ΕΘΝΙΚΑ

Τα 12 (από τα 16) σημεία του τουρκικού non paper που δεν μας είπε το OPEN

Τα 12 (από τα 16) σημεία του τουρκικού non paper που δεν μας είπε το OPEN, Ζαχαρίας Μίχας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα τελευταίες ώρες αναπαράγεται εκτεταμένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, στο οποίο εμφανίζεται σε μακρινό πλάνο η πρώτη σελίδα από το τουρκικό non-paper, που στέλνεται στις ξένες πρεσβείες. Σ’ αυτό αναπτύσσεται η τουρκική επιχειρηματολογία εναντίον της Ελλάδας, επί της ουσίας οι διεκδικήσεις που προβάλλει η Άγκυρα με διάφορα προσχήματα.

Στο ρεπορτάζ, παρότι αναφέρεται ότι το non-paper περιέχει 16 σημεία, παρουσιάζονται επιλεκτικά μόνο τα τέσσερα. Όλως τυχαίως και τα τέσσερα αποτυπώνουν κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, οι οποίες μπορούν να βρουν ευκολότερα ευήκοον ους στο εξωτερικό. Όχι για παράδειγμα η εξοργιστική και παρανοϊκή ακόμα και για το πιο φιλοτουρκικό ακροατήριο συσχέτιση του ζητήματος της κυριαρχίας των νήσων με την αποστρατιωτικοποίηση.

  • Πρώτον, αναφέρεται η κατηγορία ότι δήθεν η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Ας σημειωθεί ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι κάθε παράκτια χώρα έχει δικαίωμα να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα, όπως έχει κάνει η Τουρκία στη Μαύρη θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Δεύτερον, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις με τα μαχητικά της, σε μια προσπάθεια να διαστρέψει την αλήθεια δεκαετιών με την Πολεμική Αεροπορία να διατηρεί ετοιμότητες σε καθημερινή βάση για να αναχαιτίζει τα τουρκικά αεροσκάφη.
  • Τρίτον, κατηγορείται εμμέσως η Ελλάδα ότι οι εδώ αμερικανικές βάσεις έχουν στόχο την Τουρκία.
  • Τέταρτον, εξαπολύονται οι γνωστές κατηγορίες για τα pushbacks μεταναστών, τις γνωστές επαναπροωθήσεις, όπου η Ελλάδα κατηγορείται για απάνθρωπη μεταχείριση, ακόμα και για εγκλήματα.

Non paper

Αυτό το non-paper η Τουρκία το διακινεί για να δικαιολογήσει την ακύρωση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και την εν γένει επιθετική στάση της. Παρότι αναμφισβήτητα πρόκειται για σημαντική δημοσιογραφική αποκάλυψη και με όλο τον σεβασμό προς τους συναδέλφους του OPEN, θα θέλαμε να καταθέσουμε τις σκέψεις που μας γεννήθηκαν παρακολουθώντας το ρεπορτάζ.

Καταρχάς, θα έπρεπε να υπάρχει μια αναφορά που να αιτιολογεί για ποιον λόγο λείπουν τα υπόλοιπα 12 σημεία από το σύνολο των 16 που περιέχει το τουρκικό non-paper. Η απουσία των 12 άλλων σημείων αλλοιώνει την εικόνα του τουρκικού εγγράφου. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει προβληματίσει κάθε επαγγελματία δημοσιογράφο. Εντυπωσιάζει η επιλογή των τεσσάρων σημείων που προβάλλονται. Κι αυτό, επειδή για τα τέσσερα προβαλλόμενα σημεία υπάρχει και στην Ελλάδα ακροατήριο… Από κάτι “Ιάσωνες” και ΜΚΟ, μέχρι κάθε λογής και απόχρωσης δικαιωματιστές, από τους υπέρμαχους της θεωρίας ότι “το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του” μέχρι όσους ισχυρίζονται ότι κι εμείς οι Έλληνες “προκαλούμε τους Τούρκους”.

  Το ψευδοκράτος κερνά και η Τουρκία πίνει!

Είναι όμως τόσο απλό; Φοβάμαι πως όχι. Για όποιον έχει εικόνα τι σημαίνουν “ψυχολογικές επιχειρήσεις”, αντιλαμβάνεται πίσω από τη διαρροή κάποιον δάκτυλο –όχι απαραιτήτως τουρκικός– ο οποίος με τις συγκεκριμένες επιλεκτικές διαρροές επιδιώκει να εξυπηρετήσει τη δική του ατζέντα. Μήπως ο καλός τηλεοπτικός σταθμός οφείλει να παράσχει στο κοινό του κάποιες διευκρινίσεις παραπάνω;

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι