Τα έξι σημάδια που έδειχναν ότι επίκειται έξοδος του Oruc Reis

Τάρκας Αλέξανδρος
3048
Γιατί ήταν αναμενόμενη η έξοδος του Oruc Reis, Αλέξανδρος Τάρκας

Η κυβέρνηση εκφράζει έκπληξη για τη νέα έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis με κορυφαίο "παραπλανημένο" ή εθελοτυφλούντα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, με τρόπο πρωτοφανή σε ώρες κρίσης, έσπευσε σε προληπτικό διαχωρισμό ευθυνών. Δήλωσε ότι, για τα περί επανάληψης των διερευνητικών επαφών, «αυτή τουλάχιστον είναι η διαβεβαίωση που είχα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια» .

Όμως κανένας στο τρίγωνο Μαξίμου - Διπλωματικής Υπηρεσίας - ΓΕΕΘΑ, με πρώτο τον παραδοσιακά επιμελή Κυριάκο Μητσοτάκη, δικαιούται να αισθάνεται αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Γιατί όλα τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου έδειχναν και δείχνουν, συνέχιση της κλιμάκωσης με μεγάλη διάρκεια και μεγάλη ένταση.

Το πρώτο αρνητικό ορόσημο κατεγράφη στη μυστική συνάντηση της 13ης Ιουλίου στο Βερολίνο, μεταξύ των διπλωματικών συμβούλων Ελένης Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν υπό το Γερμανό ομόλογό τους Γιάν Χέκερ. Η τουρκική πλευρά δήλωσε ευθέως ότι απαιτούσε εξέταση πλήθους θεμάτων στις διερευνητικές επαφές, αντί της ελληνικής ατζέντας για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.

Ανεξάρτητα αν υπήρξε "γραπτή συμφωνία", σύμφωνα με την αρθρογραφία του πρωθυπουργού, ή "έγγραφη κατανόηση" κατά τη διόρθωση τού υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ή "τήρηση πρακτικών" όπως υποστηρίχθηκε αργότερα, το γεγονός είναι η σαφής δήλωση των τουρκικών προθέσεων. Η Άγκυρα ουδέποτε την αναίρεσε.

Το δεύτερο μήνυμα, με φρασεολογία προκλητική και τρόπο διόλου διπλωματικό, απεστάλη στα τέλη Ιουλίου, όταν ακόμα δεν είχε γίνει η πρώτη έξοδος του Oruc Reis. Δεν είχε υπογραφεί η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ και αναμενόταν η έναρξη των διερευνητικών επαφών στις 28 Αυγούστου. Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας υπογράμμισε στην ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας ότι, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία θα συνέχιζε τις ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές που θεωρεί δικής της δικαιοδοσίας, με ταυτόχρονες στρατιωτικές δραστηριότητες. Ούτε και αυτό το τουρκικό μήνυμα, που λέγεται ότι ήταν σχεδόν σε ειρωνικούς τόνους, αναιρέθηκε έκτοτε.

Πιέσεις σε Μητσοτάκη

Η τρίτη ξεκάθαρη ένδειξη κλιμάκωσης προκύπτει από τις παρασκηνιακές επαφές Γερμανίας-Ελλάδας-Κύπρου στα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μηχανισμό κυρώσεων. Έγκυρες πηγές βεβαιώνουν ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητούσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ανοχή, μόλις ελάχιστων εβδομάδων για επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάντως δεν ανελάμβανε καμία δέσμευση αλλαγής στόχων μετά τη λήξη αυτής της περιόδου.

Αποτελεί εξάλλου κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι ο –επίσης μεσολαβών– πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σχεδόν κατέρρευσε ψυχολογικά, μετά από μία επικοινωνία του με τον απειλητικό Ταγίπ Ερντογάν. Δεν ακολούθησε διόρθωση της κατάστασης από την Άγκυρα και το Βερολίνο.

Η τέταρτη προειδοποίηση διατυπώθηκε προς την κυβέρνηση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τις συνομιλίες της Σούδας στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε απογοήτευση για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση. Με ειλικρίνεια, διευκρίνισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως δεν υπήρχε βεβαιότητα ως προς την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων προς την Άγκυρα για την επίδειξη καλής πίστης, πριν από τις διερευνητικές συνομιλίες και κατά τη διάρκειά τους.

Γερμανική εγρήγορση 

Το πέμπτο σαφές δείγμα των τουρκικών απειλητικών προθέσεων ακολούθησε τη διμερή συμφωνία "τεχνικών διευθετήσεων" στο ΝΑΤΟ, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Ενώ το κλίμα μεταξύ δύο συμμάχων έπρεπε να βελτιωθεί και να μεσολαβήσει ικανός χρόνος για την εφαρμογή και αξιολόγηση της συμφωνίας, η Άγκυρα απαίτησε άμεση συνέχιση των συνομιλιών υπό τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ. Επίσης, απαίτησε και ταχεία εφαρμογή πρόσθετων κανόνων, για την επιχειρησιακή δραστηριότητα των δύο στόλων στη Μεσόγειο.

Ο έκτος οιωνός, περί κλονισμού ή και κατάρρευσης του πλαισίου των διερευνητικών, μεταδόθηκε προ ελαχίστων ημερών από τη γερμανική διπλωματία. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο  Μάας προγραμμάτισε επείγουσα περιοδεία, επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν αξίωσε συγκεκριμένες ελληνικές πρωτοβουλίες για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προφανώς έναρξη της λεγόμενης αποστρατιωτικοποίησης, ως προϋπόθεση έναρξης των διερευνητικών…

Παρά τη βαρύτατη επιδείνωση της κατάστασης, το Μέγαρο Μαξίμου διαθέτει ακόμα ευκαιρίες ειρηνικής προώθησης των εθνικών συμφερόντων και χρόνο παρεμβάσεων. Καθίσταται επείγον ωστόσο να αναζητήσει ενδοκυβερνητική, ενδοκομματική και διακομματική συναίνεση, χωρίς να χρονοτριβεί ως την ώρα κορύφωσης της κρίσης. Θεωρητικά, ιδανική λύση θα ήταν η σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, αλλά δεν υπάρχει κανείς που να υποστηρίξει αξιόπιστα ότι η νυν ένοικος του προεδρικού μεγάρου διαθέτει ειδικό βάρος, για να συνεισφέρει στην αναπροσαρμογή της διπλωματικής και αμυντικής τακτικής της χώρας, ή να επιτύχει κοινή γραμμή των πολιτικών αρχηγών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.