Τα “κογκολέζικα” του Τσαβούσογλου και οι κινήσεις της Αθήνας στο ΝΑΤΟ
08/09/2020Με μια σειρά από ασυναρτησίες επιτέθηκε στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου, λίγες ώρες μετά τα παντελώς αυθαίρετα επιχειρήματα που κατέθεσε ο Ερντογάν στο τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο, για να δικαιολογήσει τις προκλητικές ενέργειές του. Την ίδια ώρα η Αθήνα δρομολογεί διαδικασίες εντός του ΝΑΤΟ, βάζοντας θέμα αποχώρησης του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και απαντώντας ουσιαστικά στο αλλαλούμ που προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ.
Όπως έγινε γνωστό, συγκαλείται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, μετά από ελληνικό αίτημα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, το οποίο απαρτίζεται από τους Πρέσβεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση η Αθήνα θα θέσει το αίτημα για άμεση αποχώρηση από την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν με έκτακτα δελτία την πληροφορία ότι την Πέμπτη θα γίνει συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας. Τα τουρκικά Μέσα επικαλούνταν πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας και το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Σχολιάζοντας το γεγονός, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα το απέδωσαν στην ανάγκη της Άγκυρας να διαχειριστεί επικοινωνιακά την αυριανή συνεδρίαση, η οποία μπαίνει “σφήνα” και μεταθέτει, για την Πέμπτη, χωρίς να οριστικοποιεί, μια πιθανή συνάντηση των στρατιωτικών ακολούθων Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Ξεκάθαρη τοποθέτηση στο ΝΑΤΟ
Με την πρωτοβουλία της όμως η Αθήνα πετυχαίνει κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, καθώς διασφαλίζει ότι, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο, θα προηγηθεί η “πολιτική” συζήτηση σε επίπεδο Πρέσβεων. Μια συζήτηση, στην οποία η Ελλάδα προσέρχεται για να επαναλάβει, ότι η αποκλιμάκωση γίνεται από εκείνον που προκάλεσε την κλιμάκωση και στην προκειμένη περίπτωση την Τουρκία. Και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο καταθέτει και το αίτημα της αποχώρησης του Oruc Reis και των πολεμικών που το συνοδεύουν.
Η αυριανή συνεδρίαση σε επίπεδο πρέσβεων δεν οδηγεί, ωστόσο, απαραιτήτως στην έναρξη συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, καθώς απαιτείται μια θετική απάντηση της ελληνικής πλευράς επί της πρότασης Στόλτενμπεργκ. Κυβερνητικές στην Αθήνα ανέφεραν όμως, ότι η Ελλάδα θα απαντήσει στις προτάσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, όταν θα είναι έτοιμη να το κάνει. Άφηναν έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Ελλάδα να μην απαντήσει στην συνάντηση της Πέμπτης, γεγονός που σημαίνει αυτομάτως, ότι δεν θα αρχίσουν και οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.
Νωρίτερα, ο Τσαβούλογλου, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών του Κογκό, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα έχασε την ψυχολογική υπεροχή στην Ανατολική Μεσόγειο» και δικαιολόγησε την “γνωμάτευσή” του με αναφορές στη δραστηριότητα του Oruc Reis. Ισχυρίστηκε μάλιστα, ότι ότι «η Τουρκία πραγματοποιεί τις έρευνές της στην περιοχή, βάσει των κανόνων που όρισαν το ΝΑΤΟ και το Διεθνές Δίκαιο».
Σε άλλο σύμπαν ο Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί (μια ενέργεια που έχει καταδικάσει όλος ο πολιτισμένος κόσμος), για να πει ότι «η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που έχει λόγο, επειδή η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει τέμενος».
Μίλησε επίσης για το Κουρδικό, τονίζοντας ότι «η Τουρκία τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε εχθρότητας απέναντι στους Κούρδους» (προφανώς για αυτό τους έχεις αφήσει χωρίς νερό στη Βόρεια Συρία) και υποστήριξε ότι «το PKK αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των Κούρδων». Πέταξε κι ένα “κουφό” ότι «σήμερα τρομοκράτες περιφέρονται στους δρόμους της Ελλάδας» για να προσθέσει μάλιστα ότι η Τουρκία «δεν θα το επιτρέψει».
Όσον αφορά τέλος στη σύγχυση που προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Στόλτενμπεργκ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τις κατηγορίες του προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «η Αθήνα λέει “όχι” σε κάθε πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αποδεικνύοντας ότι δεν επιθυμεί τον διπλωματικό διάλογο».
Την ίδια ώρα η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη σημασία της αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, με τον εκπρόσωπό της για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, να αναφέρει ότι η Επιτροπή «καταγράφει τις προτάσεις για διαμεσολάβηση». Τονίζει όμως ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες.
Από την πλευρά της η Άγκυρα δείχνει απομονωμένη, εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών του Ερντογάν και των εμπρηστικών δηλώσεων του ίδιου και των υπουργών του. Το γεγονός αυτό σχολίασε και ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek), Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σχολίασε: «στηρίζω τα δίκαιά μας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά με τα λάθη της κυβέρνησης μείναμε να μας στηρίζει μόνο το Αζερμπαϊτζάν. Απομονωθήκαμε από διπλωματικά και πολιτικά λάθη».
Μήνυμα στον Ερντογάν έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την ομόφωνη στήριξη του ΕΛΚ προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι διάλογος υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν νοείται. Παραλλήλως, το ΕΛΚ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «πρέπει να τερματίσουμε τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση βασισμένη στην ιδέα της συνεργασίας, στην οποία δεν είμαστε όμηροι». Χαρακτηρίζει τέλος ανεπίτρεπτο για την Ευρώπη να υποχωρεί, κάθε φορά που ο Ερντογάν απειλεί με νέες μεταναστευτικές ροές, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι «πρέπει να αλλάξουν το παιχνίδι».