Τα 12 μίλια και η “Γαλάζια Πατρίδα” της Τουρκίας!
15/09/2026
Δεν χρειάζεται δά και μεγάλη σοφία η επομένη κίνηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη , εάν ήθελεν ο νεοσουλτάνος της Αγκύρας να βγάλει το φερμάνι της «Γαλάζιας Πατρίδας». Το προεδρικό διάταγμα , για την επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων (ΧΥ) στα 12 μίλια, είναι έτοιμο προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αλλά γιατί μόνον «νοτίως και δυτικά της Κρήτης» στα ελληνικά ύδατα; Δηλαδή στο Καρπάθιο πέλαγος και στην θάλασσα της Λυκίας παραμένουν τα ΧΥ στα 6 μ.; Αυτό σημαίνει απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης των 550 εκατομ. πολιτών , που κανένας δεν ημπορεί να στερήσει.
Τι θα κάνει η Τουρκία; Πόλεμο, ρηματική διακοίνωση ή θα περιορισθή στην συνήθη απειλή ότι θα καταλάβει «ένα βράδυ κάποιο Ελληνικό νησί», επειδή δεν αναφέρεται ρητώς στα διεθνή κιτάπια αν κι απελευθερωμένον από το 1913. Μέσα στα Ελληνικά ΧΥ και σήμερα εξοπλισμένο πχ. η Ικαρία.
Ας σοβαρευθούν οι Τουρκικές εφημερίδες. Το από 35ετίας casus belli, για τυχόν υπέρβαση των 6 μιλίων, είναι διεθνώς παράνομο, αφού ισχύουν τα 12 μίλια για όλες τις άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της γείτονος στη Μαύρη θάλασσα.
Η πρόνοια μεν της συνθήκης Unclos του Δικαίου της Θαλάσσης ότι τα νησιά έχουν ΧΥ 12 μ., υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και συνορεύουσα ζώνη, ισχύει σε 170 χώρες.Όπου δέ τα Ελληνικά νησιά αντικρύζουν τις ακτές της Μικράς Ασίας (κάποτε Ελληνικής), ισχύει η μέση διαχωριστική γραμμή. Η αβλαβής διέλευση πλοίων είναι παραχώρηση της Ελλάδος ως μεγαλυτέρας ναυτιλιακής δυνάμεως του εμπορικού ναυτικού. Θα ήταν οξύμωρον το αντίθετο που όμως ισχύει για τα Στενά του Ελλησπόντου, που δεν επιτρέπουν διέλευση πλοίων με την Κυπριακή σημαία, χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Οι ρηματικές δηλώσεις δεν αρκούν
Από ρηματικές δηλώσεις έχομε χορτάσει αφού ακόμη και στον Έβρο έγιναν, για να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του Ελληνικού φράκτη που δεν επιτρέπει την διάβαση φτωχοδιαβόλων απ’ τον ανατολικό παράδεισο στην κόλαση των Απίστων.
Πόλεμο; Τολμά ο Ερντογάν να τα βάλει με την ηνωμένη Ευρώπη, με την πολεμική αεροπορία του ανάπηρη από το προνουνστιαμέντο του 2016; Με το ναυτικό του απόλεμο;
Θυμάται την πρόσφατη επακούμβιση Τουρκικής φρεγάτας του που πήγε να εμβολίσει Ελληνική και κατέληξε στα ναυπηγεία; ΄Ακουσε κάτι φήμες στην Κων/λη ότι θα έχει την τύχη του Μεντερές ή θα κινήσει τα τανκς του απ’ την κατεχομένη Κύπρο προς νότον όπου όμως ισχύει η Γαλλική εγγύηση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που ο νεοσουλτάνος της Αγκύρας θα αποφύγει την πολεμική κλιμάκωση της κρίσεως την οποία ο ίδιος προκάλεσε αλλά απάδει η αναφορά των. Συνεπώς γιατί η επιλεκτική κήρυξις των 12 μιλίων «νοτίως και δυτικώς της Κρήτης» κι όχι γενικώς στην νοτιοανατολική Μεσόγειο θάλασσα;
«Σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται» κατά τον Φιλόστρατον , «ενώ εις την οδόν έξω ουδέν ακούουν οι λαοί» , κατά μεταγραφήν του ποιητή»(*).
(*) Κ.Π.Καβάφη , ομότιτλο ποίημα του 1915





