Quantcast
Τα δύο κράτη, η κατοχή και η Αμμόχωστος - slpress.gr
Τα δύο κράτη, η κατοχή και η Αμμόχωστος, Κώστας Βενιζέλος

Έσυρε το χορό ο Ερντογάν και ακολουθούν οι υπόλοιποι στον ίδιο ρυθμό. Των απειλών, των προκλήσεων και των μαξιμαλιστικών θέσεων. Σε μια περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι υπάρχει διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, η κατοχική Τουρκία αυξάνει τις εντάσεις και επιμένει στην επιβολή της επεκτατικής της πολιτικής σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.

Το σκηνικό, όχι τυχαία, στήνεται για να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις της Άγκυρας με τη συναίνεση των διαφόρων εν δυνάμει μεσολαβητών. Όσα λέγονται δημόσια από τους Τούρκους αξιωματούχους, απευθύνονται προφανώς και προς το εσωτερικό ακροατήριο, που τρέφεται με τους ακραίους εθνικιστικούς λόγους. Αποτελούν, ωστόσο, και την αναλλοίωτη θέση της κατοχικής δύναμης. Άλλωστε η Άγκυρα δεν έχει λόγο να αλλάξει τις θέσεις της από τη στιγμή, κατά την οποία δεν αντιμετωπίζει οποιεσδήποτε αντιδράσεις.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, βρισκόμενος στην κατεχόμενη Κύπρο, επανέλαβε τα περί δύο κρατών, χαρακτήρισε ιστορική και ξεκάθαρη την προχθεσινή αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν ότι η ομοσπονδία τέλειωσε και πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλην της λύσης δύο κρατών. Επανέλαβε και την αναφορά του Τούρκου προέδρου ότι «θα γνωρίσετε καλά τους τρελούς Τούρκους». Αναφέρθηκε και στο θέμα της Αμμοχώστου και εξήγγειλε ότι οι εργασίες για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της πόλης θα συνεχιστούν και ολοκληρωθούν στέλνοντας και ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά.

«Το Βαρώσι δεν μπορεί να διατηρηθεί ως ερείπιο, μπορεί να γίνει ξανά το μαργαριτάρι της Κύπρου. Όλοι επωφελούνται από αυτό. Θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία για το Βαρώσι. Η Ελλάδα και η Ε/Κ πλευρά πρέπει να ξεχάσουν ότι το Βαρώσι θα τύχει παζαρέματος. Τελείωσε αυτό. Περαστικά σας» ( μετάφραση ΓΤΠ).

Μηνύματα με αποδέκτες 

Η κάθοδος Οκτάι στα κατεχόμενα έχει σχέση, βέβαια, με το Κυπριακό, περισσότερο όμως έχει να κάνει με τη στήριξη προς το κατοχικό καθεστώς. Πολιτικά και οικονομικά. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, από την πλευρά του δήλωσε χθες πως η χώρα του δεν εγκατέλειψε ούτε θα εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο. «Δεν έχουμε εγκαταλείψει τα δικαιώματά μας ως εγγυήτρια δύναμη και δεν θα τα εγκαταλείψουμε και σε αυτό το πλαίσιο και ό,τι χρειάστηκε να κάνουμε για τους Τ/Κ αδελφούς μας το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ανέφερε.

Επιμένει στην ένταση η Τουρκία – Και για το "Τσεσμέ" φταίει η Ελλάδα

Συνέχισε δε και τις προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα την οποία κάλεσε «να μείνει μακριά από την ένταση, να εγκαταλείψει την απειλητική γλώσσα και να δει ότι δεν μπορεί να πετύχει τίποτα με αυτό. Είτε πρόκειται για την Κύπρο, το Αιγαίο ή τη Μεσόγειο, η προσδοκία μας από τα τρίτα μέρη είναι να είμαστε αντικειμενικοί και να αξιολογούμε τα προβλήματα στο πλαίσιο της λογικής».

Τα μηνύματα στέλνονται και έχουν αποδέκτες την Αθήνα, τη Λευκωσία αλλά και την λεγόμενη διεθνή κοινότητα. Και όσο αυτά τα μηνύματα μένουν αναπάντητα, η Άγκυρα θα συνεχίζει σε αυτό το τέμπο. Όταν, μάλιστα, μετά από όσα κάνουν και λένε οι Τούρκοι θα γίνει το δικό τους, θα τους προσφερθεί και άλλοθι μέσω διαδικασιών διαπραγμάτευσης, θα γίνουν πράξεις τα ανοίγματα από την ΕΕ, τότε το επόμενο βήμα για την ελληνική πλευρά θα είναι μετέωρο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.