ΑΝΑΛΥΣΗ

Συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ ο Αναστασιάδης, το ίδιο και ο Τατάρ!

Συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ ο Αναστασιάδης, το ίδιο και ο Τατάρ!, Κώστας Βενιζέλος

Ζήτησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία που θα βρισκόντουσαν αμφότεροι στον ίδιο χώρο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση, ως γνωστόν, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή. Άκουσε η τουρκική πλευρά για τη συνάντηση και έσπευσε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, να ζητήσει κι αυτός να δει τον κ. Γκουτέρες. Το ζήτησε στη διάρκεια της προχθεσινή συνάντησης του με την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λούτ.

Γιατί ζήτησε συνάντηση; Για να εκφραστεί η ισότητα, όπως την εννοεί η τουρκική πλευρά. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών), κατά την διάρκεια της προχθεσινής του συνάντησης με την Ειδική Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Τατάρ είχε αναφερθεί στην συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και ζήτησε να συναντηθεί και ο ίδιος μαζί με τον Γκουτέρες στο πλαίσιο της “αμοιβαιότητας”. Τελικά ο Γκουτέρες έδωσε ραντεβού στον Τατάρ! Στο πλαίσιο, προφανώς, της “αμοιβαιότητας”!

Σημειώνεται ότι η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου προσκεκλημένος του Προέδρου του Σαρλ Μισέλ είναι ο Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού. Οι Τούρκοι είναι λάτρεις της σημειολογίας και των μηνυμάτων που εκπέμπονται. Συνεπώς, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ. Θα δει τον Πρόεδρο και τον ψευδοπρόεδρο. Οι εντυπώσεις μένουν, αλλά αυτές μετρούν μόνο για τους Τούρκους. Αλλά και για κάποιους τρίτους.

Ο Ερσίν Τατάρ αναμένεται στη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες να εξηγήσει το τουρκικό αφήγημα. Θα εξηγήσει το έγγραφο έξι σημείων, που κατέθεσε στην άτυπη Διάσκεψη στην Γενεύη. Θέση που περιγράφει με την μορφή κωδικοποίησης τη λύση δυο κρατών στην Κύπρο. Άλλωστε, ο Τατάρ μετά τη συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ, είχε δηλώσει έτοιμος για διεξαγωγή κάθε είδους ανεπίσημης διαπραγμάτευσης.

Το χάσμα τω δυο πλευρών

Όμως υποστήριξε πως για να καταστεί δυνατό να υπάρξει επίσημη συνάντηση είναι σημαντικό να γίνουν αποδεχτά τα έξι σημεία που έθεσε στο τραπέζι στην Γενεύη και ειδικά το πρώτο σημείο, το οποίο προνοεί «κυριαρχική ισότητα και εξίσωση του διεθνούς καθεστώτος» των δύο πλευρών. Δηλαδή να αναγνωριστεί πρώτα το ψευδοκράτος.

Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει τριμερή συνάντηση με Τατάρ και Γκουτέρες, πριν γίνει γνωστό πως ο κατοχικός ηγέτης θα είναι στις Βρυξέλλες. Δεν είναι γνωστό κατά πόσο κάτι τέτοιο θα γίνει στις Βρυξέλλες. Πόσο ωφέλιμη θα είναι μια τέτοια συνάντηση υπό αυτές τις συνθήκες είναι ένα άλλο θέμα. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση εκείνο που θα προκύψει είναι η επιβεβαίωση του χάσματος, που υπάρχει μεταξύ των δυο πλευρών. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για οποιαδήποτε άλλα βήματα ή πρωτοβουλίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι