ΑΠΟΨΗ

Τα απόνερα της επίσκεψης του Ερντογάν

Τα απόνερα της επίσκεψης του Ερντογάν

Τελικώς, ο Τούρκος πρόεδρος κουβαλήθηκε στην πολύπαθο (κυκλοφοριακώς) Αθήνα με ασκέρι 300 Τούρκων επισήμων. “Χος γκελντίν” που λέγουν οι Λάζοι για την επίσκεψη Ερντογάν. Δεν θα πάει στη Θεσσαλονίκη που τον ανέμεναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Ποντίων, Αρμενίων, Κούρδων, Ιμβρίων και Θρακών για τα όσα υπέστησαν και καταμαρτυρούν στο τουρκικό κράτος τα τελευταία 100 χρόνια.

Από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις, από του Ισμέτ Ινονού πασά μέχρις σήμερον, την παραβιάζουν. Ο Ερντογάν-εφέντη θα υπογράψει με τον Έλληνα πρωθυπουργό μερικές δευτερεύουσες συμφωνίες, όπως της κατάργησης της σήμερον ημερησίας βίζας σε Τούρκους για επίσκεψη σε επτά ελληνικά νησιά – όσον χρόνον χρειάζονται οι πράκτορες της ΜΙΤ για τις επιχειρήσεις τους. Ευτυχώς που έτσι βγήκαν τα από την λίστα της “Γαλάζιας Πατρίδας” νησιά μας.

Ανταλλαγή Τούρκου εκπροσώπου στη Λέσβο και Έλληνος στην Σμύρνη για συνεννοήσεις επί των λαθρομεταναστευτικών ροών, που συνεχίζονται αμείωτες από την Τουρκία αλλά όχι από την Ελλάδα – ποιος παλαβός να πάει στην γείτονα χώρα; Και συμφωνία για την κατασκευή νέας γέφυρας στους Κήπους-Ίπσαλα, να μην καθυστερούν τα τουρκικά φορτηγά να εισέλθουν στην Εγνατία Οδό, στον πηγαιμό για την Ευρώπη.

Το ότι ο Κυριάκος θεωρεί τα μέλη της Χαμάς “τρομοκράτες” και ο Ταγίπ απελευθερωτές από τον αποκιακό ζυγό των Ισραηλινών δεν έχει και μεγάλη σημασία. Ποιος ενδιαφέρεται τώρα αν τα νοσοκομεία της Γάζας είναι άντρα των μαχητών της Χαμάς; Σε λίγο δεν θα υπάρχουν μαζί με τους ασθενείς και τα μωρά.

“Τουρκική” η μειονότητα κατά Ερντογάν

Βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να αποστεί ουδέ επί κεραία από την επίκληση της μουσουλμανικής μειονότητας σαν “τουρκικής”, θα συνεχίσει να διεκδικεί τον αφοπλισμό των ελληνικών νήσων του ανατολικού Αιγαίου και θα παραμείνει αμετακίνητος στην αξίωση για “δύο κράτη στη Κύπρο” όπου υπάρχει μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία. Πάντως όχι ως ανεξάρτητο κράτος, εάν κρίνωμε από την κατηγοριοποίησή της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν εξομοιώνει την τουρκική εισβολή με την ρωσική στην Ουκρανία.

Θα επανακυρωθούν και τα νατοϊκά ΜΟΕ Ελλάδος και Τουρκίας που ήδη υπάρχουν αλλά ουδέποτε εφηρμόσθησαν και θα γίνουν μερικές Τελωνειακές παραχωρήσεις στα Τουρκικά προϊόντα όπως του χάλυβα που έχουν ανάγκη εγκρίσεως από την Κομισιόν. Επειδή οι ελληνικές αξιώσεις υστερούν ως φαίνεται έναντι των τουρκικών, υπενθυμίζομε στον κ. Γεραπετρίτη μερικές που θα μπορούσε να είχε θέσει στον Τούρκο ομόλογό του, ώστε να μην “τα πάρει όλα” και επιστρέψει στην Άγκυρα ικανοποιημένος.

Μεταξύ αυτών αξιώσεων είναι η επαναλειτουργία της Σχολής στη Χάλκη, να επιτραπεί στους Έλληνες διδασκάλους να μεταβούν στην Ίμβρο που κατά παράβαση της Λωζάννης εμποδίζονται να διδάξουν ελληνικά στους ελάχιστους Ελληνοπαίδες που έχουν απομείνει στο νησί και πάνω από όλα, η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως παγκοσμίου μνημείου. Όπως πρότινος, χωρίς εισιτήριο εισόδου.

Δεν ξέρουμε εάν προέκυψε κάτι που δεν ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, για την πραγματοποίηση της οποίας μεσολάβησε ο Γερμανός καγκελάριος. Παρεμπιπτόντως, ο Όλαφ Σολτς αλλοίωσε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας, όπως του υπενθύμισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης. Κατασκευάστηκε “παραπροϋπολογισμός” στη Γερμανία με τεχνάσματα που θυμίζουν τον ημέτερο Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος εζήλωσε την δόξα του φορομπήχτη Γιώργου Κατρούγκαλο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι