Στροφή 180 μοιρών από Μητσοτάκη – Σφράγισμα συνόρων και βέτο στο ΝΑΤΟ

Στροφή 180 μοιρών από Μητσοτάκη – Σφράγισμα συνόρων και βέτο στο ΝΑΤΟ, Νεφέλη Λυγερού

Υπό το βάρος των ίδιων των γεγονότων, η κυβέρνηση πραγματοποιεί εντυπωσιακή στροφή τόσο στο μέτωπο του μεταναστευτικού, όσο και στο διασυνδεδεμένο μέτωπο με την Τουρκία (άσκηση βέτο στο ΝΑΤΟ). Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει τη μέχρι τώρα στάση της και να σφραγίσει τα σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει εφεξής τις αφίξεις μεταναστών τόσο στον Έβρο, όπου ήδη υφίσταται ασφυκτική πίεση, όσο και στα νησιά. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά γίνεται λόγος για απώθηση όσων επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Ελλάδα άσκησε βέτο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας την έκδοση ανακοίνωσης υποστήριξης της Τουρκίας για τα συμβαίνοντα στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στη Συμμαχία πρέσβη Σπύρο Λαμπρίδη να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς δεν εισακούστηκε από τους εταίρους η ελληνική πρόταση.

Η Ελλάδα είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στην κοινή δήλωση της Συμμαχίας υπέρ της Τουρκίας μία αναφορά στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό (Μάρτιος του 2016). Η αναφορά έχει μεγάλη πρακτική αξία, επειδή η Άγκυρα επισήμως ανακοίνωσε ότι καταργεί αυτή τη συμφωνία και ότι δεν θα εμποδίζει τους πρόσφυγες-μετανάστες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Για την ακρίβεια, οι τουρκικές κρατικές υπηρεσίες οργάνωσαν και διευκόλυναν τη μετάβαση χιλιάδων προσφύγων μεταναστών στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια.

Μεταξύ των χωρών που αντέδρασαν αρνητικά στην πρόταση της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ήταν όλες οι μεγάλες χώρες-μέλη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Ο λόγος που υπήρχε ομοφωνία των μεγάλων είναι η πρόθεσή τους με την ανακοίνωση της Ατλαντικής Συμμαχίας να στριμώξουν τη Ρωσία.

Οι διεργασίες στο ΝΑΤΟ

Της άσκησης του ελληνικού βέτο είχε προηγηθεί η πρωινή συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων, χωρίς, όμως, να προκύψει συμβιβασμός. Το απόγευμα, όμως, και μετά από έντονες πιέσεις της Άγκυρας, ετοιμάστηκε η δήλωση στήριξης, την έκδοση της οποίας εντέλει εμπόδισε η Αθήνα. Να θυμίσουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα γνώριζε ότι εάν ζητούσε την ενεργοποίηση του άρθρου 5, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή, θα συναντούσε άρνηση. Το σχετικό μήνυμα είχε σταλεί και από την Ουάσιγκτον και από άλλες δυτικές πρωτεύουσες. Έτσι, με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε τουλάχιστον διπλωματική στήριξη, για την οποία οι μεγάλες χώρες-μέλη δεν είχαν αντίρρηση.

Βάσει του άρθρου 4 της Συμμαχίας, μία χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα, η πολιτική της ανεξαρτησία ή ασφάλεια. Η Τουρκία επικαλείται την κατάσταση στο Ιντλίμπ, όπου μόνο αυτές τις ημέρες είχε επίσημα τουλάχιστον 33 στρατιώτες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν απειλείται κατ’ ουδένα τρόπο η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, καθώς αυτή είναι ο εισβολέας στη Συρία, σ’ ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος του ΟΗΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx