Τα πλοκάμια του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

Τα πλοκάμια του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η τουρκική παρουσία στις ΗΠΑ αποτελεί μέσο άσκησης  προπαγάνδας του Ταγίπ Ερντογάν, για να επηρεάσει προς όφελος της Τουρκίας το αμερικανικό Κογκρέσο και για να ενισχύσει το δίκτυο των οργανώσεων που διατηρεί υπό τον έλεγχο του, με στόχο τη διείσδυση στη μουσουλμανική νεολαία. Όμως, η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση προς την Τουρκία συγκριτικά με την προηγούμενη του Τραμπ, γεγονός που κάνει τις τουρκικές προσπάθειες για  επηρεασμό, δύσκολη υπόθεση.

Η Τουρκική-Αμερικανική Εθνική Μόνιμη Επιτροπή (TASC), το ισλαμικό ίδρυμα Turken και η Τουρκική Συνέλευση θεωρούνται το μακρύ χέρι του Ερντογάν στις ΗΠΑ. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ενεργό ρόλο θα διαδραματίσει και ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, που θα διαδεχθεί τον Σερντάρ Κιλίτς, του οποίου η θητεία λήγει.

Ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές του τουρκικού δικτύου στις ΗΠΑ, είναι ο Χαλίλ Μουτλού, φυσικός από τη Μασαχουσέτη και εξάδελφος του Ερντογάν, ο οποίος διοργανώνει συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου. Ο Μουτλού είναι συμπρόεδρος της Τουρκικής-Αμερικανικής Εθνικής Μόνιμης Επιτροπής και δραστηριοποιείται με στόχο τη διείσδυση του Ερντογάν στην αμερικανική μουσουλμανική κοινότητα.

Ο Μουτλού και η σύζυγός του, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής των ΗΠΑ, δώρισαν συνολικά 10.800 δολάρια στο Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ τον Αύγουστο του 2018, για την εκστρατεία επανεκλογής στη Γερουσία το 2020. Οι ατομικές συνεισφορές τους έφτασαν τα 5.400 δολάρια έκαστος, καθώς είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δοθεί σε ένα άτομο για προεκλογική εκστρατεία, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Σε αυτό το πλαίσιο υπολογίζεται ότι οι δωρεές Τουρκό-Αμερικανών χορηγών σε προεκλογικές εκστρατείες, έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία και θεωρούνται πάγια τακτική με στόχο τον επηρεασμό. O ρόλος της Τουρκικής-Αμερικανικής Εθνικής Μόνιμης Επιτροπής, είναι να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του Ερντογάν, για αυτό και αντέδρασε έντονα και στην προ ημερών επιστολή πενήντα Αμερικανών γερουσιαστών, που χαρακτηρίζει την τουρκική κυβέρνηση αυταρχική και την κατηγορεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιστολή που υπογράφεται από τους γερουσιαστές Ρον Γουέντεν (Δημοκρατικός) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνος) αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε μια ολοένα και πιο αυταρχική πορεία, περιθωριοποιώντας την αντιπολίτευση και φιμώνοντας μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δίκτυο προπαγάνδας

Ο Μουτλού και οι συνεργάτες του προέτρεψαν τους γερουσιαστές να “επανεξετάσουν” τη θέση τους και για άλλη μια φορά επέρριψαν ευθύνες στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Επιτροπή, έχει έδρα το Washington Turkish House στην Ουάσινγκτον, το οποίο ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση.

Διαθέτει επίσης ένα διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι, με ένα δελτίο ειδήσεων που καλύπτει διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων Τουρκίας-Αμερικής, της εξωτερικής πολιτικής και του αθλητισμού. Στις εκπομπές φιλοξενούνται ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ένα άλλο εργαλείο της τουρκικής κυβέρνησης είναι το ίδρυμα Turken, που δημιουργήθηκε το 2014 από το ίδρυμα Ενσάρ –γνωστό, σύμφωνα με το Nordic Monitor, για τις πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης– και το Τουρκικό Ίδρυμα Υπηρεσιών Νεολαίας και Εκπαίδευσης (TÜRGEV). Το Turken εμφανίζεται να έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Ερντογάν. Παρέχει στέγαση σε Τούρκους και Αμερικανούς-μουσουλμάνους φοιτητές, οργανώνει κοινωνικά προγράμματα, όπως καλοκαιρινά ταξίδια στην Τουρκία που ονομάζονται “γέφυρες νεολαίας” και περιλαμβάνουν συναντήσεις και με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

H ιστοσελίδα του ιδρύματος αναφέρει ότι η αποστολή του περιλαμβάνει ακόμα, την παροχή πολιτιστικών κοινωνικών και εκπαιδευτικών εμπειριών στους μουσουλμάνους μαθητές και την προώθηση των διαπολιτισμικών σχέσεων. Σύμφωνα με τα αρχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS), το Τurken έλαβε συνολικά 54 εκατομμύρια δολάρια ως χορηγίες από άγνωστους δωρητές από το 2014 έως το 2017. Το πιο σημαντικό έργο του είναι η κατασκευή ενός κτιρίου 21 ορόφων στο Μανχάταν που θα χρησιμοποιείται ως φοιτητικός κοιτώνας.

Στόχος το Κογκρέσο

Τις προσπάθειες για επιρροή στο αμερικανικό Κογκρέσο έχει αναλάβει η Τουρκική Συνέλευση, που αποτελεί ένα φόρουμ από Αμερικανούς γερουσιαστές, οι οποίοι πρόσκεινται φιλικά στην Τουρκία. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah υποστηρίζει ότι 86 μέλη του 117ου Κογκρέσου που προέκυψε από τις αμερικανικές εκλογές του 2020 είναι μέλη της Τουρκικής Συνέλευσης.

Επίσης υπάρχει και η Συνέλευση Τουρκίας-ΗΠΑ στην τουρκική Βουλή. Κατά καιρούς μέλη της επισκέπτονται την Ουάσιγκτον για να συναντηθούν με Αμερικανούς γερουσιαστές. Οι επισκέψεις τους έχουν στόχο να δημιουργήσουν θετικό κλίμα στην αμερικανική γερουσία για την Τουρκία, δεδομένου το ότι έχει μια αρνητική στάση προς αυτήν. Η επίσημη τουρκική πολιτική ασκείται από τον εκάστοτε πρέσβη στην Ουάσινγκτον, ενώ η παρασκηνιακή από τις ομάδες πίεσης του Ερντογάν.

Τον πρέσβη Σερντάρ Κιλίτς, ο οποίος υπηρετεί στην Ουάσινγκτον από το 2014 και του οποίου η θητεία λήγει, αναμένεται να διαδεχθεί σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Μουράτ Μερκάν διπλωμάτης, ιδρυτικό μέλος του ισλαμιστικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Η αποστολή του θεωρείται δύσκολη καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί έντονες πιέσεις στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τα ρωσικά αντιπυραυλικά-αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν που δεν διατηρεί πλέον ερείσματα στον Λευκό Οίκο, θα επιδιώξει να επηρεάσει το Κογκρέσο και να χρησιμοποιεί το δίκτυο του για να διεισδύει στην αμερικανική-μουσουλμανική κοινωνία. Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση συνεργάζεται, με δικηγορικά γραφεία και πρώην αμερικανούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της στρατηγικής επικοινωνίας για την προώθηση του προφίλ της Τουρκίας στις ΗΠΑ, ώστε να δείχνει ένα “καλό πρόσωπο”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι