Τα αδιαπραγμάτευτα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
06/04/2024Στην πολιτική υπάρχουν ζητήματα που είναι δεκτικά συζήτησης, ενίοτε αμφισβήτησης, αποτέλεσμα πολλές φορές διαβούλευσης.
Όταν όμως ο λόγος έρχεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αυτές οι συνθήκες περιορίζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επιδέχονται καμία απολύτως συζήτηση. Είναι λυμένα από την ιστορία, τις διεθνείς συνθήκες, τη στρατηγική της χώρας, τον πατριωτισμό μας. Αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός δηλαδή, “δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας”. Αυτό που λέω εγώ «δεν κάνουμε βήμα πίσω ούτε για να πάρουμε φόρα». Σε τέσσερα τέτοια ζητήματα θα επικεντρωθώ με το παρόν άρθρο.
Το casus belli και το Κυπριακό
Δεν νοείται χώρα που είναι στο ΝΑΤΟ να εκτοξεύει απειλές σε άλλη χώρα της Συμμαχίας και να συζητάμε την πορεία της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο η Τουρκία θα διατηρεί σε ισχύ το casus belli, την οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή της προοπτική, οφείλουμε να την αρνούμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη. Για μένα αυτό το θέμα είναι ζήτημα ταυτοτικό. Όπως κάνουν όλοι lobbying για την πατρίδα τους, εγώ όταν θα εκπροσωπήσω την πατρίδα μας στο Ευρωκοινοβούλιο θα εστιάσω στο casus belli. Δίνω στους συμπολίτες μου λόγο τιμής γι’ αυτό.
Επίσης, το Κυπριακό αποτελεί χαίνουσα πληγή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Οφείλουμε να επιδιώξουμε την ένταξη της Κύπρου σε έναν συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μηχανισμό ευρω-ατλαντικής προστασίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βαδίζει εμπρός, αφήνοντας την Κύπρο πίσω. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον Ελληνισμό να πηγαίνουμε χέρι χέρι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και διευκρινίζω: λανθασμένη, ή ασταθής, ή άδικη λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει μοιραία εξέλιξη για τον απανταχού Ελληνισμό.
Η Αγιά Σοφιά και η Μονή της Χώρας
Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το μοναδικό αυτό μνημείο του οικουμενικού πολιτισμού και από τα εμβληματικά μνημεία της UNESCO, με προεδρικό Διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 10 Ιουλίου 2020, μετατράπηκε σε τζαμί. Και ακόμη μετά την Αγία Σοφία, άλλος ένας βυζαντινός ναός, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτός της UNESCO, η περίφημη Μονή της Χώρας, μετατρέπεται σε τζαμί.
Η Μονή της Χώρας είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων και ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης. Τα ψηφιδωτά του ναού και οι τοιχογραφίες του παρεκκλησίου –με την εξαιρετική νωπογραφία της Αναστάσεως στην κόγχη του Ιερού– παραμένουν φωτεινά δείγματα της παλαιολόγειας αναγέννησης κατά το 14ο αιώνα που προηγήθηκε της Αλώσεως.
Όταν το 1985 η Μονή της Χώρας εντασσόταν στον κατάλογο της UNESCO, το τουρκικό κράτος αναλάμβανε την ευθύνη να προστατεύσει και να διαχειριστεί τις ιδιοκτησίες της διεθνούς κληρονομιάς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να τις καταστήσει προσβάσιμες, φυσικά και πνευματικά και να μοιραστεί τις ιστορικές, αρχιτεκτονικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές αξίες της πολιτιστικής ιδιοκτησίας, με όλη την ανθρωπότητα.
Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αρκείται σε μια διαμαρτυρία και να λησμονεί έκτοτε τις δικές της ευθύνες έναντι της ιστορίας της. Οφείλει να αναδεικνύει διαρκώς τη στάση του τουρκικού κράτους και να μην επιτρέψει να συμπληρωθεί το ανοσιούργημα στην Αγία Σοφία και στη Μονή της Χώρας. Ο κ. Ερντογάν προσβάλλει έμπρακτα τα μνημεία που είναι καταγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να λάβει ένα τέλος!
Το μεταναστευτικό
Είμαι από τους πρώτους που είχα το θάρρος να πω δημοσίως, πως υπάρχει δίπολο παράτυπης μετανάστευσης και τρομοκρατίας. Προφανώς και όλοι οι μετανάστες δεν είναι τρομοκράτες. Και προφανώς όλοι οι τρομοκράτες δεν είναι μετανάστες. Υπάρχει, όμως, σύνδεση της τρομοκρατίας με την παράτυπης μετανάστευσης. Στην Ευρώπη σε όλες τις επιθέσεις ανεξαιρέτως επιβεβαιώνεται αυτή η σύνδεση.
Γι’ αυτό και διαχρονικά επαναλαμβάνω ότι σε αυτή τη σύνδεση είναι το πρόβλημα, εκεί θα είναι και η όποια λύση. Η ισλαμική τρομοκρατία είναι εχθρός του πολιτισμένου κόσμου, των ελευθεριών των λαών και των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω αυτολεξεί τις φράσεις μου. Έπρεπε να είχαν αναληφθεί σοβαρές πρωτοβουλίες. Γιατί η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα μείζον πρόβλημα που συνδέεται άρρηκτα και αντανακλάται απολύτως:
- στη δημόσια ασφάλεια
- στην κοινωνική συνοχή
- στην εθνική κυριαρχία
- στην πολιτισμική ταυτότητα
- στην πρόκληση φόβου
- στη μείωση της ανοχής
- στην πρόκληση αλληλοσυγκρούσεων.
Όταν τα έλεγα αυτά με αποκαλούσαν “δεξιό”. Ας μην εθελοτυφλούμε όμως. Η παράτυπη μετανάστευση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα. Επεδίωξα με τα παραπάνω να αναφερθώ αδρομερώς, αλλά ελπίζω ουσιαστικά στα “αδιαπραγμάτευτα” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ας μου επιτραπεί από τον αναγνώστη να κλείσω επιγραμματικά με ένα στίχο για την Ελλάδα. Άλλωστε όλα για την πατρίδα μας δεν πρέπει να γίνονται στην πολιτική; Καλύτερα από τον ποιητή δεν θα το έλεγα εγώ ποτέ. «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς μέσα σου να λαχταρίζει κάθε είδος μεγαλείου».