Συλλογική δράση κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Αποστολάκης από ΕΕ

Συλλογική δράση κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Αποστολάκης από ΕΕ, Χρήστος Καπούτσης

Να δράσουν συλλογικά οι Ευρωπαίοι, αναλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, σε βάρος της Τουρκίας, εξαιτίας της παραβατικής της συμπεριφοράς στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Η παρέμβαση του Έλληνα υπουργού έλαβε χώρα κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε σύνθεση υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες, παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε παρέμβαση του κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο καθώς και στις παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσσει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες και έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Αφού επισήμανε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αφορά σε ολόκληρη την ΕΕ, ζήτησε από τους ομολόγους του, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, να δράσουν συλλογικά, αναλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Τα σημεία Αποστολάκη

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε ότι: Πρώτον, η εμφάνιση των υβριδικών απειλών υπογραμμίζει τη διαρκή εξέλιξη του χαρακτήρα και της μορφής των συγκρούσεων, οι οποίες στο μέλλον θα είναι πιο σύνθετες και δυναμικές. Η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή τους, όπως προκύπτει από τις συντονισμένες ασκήσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και από το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας (Hybrid CoE), αποσκοπεί στην υλοποίηση κοινών δράσεων και στην ενίσχυση της συμπληρωματικότητας, ενδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια, με αξιοποίηση του συνόλου των διαθεσίμων δυνατοτήτων των δύο Οργανισμών.

Δεύτερον, η Ελλάδα υποστηρίζει έμπρακτα τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) ως εργαλείο ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των κρατών μελών, για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή σε 5 προγράμματα και συμμετέχει σε άλλα 17.

Η κατ’ εξαίρεση συμμετοχή τρίτων οντοτήτων σε προγράμματα PESCO δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στα συμφέροντα ασφαλείας της Ένωσης και των κρατών-μελών της. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές δίκαιο αυτής και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Τρίτον, ο ρόλος του EDA είναι καθοριστικός για την ιεράρχηση προτεραιοτήτων αμυντικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Ο EDA διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συνάφεια και τη διασύνδεση των αμυντικών πρωτοβουλιών των κρατών-μελών. Η αναθεώρηση της απόφασης Συμβουλίου για τον Οργανισμό εκτιμάται θετική, καθώς θα ενισχυθεί ο ρόλος του στην προσπάθεια για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx