Συνένοχοι και θύματα της βαλκανικής παγίδας
15/07/2018Η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αντιμετωπίζει επιθετική συμπεριφορά κυρίως εκ μέρους της Τουρκίας. Η Τουρκία άλλαξε προσανατολισμό και χωρίς να εγκαταλείψει τυπικά το ΝΑΤΟ, έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία. Η Ρωσία που έχει δικαιολογημένα παράπονα από την κυκλωτική συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, το οποίο πλέον ελέγχει ουσιαστικά και την Ουκρανία, έχει λόγους να εμποδίζει την αμερικανική επεκτατικότητα και στις χώρες της Βαλκανικής.
Μα είναι τόσο σοβαρό ζήτημα, μια μικρή χώρα σαν τη ΠΓΔΜ να μπει στο ΝΑΤΟ; Ήδη η μισή, γιγαντιαίων διαστάσεων στρατιωτική βάση που έχουν οι αμερικανοί στο Κόσσοβο, έχει χτιστεί από παραδρομή, εντός του εδάφους της ΠΓΔΜ! Τι περισσότερο θα συμβεί αν οι γείτονες ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία;
Όμως από ότι φάνηκε, δεν είναι θέμα ουσίας, όσο εντυπώσεων, να ναυαγήσει η ένταξη αυτής της μικρής χώρας και να χρεωθούν με πολιτική ήττα οι ΗΠΑ. Και πως μπορεί να ναυαγήσει; Με το να ματαιωθεί η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα. Και για να ματαιωθεί, πρέπει να βρεις πρόθυμες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στα Σκόπια και στην Αθήνα για να αντισταθούν.
Και πως τις βρίσκεις; Πως πιέζεις; Με κάθε μέσο και με το χρήμα. Και δεν αρκείσαι στους πολιτικούς παράγοντες. Φτάνεις, όπου υπάρχουν πρόθυμοι με επιρροή για να μπουν μπροστά στον αγώνα της αντίστασης και της ματαίωσης της συμφωνίας. Και μέσα σε αυτούς, όπως μάθαμε από τη δράση Ρώσων πρακτόρων, ήταν και παράγοντες τις Εκκλησίας, μητροπολίτες λέει το ρεπορτάζ.
Η Ρωσία προειδοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση πριν τη δημοσιοποίηση του θέματος, χωρίς όμως να αντιδράσει. Η δημοσιοποίηση των γεγονότων ήταν μονόδρομος. Η Μόσχα δείχνει ενοχλημένη, χωρίς όμως να διαψεύσει τις κατηγορίες για τα στελέχη της πρεσβείας της στην Αθήνα.
Ασφαλώς η Αθήνα στα πλαίσια της παραδοσιακής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οφείλει και πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τους πάντες. Για να είναι όμως καλές οι σχέσεις αυτές, απαιτείται αμοιβαιότητα. Και αυτό που συνέβη, με τις έξωθεν παρεμβάσεις στελεχών της ρωσικής πρεσβείας, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παρακαμφθεί.
πραγματικά εγγυήτριες της ειρήνης και της ασφάλειας της χώρας δυνάμεις. Έχουμε το απόλυτο δικαίωμα και την υποχρέωση να προτάσσουμε τα εθνικά συμφέροντα. Ας ξανασκεφτούν λοιπόν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πώς δημιουργούνται και ντοπάρονται οι θερμόαιμοι πολίτες τους οποίους υποστηρίζουν, πως και από ποιους χειραγωγούνται για να ματαιωθεί η συμφωνία με τα Σκόπια. Ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις αντιδράσεις και εδώ και στη γειτονική χώρα. Τώρα γνωρίζουμε.
Η οντότητα των Βαλκανίων
Η Βαλκανική χερσόνησος κατοικείται από 70 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι μια ξεχωριστή προνομιακή, για τα ελληνικά συμφέροντα, οικονομική οντότητα. Μια οντότητα, στην οποία για να πρωταγωνιστήσεις πρέπει να έχεις φίλους. Η αμοιβαία συνεργασία, μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην βιομηχανική παραγωγή στο αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και στον τουρισμό. Θέσεις με μέλλον και προοπτική. Θέσεις που τις έχει μεγάλη ανάγκη ειδικά η βόρεια Ελλάδα, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από την ύφεση και την ανεργία. Αυτή η υποχρέωση δεν είναι πατριωτική;
Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Ο αμερικανικός παράγοντας φλερτάρει με την πολιτική και οικονομική αποδυνάμωση, αν όχι και με τη διάλυση της ΕΕ. Έχει πολιτική επιρροή σε όλες σχεδόν τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, οι οποίες απειλούν την ευρωπαϊκή ενότητα, με αφορμή το κρίσιμης σημασίας ζήτημα των μεταναστών.
Τι σήμαινε άραγε, η πρόσφατη πρόταση του Τραμπ στον Γάλλο πρόεδρο, να βγάλει τη χώρα του από την ΕΕ και να συνεργαστεί απευθείας με τις ΗΠΑ; Έχει οφέλη η Ρωσία του Πούτιν από μια πιθανή διάλυση της ΕΕ; Εμείς τι συμφέροντα έχουμε για την ασφαλή δημιουργική πρόοδο της πατρίδας μας; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που μας αφορά όλους. Από την απάντηση σε αυτό θα κριθούν άπαντες.