ΘΕΜΑ

Σύλληψη Μπελέρη: Τι κρύβει η βεντέτα του Ράμα με τους Χιμαριώτες

Καταδίκη της συνεχιζόμενης κράτησης Μπελέρη από την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Αγώνα δίνει ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες μαζί με στελέχη του κόμματος, προκειμένου να καταγγελθεί δεόντως η σύλληψη-απαγωγή τα μεσάνυχτα του υποψηφίου του συνδυασμού της μειονότητας στη Χιμάρα, Φρέντη Μπελέρη. Αλλά και για να στηρίξει τους κατοίκους, να τους εμψυχώσει για να συμμετάσχουν στην τελική προεκλογική συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή. Πρόκειται για προγραμματισμένη συγκέντρωση που θα έχει την πρωτοτυπία να είναι στη φυλακή το τιμώμενο πρόσωπο. Αποτελεί, όμως, ευκαιρία να μετατραπεί σε μαζική διαμαρτυρία.

Το ΚΕΑΔ είχε από προχθές προειδοποιήσει ότι η γλώσσα του Ράμα και η παρότρυνσή του ώστε να κινηθούν οι μηχανισμοί του κράτους κατά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στη Χιμάρα πολώνει το κλίμα και δεν προμηνύει αδιάβλητες εκλογές την Κυριακή. Η βίαιη προσαγωγή-απαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη με την απαγγελία κατηγορίας «Περί ενεργούς διαφθοράς επ’ αυτοφόρω»! Κατηγορούν τον Μπελέρη ότι εξαγόραζε ψήφους! Ο Ράμα επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα εις βάρος της αντιπολίτευσης ότι στηρίζει «σοβινιστικά βορειοηπειρωτικά στοιχεία».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι θεωρεί την υπόθεση απαγωγή από το καθεστώς Ράμα και καλεί σε συμμετοχή στις κάλπες για να εκδηλωθεί η αντικυβερνητική πλειοψηφία της κοινωνίας. Ο δε πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα θεωρεί ότι πρόκειται για αντίδραση πανικού του καθεστώτος, που αποτελεί ντροπή. Αναφέρει μάλιστα ανάλογη ανάμειξη της αστυνομίας στην χειραγώγηση των ψηφοφόρων και σε άλλο μειονοτικό δήμο στη Δρόπολη του Αργυροκάστρου.

Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ο Πρωθυπουργός θα οδηγούνταν στην ακραία αυτή πράξη της σύλληψης του υποψηφίου δύο μέρες πριν τις εκλογές. Φαίνεται ότι υφίστανται ανάγκες που ξεπερνούν την Χιμάρα. Η περιοδεία του το περασμένο Σαββατοκύριακο σε περιοχές του Νότου φαίνεται να του προκάλεσε ανασφάλεια για το εκλογικό αποτέλεσμα. Έχει, άλλωστε, συνηθίσει από το 2017 να μην διεξάγει αδιάβλητες εκλογές, αλλά μόνο ψηφοφορία!

Οι απειλές του Ράμα

Έτσι, στο κέντρο της Χιμάρας απείλησε ανοιχτά τον πρόεδρο του εκεί παραρτήματος της μειονοτικής οργάνωσης “Ομόνοια” και υποψήφιο δήμαρχο Μπελέρη. Την ίδια στιγμή καλόπιανε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον με οικειότητα «Κυριάκο». Λίγες ώρες νωρίτερα στους Αγίους Σαράντα είχε αναλόγως προειδοποιήσει έναν άλλο Χιμαριώτη υποψήφιο, τον Γιώργο Μερκούρη από το Πύλιουρι  ότι θα έχει μαζί του λογαριασμούς εάν δεν παραιτηθεί!

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι απειλές του Ράμα είχαν το αντίθετο του προσδοκώμενου  αποτελέσματος. Διαπιστώνοντας, μάλιστα, την αρχική αδιαφορία της Αθήνας, η οποία σχεδόν σιγοντάρει υποψηφιότητες που υποστηρίζει ο Ράμα κόντρα σε υποψηφίους της “Ομόνοιας”-ΚΕΑΔ, συνέχισε την επίθεση κατά του Μπελέρη στο Φίερι στη μέση Αλβανία. Προκειμένου, μάλιστα, να διατηρήσει σε “αφασία” την Αθήνα, είχε φροντίσει η Αλβανίδα πρέσβης στην Αθήνα να διοργανώσει γεύμα με τον Νίκο Δένδια, αλλά και να επισκεφθεί την Ελληνίδα πρέσβη στα Τίρανα για να διοργανώσουν εκδηλώσεις συμφωνικής μουσικής!

Το αποκορύφωμα της τακτικής του Ράμα ήταν η χθεσινή συγκέντρωση με οπαδούς του στα Τίρανα, όπου βασικό μέρος της ομιλίας του ήταν οδηγία προς τις αρχές να χειριστούν την περίπτωση Μπελέρη! Είναι θράσος να κατηγορεί Χιμαριώτες που ζουν στην Αθήνα, επειδή παροτρύνουν άλλους Χιμαριώτες να πάνε να ψηφίσουν. Αξιοσημείωτη είναι και η διακήρυξή του ότι την «αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα την προστατεύει αυτός, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Κυβέρνηση του». Από ποιον άραγε απειλούνται οι Αλβανοί που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα;

Βεντέτα με τον Μπελέρη

Και ενώ επαναλάμβανε τις μαφιόζικου τύπου δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «ο Μπελέρη έχει προσωπικό λογαριασμό μαζί μου» ή ότι «οι οργανωμένοι Χιμαριώτες στην Αμερική καταλαβαίνουν ότι καλύτερα είναι να συναλλάσσονται με μένα παρά με άλλους», η Αστυνομία της Αυλώνας εισέβαλε στο εστιατόριο του Μπελέρη στο κέντρο της Χιμάρας και τον συνέλαβε άνευ λόγου και αιτίας. Όπως συνέλαβε και το δραστήριο Βορειοηπειρώτη Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος έχει κάνει μεταμόσχευση στην καρδιά, με αποτέλεσμα η υγεία του να είναι πολλαπλά ευάλωτη.

Για να δικαιολογήσει την παντελώς αβάσιμη κατηγορία ότι ο Μπελέρης εξαγόραζε ψήφους, ο Ράμα συνέχισε να καθοδηγεί τις αρχές με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρότρυνε μάλιστα τις εισαγγελικές αρχές να αποδείξουν τον επαγγελματισμό τους! Εμμέσως δηλαδή να πιέσουν πολίτες, οι οποίοι έχουν άλλα ανοιχτά θέματα, να καταθέσουν ως ψευδομάρτυρες.

Η υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα, μάλιστα, απέφυγε να δεχθεί την Ελληνίδα πρέσβη στα Τίρανα, η οποία με τα πολλά έκανε διάβημα για την υπόθεση. Ας σημειωθεί ότι η Αλβανίδα υπουργός είναι κραυγαλέα περίπτωση. Έχει υφαρπάξει δεκάδες στρέμματα στην παραλία των Δρυμάδων στη Χιμάρα με σκοπό την επιχειρηματική αξιοποίηση. Η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας που ανήκε πολλές γενιές σε Βορειοηπειρώτες είναι που καίει τον Ράμα.

Ο Μπελέρης, η “Ομόνοια” και το ΚΕΑΔ με διαχρονικές προσπάθειες έχουν κατορθώσει να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία γι’ αυτό το ζήτημα. Αυτό αντιβαίνει τα συμφέροντα της καθοδηγούμενη από τον Αλβανό πρωθυπουργό μαφίας, στην οποία φαίνεται να έχει υποσχεθεί πολλά δια του απερχόμενου δημάρχου που με φανατισμό και όλα τα κρατικά μέσα υποστηρίζει ο Ράμα. Αυτός είναι ο λόγος που επιχειρεί να τρομοκρατήσει του Χιμαριώτες για να μην πάνε στις κάλπες. Έτσι, θεωρεί ότι θα τους αποκόψει μακροπρόθεσμα από τις πατρογονικές εστίες τους και κατ’ επέκταση θα αφελληνίσει τη Βόρεια Ήπειρο.

Ο αιφνιδιασμός της Αθήνας

Η Αθήνα αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, παρότι τα σημάδια ήταν ξεκάθαρα. Αιφνιδιάστηκε, επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα εθελοτυφλεί, αδιαφορώντας για την ελληνική μειονότητα. Κι αν τώρα αντέδρασε, αυτό οφείλεται αφενός ότι η σύλληψη Μπελέρη συνιστά χονδροειδή πρόκληση, αφετέρου επειδή είναι προεκλογική περίοδος και η κυβέρνηση θέλει τις βορειοηπειρωτικές ψήφους. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έκανε αυτά που έκανε εάν δεν υπήρχαν μπροστά κάλπες.

Ας θυμηθούμε, όμως, μια ανάλογη περίπτωση στον ίδιο χώρο. Τον Δεκέμβριο του 1945, μια Κυριακή πριν τις “εκλογές” και το “λαϊκό δημοψήφισμα”, με το οποίο εγκαθιδρύθηκε το καθεστώς Χότζα, στην κοινοτική πλατεία του Βούνου, μεγάλη κοινότητα της Χιμάρας, ο αδερφός του παππού του σημερινού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και σημαίνων στη συνέχεια πρόσωπο της νομενκλατούρας, Σπύρος Κολέκα, είχε συγκεντρώσει για να συζητήσουν πλέον των 300 ανδρών, εκπροσώπων ισχυρών οικογενειών της περιοχής. Σκοπός του ήταν να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

Η πολύωρη όμως κουβέντα δεν οδηγούσε εκεί που εκείνος προσδοκούσε. Έτσι, έβγαλε το πιστόλι του και το έβαλε στο ξύλινο τραπέζι. Τους ανακοίνωσε ότι εκείνος θα ήταν έτσι κι αλλιώς βουλευτής. Αυτοί όμως ας βάλουν το δάκτυλο τους στον κρίταφο. Έκανε μάλιστα και τη σχετική χειρονομία όπως παραστατικά διηγούνταν όσοι τα είχαν ζήσει και έχουν πλέον φύγει από τη ζωή. Ακολούθησε η αποχή των Χιμαριωτών από τη διαδικασία νομιμοποίησης του καθεστώτος, που είχε ως αποτέλεσμα έναν εκτεταμένο διωγμό με εκατοντάδες συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες και κυρίως παραδειγματικές θανατικές ποινές.

Σήμερα, είναι άγνωστο τι δεσμεύει την Ελλάδα να τηρεί τόσο παθητική στάση απέναντι στην επιχειρούμενη επιτυχώς από το καθεστώς Ράμα εθνοκάθαρση στη Βόρεια Ήπειρο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την προσπάθεια οριστικού ξεριζωμού της σερβικής μειονότητας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Κατά σύμπτωση και στη Χιμάρα και εκεί στο κέντρο αυτών των προσπαθειών είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι ο αλβανικός εθνικισμός δεν ανέχεται τις μειονότητες ακόμη κι όταν είναι θεσμικά και ιστορικά κατοχυρωμένες. Τουλάχιστον το Βελιγράδι ενδιαφέρεται άμεσα και δραστικά για το Κοσσυφοπέδιο, ενώ η Αθήνα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι