Τα μάτια της ΜΙΤ στις αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα
23/11/2023Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Γενίν Ντουζέν”, έγραψε ότι πληθαίνουν οι ισχυρισμοί αναφορικά ότι χρησιμοποιούνται ως μέθοδος ξεπλύματος βρόμικου χρήματος οι αγορές ακινήτων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Το θέμα λέγεται ότι παρακολουθεί η ΜΙΤ.
Τα “μάτια” των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της ΜΙΤ, είναι και στις αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, την ίδια ώρα κατά την οποία γίνεται λόγος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) παρακολουθούν την απόκτηση ακινήτων στα κατεχόμενα από αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Ισραηλινοί και Ιρανοί πολίτες.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με αντικείμενο την έγκριση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών, ο Φιντάν δήλωσε τα εξής σχετικά με το θέμα: «Με συνολικά 200 περίπου αιτήσεις αγοράς ακινήτων από Ισραηλινούς πολίτες από το 2000, οι Ισραηλινοί πολίτες κατατάσσονται στη 12η θέση μεταξύ όλων των χωρών. Μόνο την τελευταία πενταετία, οι αιτήσεις αγοράς ακινήτων στην ΤΔΒΚ ανήλθαν σε 15 χιλιάδες, δηλαδή όχι από το Ισραήλ αλλά από άλλες χώρες. Από το 2000, το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στην πρώτη θέση και τα τελευταία πέντε χρόνια, το Ιράν έχει μετακινηθεί στην πρώτη θέση. Στην ΤΔΒΚ, μπορούν να γίνουν πωλήσεις ή ενοικιάσεις ακινήτων σε πολίτες τρίτων χωρών ανάλογα με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Δεδομένου ότι αναγνωρίζουμε την ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, θέτουμε αυτές τις ανησυχίες στις τουρκοκυπριακές αρχές» ( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
Την ίδια ώρα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Γενίν Ντουζέν”, έγραψε ότι πληθαίνουν οι ισχυρισμοί αναφορικά με το ότι χρησιμοποιούνται ως μέθοδος ξεπλύματος βρόμικου χρήματος οι αγορές ακινήτων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα, με αφορμή το δημοσίευμα της βρετανικής “Guardian”, που έγραψε ότι η κατεχόμενη Κύπρος μετατράπηκε σε παράδεισο μαύρου χρήματος, ρώτησε παράγοντες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα ακινήτων στα κατεχόμενα. Όλοι ουσιαστικά επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν δυο ταχυτήτων… επενδυτές. Οι “κανονικοί” και εκείνοι που ξεπλένουν χρήμα.
Το μείζον στο ζήτημα αυτό, ανεξαρτήτως πώς μπορεί να… βαφτισθούν οι επενδυτές, όλοι τους είναι ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών από την κατοχική δύναμη. Κι αυτό πρέπει να διαμηνυθεί και προς τις χώρες, υπήκοοι των οποίων σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες. Επί τούτου, η Κυπριακή Δημοκρατία, επεξεργάζεται τρόπους αποτροπής αξιοποιώντας νομικά εργαλεία. Την ίδια ώρα, κατά την οποία μηνύματα λαμβάνουν τόσο τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Λευκωσία οφείλει να συντηρεί το θέμα και να καταγγέλλονται περιπτώσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών.