαλής τον Γιαϊτζί.

Ο ίδιος ο Γιαϊτζί, που έχει τακτική παρουσία στα τουρκικά ΜΜΕ, είχε προτείνει την απομόνωση και τον αποκλεισμό Μυτιλήνης, Σάμου και Καστελόριζου προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Να σημειωθεί πως (μέχρι στιγμής) οι συντεταγμένες στο θαλάσσιο τμήμα που έχει δεσμευτεί για τις γεωτρήσεις αφήνουν εκτός του πεδίου των ερευνών την κυπριακή ΑΟΖ. Η δε Navtex που έχει εκδοθεί για τον πλου του Αμπντούλ Xαμίντ Χαν έχει μεγάλη χρονική ισχύ και εκτείνεται μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Βεβαίως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός στην Αθήνα, με δεδομένο πως η τουρκική στρατηγική μπορεί αν μεταβληθεί, καθώς το γεωτρύπανο προγραμματίζεται να κάνει εφτά γεωτρήσεις και ο δρόμος μέχρι τις τουρκικές εκλογές είναι μακρύς.

Φιέστα για το γεωτρύπανο

Χτες, μεγάλη πολιτική φιέστα διοργάνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν για την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντούλ Xαμίντ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη Μερσίνα μετέβη ο ίδιος πρόεδρος της Τουρκίας και αφού επιθεώρησε το γεωτρύπανο, προέβη σε δηλώσεις για την αποστολή του.  Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η νέα γεώτρηση στην οποία θα προχωρήσει το γεωτρύπανο θα γίνει 55 χλμ ανοικτά της Αττάλειας (περίπου 30 ναυτικά μίλια). Πρόσθεσε επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η περιοχή αυτή είναι εντός της κυριαρχίας της Τουρκίας οπότε όπως είπε «δεν έχουμε ανάγκη για άδεια από τον οποιονδήποτε».

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ακολουθήσει σε πρώτη φάση την διαδρομή που είχε κάνει το Oruc Reis, το καλοκαίρι του 2020. Σήμερα, λίγες ώρες πριν την έξοδο του Αμπντούλ Xαμίντ Χαν εκδόθηκε και η πρώτη Navtex για την περιοχή στην οποία θα κατευθυνθεί, με χρονική διάρκεια (όπως προαναφέραμε) μέχρι τον Οκτώβριο. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα δράσει στο πηγάδι Yorukler-1.

Λίγο πριν την φιέστα για το γεωτρύπανο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέες απειλές, και  αναφερόμενος στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, επανέλαβε πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί. Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», ο Ακάρ  είπε πως «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Η απάντηση της Αθήνας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανο με εγρήγορση και την απαραίτητη προσοχή. Ο εκπρόσωπος σχολίασε επίσης τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για το Καστελόριζο κάνοντας λόγο για «ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων που δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και πρόσθεσε: «Πάντοτε απέναντι στις προκλήσεις, ρητορικές ή άλλες η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «τα εθνικά δίκαια είναι απολύτως προστατευμένα βάσει των διεθνών συνθηκών και της αποτρεπτικής μας ικανότητας και βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου». Χαριτολογώντας σημείωσε ότι «είναι μια καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα και με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο να μην δημιουργούμε εστίες έντασης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει χθες ότι «το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει εννέα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι» αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2020 χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιο σημείο η Ελλάδα έστειλε 9 πλοία. Ο Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί για ακόμα μία φορά στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

«Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Aυτός που έχει τη συνήθεια δεν την εγκαταλείπει… Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σημείωσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι