ΑΠΟΨΗ

Οι προσδοκίες της Κύπρου από τον Προέδρο Χριστοδουλίδη

Οι προσδοκίες της Κύπρου από τον Προέδρο Χριστοδουλίδη, Θεόδωρος Θεοδώρου

Στον πολυδοκιμαζόμενο κόσμο των προκλήσεων και των ανατροπών προφανώς και κατέχει σημαντική θέση η απόφαση του κυπριακού λαού που εκφράσθηκε με την εκλογή του  Νίκου Χριστοδουλίδη στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε ένα χρόνο πριν την εισβολή. Γαλουχήθηκε με τον προβληματισμό, άλλα και τις εντάσεις που προκαλεί η βιαιότητα της εισβολής και της μακράς στρατιωτικής κατοχής. Στα φοιτητικά του χρόνια διαμόρφωσε επιστημονική γνώση του αντικειμένου. Στη συνέχεια ως λειτουργός, διπλωμάτης εγνωσμένης αξίας, χειρίσθηκε τον φάκελο Κύπρος, ιδιαίτερα τα χρόνια της θητείας του ως Γενικός Πρόξενος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εποχή πολύ δύσκολη, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Η πίεση της βρετανικής διπλωματίας ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα επίπεδα της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στο Λονδίνο και βεβαίως στο Γενικό Προξενείο, το οποίο επικοινωνεί καθημερινά με το σύνολο των Κυπρίων, Ελληνο-Τουρκοκυπρίων, κατόχων διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη θέση του εκπροσώπου τύπου της κυπριακής κυβέρνησης ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με ιδιαίτερη σύνεση και σοβαρότητα, πρόσεξε την συνάφεια εθνικών θέσεων, εσωτερικής πολιτικής και διεθνούς διάστασης του Κυπριακού. Λίγα χρόνια αργότερα ως υπουργός Εξωτερικών, με κομματική προέλευση από το Δημοκρατικό Συναγερμό, ασχολήθηκε πλέον με όλες τις πτυχές του Κυπριακού, κυρίως όσες δημιουργούν πολύ μεγάλες δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με εταίρους και συμμάχους. Με ιδιαίτερη διπλωματικότητα διατήρησε ως κορωνίδα της διαπραγμάτευσης την ουσία της ευρωπαϊκής συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να θίξει στο ελάχιστο το πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μεθοδικά αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες της Κύπρου μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με τις εμπειρίες του ανέδειξε όλα τα πλεονεκτήματα, παρά τις απειλές των Βρετανών που τελικώς ποτέ δεν τόλμησαν να προσγειώσουν εμπορική πτήση στο παράνομο αεροδρόμιο του Ερτζάν και δεν επέτυχαν “ταϊβανοποίηση” του Κυπριακού, που ως απειλή κραδαίνανε επειδή θεωρούσαν ότι τους εξαπάτησε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος. Και περιφερόμενοι “ανά τας οδούς και τας ρύμας” της διεθνούς διπλωματίας, μαζί με άλλους εταίρους και ντόπιους “δικαιωματιστές”, που ανερυθρίαστα και πολιτικά απαράδεκτα τον χαρακτήριζαν «πολιτικό απατεώνα και ψεύτη».

Όμως, η ισχύς του δημοψηφίσματος, η ισχύουσα ευρωπαϊκή πραγματικότητα και το κεκτημένο της ΕΕ εμπόδισαν κάθε παρεκτροπή, που δεν θα μπορούσε να αποτρέψει μόνο του το πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στο σημείο αυτό με σεβασμό σκύβουμε όλοι, Έλληνες και Κύπριοι πολίτες, μπροστά στο απόλυτο επίτευγμα του Γιάννου Κρανιδιώτη και του Θεόδωρου Πάγκαλου, τη σημαντικότερη επιτυχία της σύγχρονης κοινής εξωτερικής πολιτικής Ελλάδος και Κύπρου. Παραμερίζοντας κάθε πολιτική αντίρρηση, εσωτερική και διεθνή, έφεραν την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ. Η μόνη εκκρεμότητα που πρέπει να ρυθμισθεί, 50 χρόνια μετά την ένταξη, είναι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο δρόμος της Ευρώπης

Αμέσως μετά την ανάδειξή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι θα προβάλλει την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος για την επίλυση του Κυπριακού. Παρά τη σαφέστατη τοποθέτηση του όγδοου Προέδρου της Κύπρου πολλοί ακόμη δυσκολεύονται να αντιληφθούν την ξεκάθαρη απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς μεταξύ αυτών και Έλληνες πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, διαμορφωτές κοινής γνώμης, που για πολλά χρόνια αποφεύγουν να αναφέρονται στη εισβολή και την κατοχή, να αξιοποιούν το γεγονός της συμμετοχής της Κύπρου στη ΕΕ, τις ουσιαστικές κινήσεις και πολιτικές δηλώσεις των ΗΠΑ, επιβεβαιωτικές της απόλυτης κυπριακής κυριαρχίας στη στεριά, στη θάλασσα, στον αέρα και στο διάστημα.

Όμως η θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζεται σαφέστατα και επιβεβαιώθηκε δημόσια με πολιτική καθαρότητα και διαφάνεια στην πρώτη ομιλία του το βράδυ της εκλογής του στο κλειστό στάδιο. Υπογράμμισε ότι θα εκτελέσει και θα υπηρετήσει την εντολή των Κυπρίων με αυταπάρνηση, όπως το απαιτούν οι συνθήκες της διεθνούς πολιτικής. Το πλαίσιο που προωθεί συμπεριλαμβάνει ισότιμα τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων χωρίς αποκλεισμούς, εγγυάται την κατανομή του πλούτου σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, απορρίπτει τη διχοτόμηση, επιτρέπει ισότιμη και ισχυρή επικοινωνία με όλους τους εταίρους, συμμάχους και γείτονες, ενδυναμώνει τη θέση της Κύπρου στο ενεργειακό σύστημα που μαζί με σημαντικούς συνομιλητές εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Όταν οι λαοί αποφασίζουν να αλλάξουν την πορεία τους εκλέγουν ηγέτες που σέβονται την εντολή τους και υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας, χωρίς να αποκλείονται ευρύτερες συνεργασίες και συμμετοχή σε συνολικά σχήματα, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά παγκόσμιες προκλήσεις, ένοπλες συγκρούσεις και διαφοροποιήσεις στρεφόμενες κατά της ανάπτυξης και της προόδου των εθνών.

Κύριε πρόεδρε, εγκάρδια σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που σας εμπιστεύθηκε ο κυπριακός λαός. Τασσόμαστε παραστάτες στον αγώνα σας που δεν είναι μόνο εθνικός, αλλά και ευρωπαϊκός, έστω και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί να απαιτήσει, πολιτικά και τεχνικά, την εφαρμογή του κεκτημένου στο σύνολο της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αποτραπούν τετελεσμένα γεγονότα, που δηλώνει ότι επιθυμεί να επιβάλλει η Τουρκία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι