Συγκρατημένη αισιοδοξία Μητσοτάκη για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας
04/09/2023Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδη. Παράλληλα οι δύο ηγέτες σημείωσαν την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, κάτι που αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον είναι εφικτό στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα αρχίσει στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Στη Λευκωσία διεξάγεται σήμερα η 9η συνάντηση κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Καλωσορίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο τριμερής μηχανισμός εντάσσεται στις περιφερειακές συνεργασίες που αποδεικνύουν τον ρόλο τον οποίο Κύπρος και Ελλάδα, ως κράτη-μέλη της ΕΕ, μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για το Κυπριακό και για τα ελληνοτουρκικά. Θεωρώ ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας μήνες για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οι συναντήσεις που θα έχουμε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου είναι καθοριστικής σημασίας, και είμαστε εδώ για να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε θετικά βήματα και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.
»Η επίλυση των διαφορών, η επίλυση των όποιων προβλημάτων, η επίλυση του Κυπριακού είναι πρωταρχικής σημασίας για μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Αυτό που πολύ ξεκάθαρα μετέφερα και πρόσφατα στον βοηθό γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών είναι η ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για να οδηγηθούμε σε επίλυση του Κυπριακού, κάτι που θα έχει οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονές μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στη βάση δεδομένων που θα οδηγούν σε οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής».
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν χώρες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, «ένα τριμερές σχήμα που έχει αντέξει στον χρόνο» και που έχει δείξει την ωφέλειά του τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε άλλους τομείς. Πρόσθεσε πως στο Κυπριακό προσυπογράφει την προσέγγιση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ: «Η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για να επισημάνει πως αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία.
Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με τον κ. Χριστοδουλίδη ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μήνες κρίσιμοι σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς, για το ζήτημα του Κυπριακού προσυπέγραψε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: «Η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης και βέβαια οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί και στα πλαίσια των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντιμετωπίζω τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία. Το λέω αυτό διότι πράγματι έχουμε και τους τελευταίους μήνες μία μείωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Απομένει αυτό το καλό κλίμα να έχει, προφανώς, συνέπεια και συνέχεια και αυτό σίγουρα απαιτεί και από την Τουρκία μία αναθεώρηση, θα έλεγα, της επιθετικής στάσης την οποία τήρησε απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια». Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι: «Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. «Τρεις χώρες παράγοντες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα τριμερές σχήμα το οποίο έχει αντέξει στο χρόνο και έχει δείξει την ωφέλειά του σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο στο γεωπολιτικό, αλλά και στο οικονομικό και στο ενεργειακό. Και προσβλέπω σε εξαιρετικά χρήσιμες και ουσιαστικές συζητήσεις για το πώς μπορούμε περαιτέρω να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία».
Αύριο θα είναι στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακίν Φιντάν, ενόψει και της νέας συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης των υπουργών Άμυνας Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκουλέρ, από πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας διαψεύστηκε ότι έγινε πρόσκληση προς τον Τούρκο ΥΠΑΜ να επισκεφθεί την Αθήνα.