Μήνυμα Μητσοτάκη προς Άγκυρα: “Τα σύνορα μας είναι γαλάζια όχι γκρίζα”
29/09/2022Ξεκάθαρη απάντηση στην Άγκυρα έδωσε η Αθήνα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και σήμερα με μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση των ΗΠΑ με απάντηση του State Department. O Ερντογάν, συνέχισε πάντως τις απειλητικές δηλώσεις και μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, με συνέντευξη που έδωσε αργά το βράδυ στο CNN Turk.
Απάντηση στις απειλές της Άγκυρας έδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ομιλία στη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου Υποπλοίαρχος Βλαχάκος. «Τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τα σύνορά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα». Εκφράζοντας ευχαριστίες προς τους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού ο πρωθυπουργός είπε: «Για τη στάση σας, σας ευγνωμονεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας οι οποίοι κλείνουν τα αυτιά τους σε πυροτεχνήματα και απειλές, ακούγοντας μόνο τη φωνή της δικαιοσύνης και της ιστορίας που διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται και ότι στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα και δεν έχουν θέση επίδοξοι ταραχοποιοί».
Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Το επαναλαμβάνω: τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν».
Ο Ερντογάν στο CNN Turk
Για τα ελληνικά νησιά ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων: «Έχουμε προειδοποιήσει και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Στείλαμε την τελευταία μας επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου στoν ΟΗΕ. Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Αγνοεί αυτό το θέμα και αποφεύγει να συναντηθεί. Εδώ, βλέπουμε ότι έχουν κλείσει τον διεθνή δικαστικό δρόμο. Εάν είστε υπέρ της διεθνούς δικαίου, γιατί αποφεύγετε να συναντηθείτε; Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα μέρη αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 9 αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να οδηγήσουν την Ελλάδα σε λανθασμένους υπολογισμούς και να μην χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη».
Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε υποστηρίζοντας πως «είναι απαράδεκτο» για τις ΗΠΑ να στέλνουν οχήματα στη Σάμο και τη Λέσβο. «Όλα αυτά εντοπίστηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όχι μόνο το εντοπίσαμε, αλλά και αμερικανικά τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν. Εμείς λέμε στις ΗΠΑ, δεν θα βρείτε σύμμαχο σαν την Τουρκία», είπε. Η Τουρκία θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της, όσο και για τη χρονική στιγμή. Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δημοσιονομικό έτος 2023.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες –που παραβλέπουν, ακόμη και ενθαρρύνουν, τα βήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδος, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο– θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτήν την ενέργεια», ανέφερε ο Ερντογάν. «Θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα; Δεν μπορούμε», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη 40.000 στρατιώτες στο νησί και θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ότι θα ληφθεί κάθε προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».
Το State Department
«Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις (της Ελλάδας και της Τουρκίας) όσον αφορά οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε εμείς. Γενικότερα, και πιστεύω ότι το είπα και τις προάλλες, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση – να εργαστούν από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας
«Παρά τις εκκλήσεις μας προς την Ελλάδα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, οι προκλητικές ενέργειες των ελληνικών αρχών, οι οποίες δεν εγκαταλείπουν τις παράνομες πρακτικές τους, προκαλούν προβληματισμό ειδικά το τελευταίο διάστημα. Δεν θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις νόμιμες μεθόδους και τα μέσα για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας. Κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει νησιά που έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς καλούνται να επανέλθουν στην λογική».
Ανάλογες είναι οι αναφορές του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας και στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν για την Κύπρο, του Κούρδους σε Συρία και Ιράκ, για τον Καύκασο που υπάρχει νέα καταδίκη της Αρμενίας και δήλωση υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν. Για την Κύπρο, η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ να ανασκευάσουν τη απόφαση για άρση του εμπάργκο όπλων.