Στρίμωξαν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ Δένδιας και Πομπέο – Ερωτήματα για τους Ευρωπαίους
01/12/2020Την ανάγκη όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να δείξουν έμπρακτη προσήλωση στις αρχές της συμμαχίας επισήμανε ο Νίκος Δένδιας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού συμφώνου. Η σύνοδος χαρακτηρίστηκε από την παρέμβαση Πομπέο, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην Άγκυρα και την οργισμένη αντίδραση του Τσαβούσογλου κατά της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου, ως βασικές αρχες του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σεβαστές από όλα τα μέλη της Συμμαχίας. Ανέφερε μάλιστα ότι αυτό επιβάλεται ιδιαίτερα, όταν αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και την ίδια τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.
Η απόστροφή αυτή του Νίκου Δένδια ήταν περισσότερο από σαφές ότι είχε στόχο την Τουρκία και κυρίως την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και του αποσταθεθοποιητικού ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Τουρκία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας μας. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν σχολιάζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «μαξιμαλιστικών θέσεων», όπως αναφέρει συχνά η Τουρκία, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.
Τα βρήκε δύσκολα στο ΝΑΤΟ
Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος υπογράμμισε επίσης τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Σε αυτήν, την τελευταία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συμμετοχή του σε σύνοδο υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Μάικ Πομπέο, σε μια ασυνήθιστη παρέμβασή του, τόνισε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φέρεται μάλιστα ότι επισήμανε πως αυτή η συμπεριφορά της Άγκυρας υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πομπέο αναφέρθηκε στις προκλητικές, όπως τις αποκάλεσε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και, προσφάτως, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε βεβαίως και για την απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, κάνοντας λόγο για «δώρο στη Μόσχα» από έναν νατοϊκό σύμμαχο.
Αναφέρθηκε τέλος στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, για τον οποίο είπε ότι πρέπει να επανακινήσει τη λειτουργία του, χρεώνοντας τη διακοπή της στην Τουρκία. Λίγη ώρα αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, την δέσμευσή του για την ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι έτσι θα είναι δυνατόν να «υπάρξουν ολοκληρωμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Επίθεση Τσαβούσογλου
Εμφανώς ενοχλημένος από την τοποθέτηση Πομπέο, ο Τσαβούσογλου ξέσπασε με μια επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Γαλλίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της Άγκυρας εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ειρήνη”. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι το πρόσφατο περιστατικό με τον έλεγχο σε ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο δεν έγινε τυχαία λίγο πριν το κρίσμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Επιμένοντας στην λογική του Ερντογάν να παρουσιάζει την Τουρκία ως θύμα για να καλύπτει τις προκλήσεις της, ο Τσαβούσογλου είδε σε όλα τα μέτωπα εχθούς για τη χώρα του. Έτσι, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, εξέφρασε τη «λύπη» του για το γεγονός ότι είναι, όπως είπε, «εναντίον της Τουρκίας». Κατηγόρησε μάλιστα την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τις «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου» και ότι στηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις», εννοώντας προφανώς τους Κούρδους της Συρίας.
Από τα πυρά του Τσαβούσογλου δεν γλίτωσε ούτε η Γαλλία, για την οποία είπε ότι οι θέσεις της για τη Λιβύη «αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας». Μην μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποστήριξε ότι η ομάδα του Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ (ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία) είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας. Ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή, αν και αυτό, μπροστά στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας, μάλλον δεν τιμά ούτε τη Μέρκελ ούτε το Βερολίνο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Αφγανιστάν, υπό το πρίσμα της μερικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς και όλες οι εστίες έντασης, όπου υπάρχει νατοϊκή στρατιωτική παρουσία. Στη Σύνοδο παρουσιάστηκε επισήμως και η έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού για το “ΝΑΤΟ 2030”, την οποία ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε σημειώνοντας ότι το σύνολο των Συμμάχων, ανεξαιρέτως, έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τη διατλαντική συνοχή. Με ποιόν τρόπο; Ενισχύοντας την περιφερειακή σταθερότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Παραλλήλως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Έκθεση κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση των Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ό,τι δηλαδή παραβιάζει συστηματικά η Τουρκία με τις προκλητικές ενέργειές της κατά της Κύπρου και της Ελλάδας.
Τέλος, αναφερόμενος στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τον διατλαντικό δεσμό. Φέρεται μάλιστα ότι επισήμανε πως η ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να γίνει. Στο σημείο αυτό, επισήμανε ωστόσο, ότι γνώμονας θα πρέπει να είναι η συμπερίληψη όλων των κρατών των δύο οργανισμών, αρχής γενομένης από την Κύπρο, και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία του κάθε Οργανισμού.